Sutra prvi svjedok Tužilaštva na suđenju Bosniću

Tužilaštvo BiH sutra će izvesti prvog svjedoka na suđenju Huseinu Bosniću optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Bosna i Hercegovina 17.02.2015 | 13:00
Sutra prvi svjedok Tužilaštva na suđenju Bosniću

Tužilaštvo tereti Bosnića da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Na početku suđenja 11. februara, tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Bosnić javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže "jutjub" održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe u takozvanoj "Islamskoj državi" i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Tužilac je, između ostalog, rekao da će tokom dokaznog postupka izvesti svjedoke i vještake čija imena su dostavljena uz optužnicu, te najavio dodatne svjedoke koji su mu se javili nakon podizanja optužnice, a koji će govoriti o odlasku njihove djece na ratišta u Irak i Siriju.

Bosnićev branilac Adil Lozo najavio je da će odbranu bazirati na članu 9 Evropske konvencije kojom je dozvoljena sloboda vjere i govora, na Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, Ustavu BiH i na činjenicama da njegov branjenik nije počinio nijedno krivično djelo za koje se tereti.

Početak sutrašnjeg ročišta zakazan je za 14.00 časova.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

putnik

17.02.2015 12:11

Advokat najavio da ce se Bosnic braniti principima kao sto je sloboda vjere I govora a on ne vjeruje u te principe I zakone.

ODGOVORITE
Name

505

17.02.2015 12:15

ZNAJU TUŽIOCI DA NAPRAVE REKLAMU I DA SVIJET VIDI NESPOSOBNOST DRŽAVE I SUDA.OPTUŽNICA JE PODIGNUTA ZA DJELO KOJE NE POSTOJI NITI ZA TAKO NEŠTO MOŽE BITI OSUĐEN.MA OSUDI ZA UGROŽAVANJE UČESNIKA U SAOBRAĆAJU.

ODGOVORITE
Name

Md

17.02.2015 15:52

Netreba mu suditi nego ga poslati medju bracu u Siriju nama ovakav cupav netreba

ODGOVORITE