Штрбац: Два пута више несталих Срба

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да изјава премијера Србије Александра Вучића у Загребу да Србија потражује двоструко више несталих лица од Хрватске много тога мијења, те нагласио да је добро да се и медији и струка и сви заинтересују за те бројке и за нестале.

Србија 16.02.2015 | 19:59
Штрбац: Два пута више несталих Срба

Штрбац је у име "Веритаса" и крајишких Срба подржао Вучићев напор, наводећи да је неко морао да учини први корак, јер све почива на првом кораку без озбира колико био велики или мали.

"Ово је први корак у том правцу. Односи Србије и Хрватске до јуче су били на ниском степену, кажу на најнижем од завршетка рата па до данас, и неко мора да направи неки корак", нагласио је Штрбац, преносе београдски медији.

Он је указао да су до сада податке о несталима износили хрватски званичници који су сматрали да је то њихова ексклузива, па се стицао утисак да Срби нису ни нестајали.

"Или бар не у толиком броју, а ако јесу као да им није стало да ријеше њихове судбине као што је стало Хрватима. У пракси ми смо тражили, само нисмо тако агресивно наступали као хрватски званичници", навео је Штрбац.

Он је подсјетио да се на списку "Веритаса" тренутно налази 1.901 лице српске националности који су нестали на подручју Хрватске у рату током 90-тих, од чега је чак 69 одсто цивила и то 27 одсто жена, док Хрвати траже 865 несталих.

Штрбац је указао да су у Хрватској ветерани из рата 90-тих неприкосновени и зато званичници те државе тако агресивно траже своје нестале, појаснивши да "полумилионска маса ратних ветерана има великог утицаја на политичка кретања у друштву, а посебно на изборе".

"Ко је са њима, добија изборе, а ко је против њих, губи изборе", наглашава Штрбац.

Када је ријеч о обавезама Србије у процесу тражења, Штрбац је рекао да је Србија, колико је он упознат, званичном Загребу дале све податке које је имала.

"Тешко је уцјењивати државу Србију да да податке кад их нема на располагању", закључио је Штрбац.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

16.02.2015 19:35

Мозе господин Стрбац да говори само И једино у име Веритаса али у име Срба из Крајине не, макар не у моје јер...1. Засто ни након 20 година од заврсетка рата не изадју са тацним бројем страдалих? Мислим на тацан број војника страдалих у рату, страдалих цивила, страдалих на друге нацине. 2. Засто се не објави тацан број рањених бораца СВ РСК? Након Олује И 95-е Србија је преплављена лазним рањеницима или зртвама рата а све на стету будзета Републике Србије. 3. Засто се конацно И јавно не објави тацан број становника Републике Српске Крајине пре избијања Олује? 4. Засто на листама убијених у рату има И људи који су страдали у медјусобним обрацунима или због сверца са 5-им Корпусом Армије БиХ? Засто г-дин Стрбац И његов Веритас, у име пијетета свих цасних И постених страдалника из РСК, у име њихових породица И наследника, ставља све у исти кос? Докле да се манипулисе са нама, са бројносцу. Кад треба било нас је 300.000 а ако одговара И не висе од 160.000? Господине Стрбац, маните се тог посла јер Вама нико не верује и није то за Вас.Нека ради тај посао неко способнији од вас и ко зели овим просторима добро. Млатите празну сламу извините али је тако. Не верују ни постени Срби из Крајине а камоли це тек ко други поверовати или светски олос сто је бре висе од нас намазан и све то закувао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

16.02.2015 21:33

Али колико се тога зна званицно не овако на форуму и особно? Има доста и дволицности потом 'искусавања' да се сазна јос несто. Ниста добро нигдје.

ОДГОВОРИТЕ