Радници из БиХ гладни у Катару

Муке 38 грађевинаца, ангажованих преко "Араб фејса", који од септембра у Катару не примају плату. Амбасада БиХ прикупља помоћ у храни и одећи.

Свијет 16.02.2015 | 16:47
Радници из БиХ гладни у Катару

Налазе се сви у једној кући. Њих 38 из Босне и Херцеговине и двојица из Србије. Нису примили ни пару од септембра прошле године. Изгладнели су, изморени, депресивни... жељни породица. Углавном грађевинци, кренули су од кућа у априлу и мају прошле године пут Катара у потрази за послом. Нашли су посао, радили и зарадили, али већ месецима плате нема.

У тешком су стању, потврдио је за "Новости" заменик директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељко Рајић.

"Они су самоиницијативно нашли посао у компанији "Араб фејс", чији је власник словеначки држављанин Сеад Сулејмановић, који је пореклом из БиХ. Због плата које месецима нису добили, њих 30 тужило је послодавца. Није им лако, верујем. Вероватно су као једини излаз видели нашу амбасаду у Катару, којој су се и обратили за помоћ", рекао је Рајић.

Амбасада БиХ је одмах реаговала. У сарадњи са хуманитарним организацијама из Катара почела је да прикупља помоћ за ове раднике и то још траје, рекао је он и додао да је Амбасада БиХ ургирала за ове раднике код Министарства рада и МУП Катара и обавестила Комитет за људска права у Катару. Помоћ се прикупља првенствено у храни и другим неопходним животним потрепштинама за ове раднике.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ, управо због примера радника у Катару, јуче су поново упозорили грађане да буду опрезни приликом одласка на рад у Катар, јер споразум између Савета министара БиХ и тамошње Владе о регулисању запошљавања држављана БиХ у овој земљи није ратификован, па се самим тим још не примењује.

"Савет министара БиХ јесте ратификовао споразум, али није Влада Катара, а на тај начин би била регулисана правна ситуација наших радника тамо. Они су сада тамо правно незаштићени", појаснио је Рајић.

Он је додао да је и поред тога 30 од 40 радника поднело тужбу тамошњим властима против послодавца "Араб фејса".

"Сви који нађу послодавца или добију понуду за посао у овој држави треба да обрате пажњу на то да имају валидан уговор о раду са послодавцем, да пре доласка морају добити радну дозволу и радну визу и да се добро информишу о потенцијалном послодавцу. Ми увек раднике позивамо на опрез, да добро провере ко нуди посао, који је обим посла послодавца", наводи Рајић.

"Упозоравамо их без обзира на то у коју земљу иду, да добро провере где иду и под којим условима, али их наравно не можемо спречити да оду. Организују се у највећем броју случајева самоиницијативно, директним контактом са послодавцем, путем огласа, интернета или на други начин. Углавном, не иду преко званичних институција. Ми ове раднике који се тренутно муче у Катару у нашој евиденцији водимо као незапослене", каже Рајић.

Радници из БиХ који раде у Катару могу да се врате кући и њима је то понуђено преко Амбасаде БиХ, али су они одбили, јер је њихова процена била да то није у њиховом интересу, рекао је за "Новости" помоћник министра спољних послова БиХ Зоран Перковић.

Он каже да су радници то одбили првенствено зато јер се боје да ће изгубити зарађене плате које им дугује послодавац и да ће ако остану у Катару лакше доћи до зарађеног новца.

"Послодавац, словеначка фирма, иначе је подизвођач радова на изградњи две зграде, а главни извођач је једна турска фирма. Колико смо обавештени, извођач радова је остао дужан новац подизвођачу, а он радницима, тако да је дошло до застоја у исплати плата. Наиме, сличан проблем се свакодневно дешава и десетинама и стотинама радника у БиХ", каже Перковић.

Он додаје да су радници доброг здравственог стања, да су тамо дошли легално, као радници једне стране државе, и да у Катару не бораве илегално, нити су имали проблема са тамошњим властима.

"На услузи им је МУП Катара, тамошња инспекција рада, преко наше амбасаде, понуђене су им и трансфер-визе уколико желе да раде за неку другу фирму, али они то засад одбијају", каже Перковић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

16.02.2015 16:25

Јадни Људи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

16.02.2015 16:55

Што би реко Пајо у Ко то тамо пева кад је Бата пао у ријеку с онога моста, нико га није гурно, вози Мишко даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

16.02.2015 21:23

Пријатељ ми је радио у Катру није само овај Словенац из Босне има их од свуда из старе Југославије, науцили да краду прве двије године добијају плату а онда се мало ради и за послодавце права су дјубрад и нека их је срам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје Арапи иду на социјално питасе неко због Трнова

16.02.2015 21:54

Не веровасе јел' сви виде сирок друм, царски, пун пара. Млади Арапи цоцек играју и злато бацају. Сам викају:'Дојдите бре из Босно. Смо браца, смо иста крв. Пуне тандзаре с мед и масло сам цекај.

ОДГОВОРИТЕ