Radnici iz BiH gladni u Kataru

Muke 38 građevinaca, angažovanih preko "Arab fejsa", koji od septembra u Kataru ne primaju platu. Ambasada BiH prikuplja pomoć u hrani i odeći.

Svijet 16.02.2015 | 16:47
Radnici iz BiH gladni u Kataru

Nalaze se svi u jednoj kući. Njih 38 iz Bosne i Hercegovine i dvojica iz Srbije. Nisu primili ni paru od septembra prošle godine. Izgladneli su, izmoreni, depresivni... željni porodica. Uglavnom građevinci, krenuli su od kuća u aprilu i maju prošle godine put Katara u potrazi za poslom. Našli su posao, radili i zaradili, ali već mesecima plate nema.

U teškom su stanju, potvrdio je za "Novosti" zamenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić.

"Oni su samoinicijativno našli posao u kompaniji "Arab fejs", čiji je vlasnik slovenački državljanin Sead Sulejmanović, koji je poreklom iz BiH. Zbog plata koje mesecima nisu dobili, njih 30 tužilo je poslodavca. Nije im lako, verujem. Verovatno su kao jedini izlaz videli našu ambasadu u Kataru, kojoj su se i obratili za pomoć", rekao je Rajić.

Ambasada BiH je odmah reagovala. U saradnji sa humanitarnim organizacijama iz Katara počela je da prikuplja pomoć za ove radnike i to još traje, rekao je on i dodao da je Ambasada BiH urgirala za ove radnike kod Ministarstva rada i MUP Katara i obavestila Komitet za ljudska prava u Kataru. Pomoć se prikuplja prvenstveno u hrani i drugim neophodnim životnim potrepštinama za ove radnike.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, upravo zbog primera radnika u Kataru, juče su ponovo upozorili građane da budu oprezni prilikom odlaska na rad u Katar, jer sporazum između Saveta ministara BiH i tamošnje Vlade o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u ovoj zemlji nije ratifikovan, pa se samim tim još ne primenjuje.

"Savet ministara BiH jeste ratifikovao sporazum, ali nije Vlada Katara, a na taj način bi bila regulisana pravna situacija naših radnika tamo. Oni su sada tamo pravno nezaštićeni", pojasnio je Rajić.

On je dodao da je i pored toga 30 od 40 radnika podnelo tužbu tamošnjim vlastima protiv poslodavca "Arab fejsa".

"Svi koji nađu poslodavca ili dobiju ponudu za posao u ovoj državi treba da obrate pažnju na to da imaju validan ugovor o radu sa poslodavcem, da pre dolaska moraju dobiti radnu dozvolu i radnu vizu i da se dobro informišu o potencijalnom poslodavcu. Mi uvek radnike pozivamo na oprez, da dobro provere ko nudi posao, koji je obim posla poslodavca", navodi Rajić.

"Upozoravamo ih bez obzira na to u koju zemlju idu, da dobro provere gde idu i pod kojim uslovima, ali ih naravno ne možemo sprečiti da odu. Organizuju se u najvećem broju slučajeva samoinicijativno, direktnim kontaktom sa poslodavcem, putem oglasa, interneta ili na drugi način. Uglavnom, ne idu preko zvaničnih institucija. Mi ove radnike koji se trenutno muče u Kataru u našoj evidenciji vodimo kao nezaposlene", kaže Rajić.

Radnici iz BiH koji rade u Kataru mogu da se vrate kući i njima je to ponuđeno preko Ambasade BiH, ali su oni odbili, jer je njihova procena bila da to nije u njihovom interesu, rekao je za "Novosti" pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Zoran Perković.

On kaže da su radnici to odbili prvenstveno zato jer se boje da će izgubiti zarađene plate koje im duguje poslodavac i da će ako ostanu u Kataru lakše doći do zarađenog novca.

"Poslodavac, slovenačka firma, inače je podizvođač radova na izgradnji dve zgrade, a glavni izvođač je jedna turska firma. Koliko smo obavešteni, izvođač radova je ostao dužan novac podizvođaču, a on radnicima, tako da je došlo do zastoja u isplati plata. Naime, sličan problem se svakodnevno dešava i desetinama i stotinama radnika u BiH", kaže Perković.

On dodaje da su radnici dobrog zdravstvenog stanja, da su tamo došli legalno, kao radnici jedne strane države, i da u Kataru ne borave ilegalno, niti su imali problema sa tamošnjim vlastima.

"Na usluzi im je MUP Katara, tamošnja inspekcija rada, preko naše ambasade, ponuđene su im i transfer-vize ukoliko žele da rade za neku drugu firmu, ali oni to zasad odbijaju", kaže Perković.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

16.02.2015 16:25

Jadni Ljudi!!!

ODGOVORITE
Name

tetak mata

16.02.2015 16:55

Što bi reko Pajo u Ko to tamo peva kad je Bata pao u rijeku s onoga mosta, niko ga nije gurno, vozi Miško dalje.

ODGOVORITE
Name

bn

16.02.2015 21:23

Prijatelj mi je radio u Katru nije samo ovaj Slovenac iz Bosne ima ih od svuda iz stare Jugoslavije, naucili da kradu prve dvije godine dobijaju platu a onda se malo radi i za poslodavce prava su djubrad i neka ih je sram

ODGOVORITE
Name

Gdje Arapi idu na socijalno pitase neko zbog Trnova

16.02.2015 21:54

Ne verovase jel' svi vide sirok drum, carski, pun para. Mladi Arapi cocek igraju i zlato bacaju. Sam vikaju:'Dojdite bre iz Bosno. Smo braca, smo ista krv. Pune tandzare s med i maslo sam cekaj.

ODGOVORITE