Пут на Марс: Српкиња прошла у трећи круг

Београђанка Љубинка Николић прошла је у трећи круг такмичења “Марс Оне” чији је крајњи циљ слање људи на Марс у својеврсном свемирском ријалити програму, са картом у једном правцу.

Србија 16.02.2015 | 14:29
Пут на Марс: Српкиња прошла у трећи круг

Компанија “Марс Оне” са седиштем у Холандији објавила је 15. фебруара списак 100 кандидата (50 мушкараца и 50 жена) који су прошли у трећи круг такмичења, преноси НБЦ.

Од хиљада кандидата пријављених 2013. године кроз прва два круга сужен је избор на сто одабраних који ће се надметати даље, а међу њима је и српска научница Љубинка Николић (51). Занимљиво је и то да Балкан има још једног представника у најбољих 100 кандидата, двадесетосмогодишњег Загрепчанина Марка Лукића.

"Ја сам обична особа са необичним жељама. Верујем да је све могуће. Зависна сам од вести, књишки сам мољац и отвореног сам ума. Имам две мастер дипломе, из географије са њујоршког Хантер колеџа, и из дизајна ентеријера стечену у Фиренци. Имам и диплому инжењереа геологије. Могу да анализирам и лепо аранжирам стене на Марсу. Велики сам фан СФ-а и искрено верујем да нисмо сами у универзуму. Црвена планета ће бити следећи дом за човечанство, а овог пута се надам да ћемо моћи да прођемо без ратова", навела је она на свом профилу.

За пролаз у трећи круг кандидати су морали да прођу кроз низ интервјуа са Норбертом Крафтом, лидером тима за здравствена питања у оквиру пројекта.

“То што сте један од најбољих индивидуалних кандидата не значи да сте и најбољи тимски играч, због чега се радујем што ћу пратити како кандидати напредују кроз тимски рад у предстојећим изазовима”, казао је Крафт.

На списку преосталих кандидата је 39 особа из Северне и Јужне Америке, 31 из Европе, 16 из Азије, 7 из Африке и 7 из Океаније. Њих чекају наредне рунде које ће се фокусирати на формирање тимова, који ће пролазити кроз тестове у условима сличним на Марсу.

Како је наведено, они ће имати тренинге у бази која изгледа иста као она која ће бити изграђена на Марсу.

Компанија “Марс Оне” намерава да организује такмичарски програм који ће се емитовати на телевизијама широм света. Двадесет четворо одабраних кандидата из тог програма отпутоваће најраније 2024. године на Марс.

Они ће тамо почети са изградњом прве људске колоније на тој сусденој планети, а нико од њих неће моћи да се врати на Земљу.

Оно што је највећа непознаница када је ова мисија освајања Марса у питању јесте њено финансирање, с обзиром на то да се процењује да ће коштати милијарде долара.

Престижни МИТ је, с друге стране, недавно објавио резултате своје анализе у којима истиче да су њихови научници “прилично оптимистични” када је технолошки део мисије у питању.

Извор: Б92

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хармоница

16.02.2015 16:24

Будала.

ОДГОВОРИТЕ