Разредница у дневник уписала да је психијатријски случај!

Да многи немају разумевање према особама које су заостале у развоју или су болесне или имају неки психички поремећај, доказује случај који се недавно догодио у Бањалуци, када је једна ученица средње школе, која пати од анксиозности, почела да доживљава непријатности од стране своје разредне старешине.

Република Српска 16.02.2015 | 09:38
Разредница у дневник уписала да је психијатријски случај!

Наиме, њој је у току прошле године дијагностификована анксиозност, због чега је у почетку ишла скоро сваки дан код психијатра, али јој се стање у међувремену поправило, тако да сада иде само једном недељно.

– Била је вуковац у основној школи, а одличан ђак је и у средњој. Никада није правила проблеме, и у разреду је једна од омиљених. Међутим, када је установљено да пати од анксиозности, настали су проблеми – почела је причу за наш портал Мирјана, старија сестра средњошколке, али је замолила да њено име не објављујемо, како јој не би направила додатне проблеме.

На самом почетку болести, девојчица је имала изненадне нападе и гушења, због чега је добила лекове које мора редовно да пије.

– Тад су настали проблеми. Кад год би затражила од разредне да је пусти да изађе да попије таблету, она би почела да је омаловажава. Прво јој је тражила да види који лек је у питању, а затим почела да јој говори како то њој не треба и да она то не сме да пије. С обзриом на то да је она није пустила да изађе са часа и попије таблету, моја сестра је добила напад, али је њена разредна рекла како се она само фолира – каже Мирјана.

Како је њена анксиозност била све више изражајнија, уследили су све гори коментари њене разредне, али и подсмевање.

– Моја сестра је раније важила за веома комуникативну и дружељубиву особу, али како је њена болест све више напредовала, она је постала много затворена, а још горе се осећала када чује шта њен неки професор мисли о њој и како је коментарише – истакла је Мирјана и додала:

– Она је разредни донела папир од психијатра, са његовим потписом, који је потврдио да она има ту болест и замолио наставницу да обрати мало више пажњу на моју сестру. Међутим, то њој није било довољно.
Врхунац је уследио када је, и поред тога што су сви професори знали за девојчицину болест и нису тражили специфичне доказе, њена разредна затражила да она донесе папир који ће се налазити на почетку дневника. Ради сопственог мира, она је то и урадила.

– Након тога, за сестрину болест су сазнали и они који нису требали да знају. Деца су узимала дневник, па су такође видела и почела да је провоцирају – каже узнемирена старија сестра и додаје да су она и њени родитељи покушали да разговарају и са директорком и психологом те школе, али нису успели ништа да постигну.

На крају, више нису знали како да се изборе са проблемима који су утицали на девојчицу и додатно јој погоршавали здравље, па су одлучили да је пребаце у другу средњу школу.

- Ово није ни мали део свега онога што је моја сестра проживела, али ни ја, нити моја породица, никада нисмо желели да изађемо у јавност са овом причом како би уперили прст у неког. Једноставно, наш циљ је да испричам оно што се догодило мојој сестри, како би сви били упознати са проблемима данашњице, а посебно да би схватили да је онима који имају неки здравствени проблем, првенствено потребна помоћ, а не исмевање – закључила је Мирјана на крају.

Извор: Телеграф.рс

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СССС

16.02.2015 09:07

СРАМОТА НИКАД НЕ ЗНАШ ШТА ТЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ.АУТОМАТСКИ ПРЕД СУД БЕЗ ПОМИЛОВАЊА И ОЛАКШИЦА СКУПА СА УПРАВОМ ШКОЛЕ КОЈА ЈЕ ТО ДОПУСТИЛА ИЛИ ЈЕ ТО МИЛЕТОВА ШКОЛА ПА МОГУ ДА СЕ И ДАЉЕ РУГАЈУ СОПСТВЕНОМ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

16.02.2015 09:42

Ухапсити разредну одмах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

16.02.2015 11:17

Аматеризам и дилетантизам, ништа ново ни за Бањалуку ни Републику Српску. Ту што си већи незналица, нерадник, хохштаплер и дилетант то ћеш више да напредујеш и успијеш. Довољно је да само добро климаш главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

16.02.2015 13:33

Болестан систем, болесно друство, болесни наставници, засто да не буде болесних дјака, на залост. Цекају да се несто деси па це онда подузети санкције, сви против свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узас

17.02.2015 06:34

У затвор са марвом, ко је она да тражи налаз психијатра, наставници су толико примитивни и неуки да је то страшно, морали би познавати основе функционисања људског организма, умјесто тога имамо констатно дјецу за коју наставници одређују дијагнозу и упућују љекарима.. па тако ми мајка доведе дијете шта је проблем.. па наставница је рекла да не види, да не чује, да има упалу крајника, ово оно. Ма марш море!

ОДГОВОРИТЕ