Razrednica u dnevnik upisala da je psihijatrijski slučaj!

Da mnogi nemaju razumevanje prema osobama koje su zaostale u razvoju ili su bolesne ili imaju neki psihički poremećaj, dokazuje slučaj koji se nedavno dogodio u Banjaluci, kada je jedna učenica srednje škole, koja pati od anksioznosti, počela da doživljava neprijatnosti od strane svoje razredne starešine.

Republika Srpska 16.02.2015 | 09:38
Razrednica u dnevnik upisala da je psihijatrijski slučaj!

Naime, njoj je u toku prošle godine dijagnostifikovana anksioznost, zbog čega je u početku išla skoro svaki dan kod psihijatra, ali joj se stanje u međuvremenu popravilo, tako da sada ide samo jednom nedeljno.

– Bila je vukovac u osnovnoj školi, a odličan đak je i u srednjoj. Nikada nije pravila probleme, i u razredu je jedna od omiljenih. Međutim, kada je ustanovljeno da pati od anksioznosti, nastali su problemi – počela je priču za naš portal Mirjana, starija sestra srednjoškolke, ali je zamolila da njeno ime ne objavljujemo, kako joj ne bi napravila dodatne probleme.

Na samom početku bolesti, devojčica je imala iznenadne napade i gušenja, zbog čega je dobila lekove koje mora redovno da pije.

– Tad su nastali problemi. Kad god bi zatražila od razredne da je pusti da izađe da popije tabletu, ona bi počela da je omalovažava. Prvo joj je tražila da vidi koji lek je u pitanju, a zatim počela da joj govori kako to njoj ne treba i da ona to ne sme da pije. S obzriom na to da je ona nije pustila da izađe sa časa i popije tabletu, moja sestra je dobila napad, ali je njena razredna rekla kako se ona samo folira – kaže Mirjana.

Kako je njena anksioznost bila sve više izražajnija, usledili su sve gori komentari njene razredne, ali i podsmevanje.

– Moja sestra je ranije važila za veoma komunikativnu i druželjubivu osobu, ali kako je njena bolest sve više napredovala, ona je postala mnogo zatvorena, a još gore se osećala kada čuje šta njen neki profesor misli o njoj i kako je komentariše – istakla je Mirjana i dodala:

– Ona je razredni donela papir od psihijatra, sa njegovim potpisom, koji je potvrdio da ona ima tu bolest i zamolio nastavnicu da obrati malo više pažnju na moju sestru. Međutim, to njoj nije bilo dovoljno.
Vrhunac je usledio kada je, i pored toga što su svi profesori znali za devojčicinu bolest i nisu tražili specifične dokaze, njena razredna zatražila da ona donese papir koji će se nalaziti na početku dnevnika. Radi sopstvenog mira, ona je to i uradila.

– Nakon toga, za sestrinu bolest su saznali i oni koji nisu trebali da znaju. Deca su uzimala dnevnik, pa su takođe videla i počela da je provociraju – kaže uznemirena starija sestra i dodaje da su ona i njeni roditelji pokušali da razgovaraju i sa direktorkom i psihologom te škole, ali nisu uspeli ništa da postignu.

Na kraju, više nisu znali kako da se izbore sa problemima koji su uticali na devojčicu i dodatno joj pogoršavali zdravlje, pa su odlučili da je prebace u drugu srednju školu.

- Ovo nije ni mali deo svega onoga što je moja sestra proživela, ali ni ja, niti moja porodica, nikada nismo želeli da izađemo u javnost sa ovom pričom kako bi uperili prst u nekog. Jednostavno, naš cilj je da ispričam ono što se dogodilo mojoj sestri, kako bi svi bili upoznati sa problemima današnjice, a posebno da bi shvatili da je onima koji imaju neki zdravstveni problem, prvenstveno potrebna pomoć, a ne ismevanje – zaključila je Mirjana na kraju.

Izvor: Telegraf.rs

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SSSS

16.02.2015 10:07

SRAMOTA NIKAD NE ZNAŠ ŠTA TE MOŽE DA STIGNE.AUTOMATSKI PRED SUD BEZ POMILOVANJA I OLAKŠICA SKUPA SA UPRAVOM ŠKOLE KOJA JE TO DOPUSTILA ILI JE TO MILETOVA ŠKOLA PA MOGU DA SE I DALJE RUGAJU SOPSTVENOM NARODU.

ODGOVORITE
Name

bl

16.02.2015 10:42

Uhapsiti razrednu odmah

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

16.02.2015 12:17

Amaterizam i diletantizam, ništa novo ni za Banjaluku ni Republiku Srpsku. Tu što si veći neznalica, neradnik, hohštapler i diletant to ćeš više da napreduješ i uspiješ. Dovoljno je da samo dobro klimaš glavom.

ODGOVORITE
Name

nista novo

16.02.2015 14:33

Bolestan sistem, bolesno drustvo, bolesni nastavnici, zasto da ne bude bolesnih djaka, na zalost. Cekaju da se nesto desi pa ce onda poduzeti sankcije, svi protiv svih.

ODGOVORITE
Name

uzas

17.02.2015 07:34

U zatvor sa marvom, ko je ona da traži nalaz psihijatra, nastavnici su toliko primitivni i neuki da je to strašno, morali bi poznavati osnove funkcionisanja ljudskog organizma, umjesto toga imamo konstatno djecu za koju nastavnici određuju dijagnozu i upućuju ljekarima.. pa tako mi majka dovede dijete šta je problem.. pa nastavnica je rekla da ne vidi, da ne čuje, da ima upalu krajnika, ovo ono. Ma marš more!

ODGOVORITE