Освета Египта

Египатско војно ваздухопловство напало је више мета Исламске државе као одговор на убиство 21 Копта, који је приказано на видео снимку објављеном синоћ.

Свијет 16.02.2015 | 08:28
Освета Египта

Египатске власти су у саопштењу јутрос потврдиле да су у зору нападнути кампови, полигони за тренинг и складишта оружја ИД у граду Дерна у Либији.

Како јављају извештачи из Либије, погођено је најмање осам мета, а војска Египта је саопштила да је ово "само почетак одговора" на масовно погубљење египатских хришћана.

"Удари из ваздуха су изведени како бисмо се осветили за крвопролиће и казнили убице. Нека и они који су нам близу и они који су далеко знају да Египат има штит који их брани", саоштила је војска.

У саопштењу се додаје да су се све летелице вратиле безбедно са осветничке операције.

Председник Египта Абдел Фатах ал-Сиси рекао је ноћас да његова земља задржава право да на одговарајући начин одговори Исламској држави.

"Изабраћемо неопходан начин и време да се осветимо за криминална убиства", рекао је он.

Сиси се на државној телевизији обратио у недељу, неколико сати пошто је Исламска држава објавила видео снимак одсецања глава 21 египатског хришћанина у Либији, пренео је Ројтерс.

Исламска држава објавила је јуче видео снимак на којем џихадисти одрубљују главе египатским хришћанима Коптима, отетим у Либији, због чега је у Египту проглашења седмодневна жалост.

На снимку се види група од 21 египатског хришћанина, обучених у наранџаста одела, којима су потом одрубљене главе.

Египатски председник одмах је сазвао хитан састанак највишег тела за националну безбедност и прогласио седмодневну жалост.

Ово погубљење као "варварско" убиство осудило је највише сунитско исламско тело, Ал Азхар, које је саопштило да овај чин нема никакве везе са било каквом религијом или људским вредностима.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бране

16.02.2015 07:34

Да нас Бог сачува ИДИЛ-а! Све нас овдје, и муслимане и хришћане, јер ти људи немају вјеру, то није ислам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

16.02.2015 07:50

Босњак сам. Става сам да ИДИЛ треба унистити, искоријенити. А све оне у БХ који иједном рјецју казу на својим молитвама да је вјерски оправдано ици у рат који воде ови ИЗРОДИ ЉУДСКЕ ВРСТЕ, све њих треба тренутно и без судјења осудити на дуготрајне казне без икакве могуцности комуницарања са вањским свијетом. Па ако зели да се убије - БУЈРУМ и нек иде тамо гдје мисли да це му лијепо бити, под земљу и то ДУБОКО. Браво за Египат да се брине о Египатским Хрисцанима и то је добар знак о толеранцији у тој древној земљи напаценој племенским борбама за власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

16.02.2015 09:01

Доће крај и овим изродима ако Бог да немају ни вјеру ни нацију туку све редом сјеме им се затрло.

ОДГОВОРИТЕ