Osveta Egipta

Egipatsko vojno vazduhoplovstvo napalo je više meta Islamske države kao odgovor na ubistvo 21 Kopta, koji je prikazano na video snimku objavljenom sinoć.

Svijet 16.02.2015 | 08:28
Osveta Egipta

Egipatske vlasti su u saopštenju jutros potvrdile da su u zoru napadnuti kampovi, poligoni za trening i skladišta oružja ID u gradu Derna u Libiji.

Kako javljaju izveštači iz Libije, pogođeno je najmanje osam meta, a vojska Egipta je saopštila da je ovo "samo početak odgovora" na masovno pogubljenje egipatskih hrišćana.

"Udari iz vazduha su izvedeni kako bismo se osvetili za krvoproliće i kaznili ubice. Neka i oni koji su nam blizu i oni koji su daleko znaju da Egipat ima štit koji ih brani", saoštila je vojska.

U saopštenju se dodaje da su se sve letelice vratile bezbedno sa osvetničke operacije.

Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi rekao je noćas da njegova zemlja zadržava pravo da na odgovarajući način odgovori Islamskoj državi.

"Izabraćemo neophodan način i vreme da se osvetimo za kriminalna ubistva", rekao je on.

Sisi se na državnoj televiziji obratio u nedelju, nekoliko sati pošto je Islamska država objavila video snimak odsecanja glava 21 egipatskog hrišćanina u Libiji, preneo je Rojters.

Islamska država objavila je juče video snimak na kojem džihadisti odrubljuju glave egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji, zbog čega je u Egiptu proglašenja sedmodnevna žalost.

Na snimku se vidi grupa od 21 egipatskog hrišćanina, obučenih u narandžasta odela, kojima su potom odrubljene glave.

Egipatski predsednik odmah je sazvao hitan sastanak najvišeg tela za nacionalnu bezbednost i proglasio sedmodnevnu žalost.

Ovo pogubljenje kao "varvarsko" ubistvo osudilo je najviše sunitsko islamsko telo, Al Azhar, koje je saopštilo da ovaj čin nema nikakve veze sa bilo kakvom religijom ili ljudskim vrednostima.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brane

16.02.2015 08:34

Da nas Bog sačuva IDIL-a! Sve nas ovdje, i muslimane i hrišćane, jer ti ljudi nemaju vjeru, to nije islam.

ODGOVORITE
Name

Realan

16.02.2015 08:50

Bosnjak sam. Stava sam da IDIL treba unistiti, iskorijeniti. A sve one u BH koji ijednom rjecju kazu na svojim molitvama da je vjerski opravdano ici u rat koji vode ovi IZRODI LJUDSKE VRSTE, sve njih treba trenutno i bez sudjenja osuditi na dugotrajne kazne bez ikakve mogucnosti komunicaranja sa vanjskim svijetom. Pa ako zeli da se ubije - BUJRUM i nek ide tamo gdje misli da ce mu lijepo biti, pod zemlju i to DUBOKO. Bravo za Egipat da se brine o Egipatskim Hriscanima i to je dobar znak o toleranciji u toj drevnoj zemlji napacenoj plemenskim borbama za vlast.

ODGOVORITE
Name

Kraj

16.02.2015 10:01

Doće kraj i ovim izrodima ako Bog da nemaju ni vjeru ni naciju tuku sve redom sjeme im se zatrlo.

ODGOVORITE