НБА: Нема Срба играча, али има тренера!

Можда наших играча нема у најјачој лиги света као што смо то навикли ранијих година, али се квалитети овдашњих кошаркашких тренера и даље цене: Игор Кокошков, 43-годишњак из Банатског Брестовца покрај Панчева, добио је нови ангажман - постао је члан стручног штаба Орландо Меџика.

Кошарка 15.02.2015 | 17:50
НБА: Нема Срба играча, али има тренера!

Кокошков ће, како преноси "Спортски журнал", и даље остати селектор кошаркашке репрезентације Грузије, коју ће ове године предводити на првенству Европе у Шпанији, а Орландо ће му бити чак пет НБА клуб.

Игор Кокошков је после завршених студија у Београду, најпре 1999. постао први странац који је био помоћни тренер у универзитетској, НЦАА лиги у САД, а 2000. је постао први странац који се запослио у НБА лиги као асистент главног стратега, и то када су га ангажовали Лос Анђелес Клиперси.

Њих је напустио 2003. и наредних пет година радио са Детроит Пистонсима (са којима је и освојио титулу 2004), од 2008. до 2013. био је у Фениксу, а потом и у Кливленду.

Кокошков, који је 2010. узео и америчко држављанство, што и не чуди, јер је тада већ пуних 11 година изграђивао каријеру у тој земљи, 2011. је награђен орденом Грузије за своје заслуге развоју тамошњег спорта.

Био је први странац који је био део једног стручног штаба на НБА Ол стар утакмици, а 2004. је био помоћник Жељка Обрадовића у нашој репрезентацији која је 2004. наступила на Олимпијским играма у Атини.

Три пута је одвео Грузију на првенства Европе, где тамошња репрезентација никада раније није била, а у НБА лиги је шест пута стизао до конференцијих финала, двапут до НБА финала и једном до, поменуте, титуле шампиона.

Коментари / 0

Оставите коментар