NBA: Nema Srba igrača, ali ima trenera!

Možda naših igrača nema u najjačoj ligi sveta kao što smo to navikli ranijih godina, ali se kvaliteti ovdašnjih košarkaških trenera i dalje cene: Igor Kokoškov, 43-godišnjak iz Banatskog Brestovca pokraj Pančeva, dobio je novi angažman - postao je član stručnog štaba Orlando Medžika.

Košarka 15.02.2015 | 17:50
NBA: Nema Srba igrača, ali ima trenera!

Kokoškov će, kako prenosi "Sportski žurnal", i dalje ostati selektor košarkaške reprezentacije Gruzije, koju će ove godine predvoditi na prvenstvu Evrope u Španiji, a Orlando će mu biti čak pet NBA klub.

Igor Kokoškov je posle završenih studija u Beogradu, najpre 1999. postao prvi stranac koji je bio pomoćni trener u univerzitetskoj, NCAA ligi u SAD, a 2000. je postao prvi stranac koji se zaposlio u NBA ligi kao asistent glavnog stratega, i to kada su ga angažovali Los Anđeles Klipersi.

Njih je napustio 2003. i narednih pet godina radio sa Detroit Pistonsima (sa kojima je i osvojio titulu 2004), od 2008. do 2013. bio je u Feniksu, a potom i u Klivlendu.

Kokoškov, koji je 2010. uzeo i američko državljanstvo, što i ne čudi, jer je tada već punih 11 godina izgrađivao karijeru u toj zemlji, 2011. je nagrađen ordenom Gruzije za svoje zasluge razvoju tamošnjeg sporta.

Bio je prvi stranac koji je bio deo jednog stručnog štaba na NBA Ol star utakmici, a 2004. je bio pomoćnik Željka Obradovića u našoj reprezentaciji koja je 2004. nastupila na Olimpijskim igrama u Atini.

Tri puta je odveo Gruziju na prvenstva Evrope, gde tamošnja reprezentacija nikada ranije nije bila, a u NBA ligi je šest puta stizao do konferencijih finala, dvaput do NBA finala i jednom do, pomenute, titule šampiona.

Komentari / 0

Ostavite komentar