Стиже ли нам прољеће?

Према народном вјеровању уколико на Сретење мечка изађе из пећине, види своју сенку и врати се у јазбину, зима ће потрајати још шест недјеља.

Занимљивости 15.02.2015 | 13:44
Стиже ли нам прољеће?

Ако изађе и настави да тражи храну послије дугог зимског сна то значи да је зими крај и да прољеће полако стиже, каже Нађа Радовић из београдског Зоолошког врта.

"У Зоолошком врту у Београду стари медвјед Книнџа је изашао напоље, а мечка Гоца је још увек у јазбини. То значи да отприлике још три недјеље може да нас грије зубато сунце, а онда прољеће може да стигне веома брзо", казала је Радовић.

Она је за Тањуг рекла да медвједи који живе у Зоолошком врту не спавају зимски сан, јер сваког дана добијају храну и углавном немају потребу да иду у хибернацију.

Али понекад умију да се узјогуне и да спавају данима, истакла је она и додала да су медвједи у зооврту ових дана били у пећини и спавали.

Има народних веровања која кажу и да је "боље срести вука у пољу него човјека у кошуљи у фебруару", што указује да би "баба марта", могла да нас изненади, истакла је она.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михајло

16.02.2015 08:20

Стета сто дрекавци немају зимски сан, да мало одморимо.

ОДГОВОРИТЕ