Stiže li nam proljeće?

Prema narodnom vjerovanju ukoliko na Sretenje mečka izađe iz pećine, vidi svoju senku i vrati se u jazbinu, zima će potrajati još šest nedjelja.

Zanimljivosti 15.02.2015 | 13:44
Stiže li nam proljeće?

Ako izađe i nastavi da traži hranu poslije dugog zimskog sna to znači da je zimi kraj i da proljeće polako stiže, kaže Nađa Radović iz beogradskog Zoološkog vrta.

"U Zoološkom vrtu u Beogradu stari medvjed Knindža je izašao napolje, a mečka Goca je još uvek u jazbini. To znači da otprilike još tri nedjelje može da nas grije zubato sunce, a onda proljeće može da stigne veoma brzo", kazala je Radović.

Ona je za Tanjug rekla da medvjedi koji žive u Zoološkom vrtu ne spavaju zimski san, jer svakog dana dobijaju hranu i uglavnom nemaju potrebu da idu u hibernaciju.

Ali ponekad umiju da se uzjogune i da spavaju danima, istakla je ona i dodala da su medvjedi u zoovrtu ovih dana bili u pećini i spavali.

Ima narodnih verovanja koja kažu i da je "bolje sresti vuka u polju nego čovjeka u košulji u februaru", što ukazuje da bi "baba marta", mogla da nas iznenadi, istakla je ona.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

16.02.2015 08:20

Steta sto drekavci nemaju zimski san, da malo odmorimo.

ODGOVORITE