Украјина: Жртве упркос примирју

Председник Украјине Петро Порошенко издао је наредбу о примирју на југоистоку Украјине у складу с договором из Минска.

Свијет 15.02.2015 | 11:35
Украјина: Жртве упркос примирју

Порошенко је наредбу о примирју које је ступило на снагу у поноћ, издао у Генералштабу Војске Украјине, јавила је агенција Тас с.

Народне милиције самопроглашене Народне Републике Луганск обуставиле су све борбене активности у поноћ, по локалном времену, 15. фебруара, по договору из Минска, рекао је шеф Савета министара самопроглашене Народне Републике Луганск Генадиј Циплаков.

Свака употреба артиљерије или вишецевних ракетних лансера биће сматрана кршењем минског споразума и одговорност за то биће на Кијеву.

Извештачи са лица места јавили су да влада тишина у Луганску и да се са обе стране не чује паљба, навела је агенцијс Тас с.

ДВА ЦИВИЛА ПОГИНУЛА ОД КАДА ЈЕ СТУПИО НА СНАГУ ПРЕКИД ВАТРЕ

Два цивила су погинула пошто су про-руске снаге испалиле гранате убрзо после ступања на снагу прекида ватре на истоку Украјине, саопштио је јутрос кијевски званичник.

Старији мушкарац и жена погинули по испаљивању "Град" пројектила који је погодио град Попасна у региону Луганск, неких 20 минута после ступања на снагу примирја у (синоћ) 22:00 сати по ГМТ, потврдио је локални гувернер Генадиј Москал, пренела је агенција АФП.

И украјинска војска саопштила је данас да су про-руске снаге гранатирале положаје снаге Кијева у 10 различитих наврата, од ступања на снагу прекида ватре на истоку Украјине.

"Од јутрос, 15. фебруара, било је 10 гранатирања наших положаја од стране побуњеника углавном у области од Дебаљцеве", потврдио је портпарол Анатолиј Стелмач у телефонској изјави за Ројтерс.

И очевидац британске агенције навео је да је чуо звук тешке артиљерије из правца Дебаљцеве у области Доњецка на истоку Украјине, кључног саобраћајног чворишта где су украјинске снаге у окружењу про-руских снага.

Међутим, прес секретар украјинског председника Свјатослав Цеголко написао је на својој странци фејсбука, да је прерано износити закључке после отпочињања примирја на југоистоку Украјине у складу са споразумима из Минска, јавила је јутрос руска агенција Тас с.
"Први сати су веома важни. Стога, пратимо ситуацију заједно са војском. Сувише је рано да се изводе закључци", навео је Цеголко.

Путин, Меркел и Оланд: Примирје се мора поштовати

Руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски лидер Франсоа Оланд сложили су се у суботу да се примирје у Украјини које ступа на снагу у поноћ мора поштовати, саопштила је Јелисејска палата.

Путин је потврдио да су проруске снаге спремне за прекид ватре.

Како је пренео АФП, у саопштењу се такође наводи да ће троје лидера сутра телефоном разговарати са украјинским председником Петром Порошенком о томе како се примирје поштује.

Претходно су руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери данас су истакли значај тога да стране у украјинском конфликту стриктно поштују споразум о примирју који ступа на снагу у поноћ, саопштило је руско министарство спољних послова.

Двојица званичника су размотрили питање примирја у телефонском разговору, пренео је Тас.

Коментари / 0

Оставите коментар