Ukrajina: Žrtve uprkos primirju

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izdao je naredbu o primirju na jugoistoku Ukrajine u skladu s dogovorom iz Minska.

Svijet 15.02.2015 | 11:35
Ukrajina: Žrtve uprkos primirju

Porošenko je naredbu o primirju koje je stupilo na snagu u ponoć, izdao u Generalštabu Vojske Ukrajine, javila je agencija Tas s.

Narodne milicije samoproglašene Narodne Republike Lugansk obustavile su sve borbene aktivnosti u ponoć, po lokalnom vremenu, 15. februara, po dogovoru iz Minska, rekao je šef Saveta ministara samoproglašene Narodne Republike Lugansk Genadij Ciplakov.

Svaka upotreba artiljerije ili višecevnih raketnih lansera biće smatrana kršenjem minskog sporazuma i odgovornost za to biće na Kijevu.

Izveštači sa lica mesta javili su da vlada tišina u Lugansku i da se sa obe strane ne čuje paljba, navela je agencijs Tas s.

DVA CIVILA POGINULA OD KADA JE STUPIO NA SNAGU PREKID VATRE

Dva civila su poginula pošto su pro-ruske snage ispalile granate ubrzo posle stupanja na snagu prekida vatre na istoku Ukrajine, saopštio je jutros kijevski zvaničnik.

Stariji muškarac i žena poginuli po ispaljivanju "Grad" projektila koji je pogodio grad Popasna u regionu Lugansk, nekih 20 minuta posle stupanja na snagu primirja u (sinoć) 22:00 sati po GMT, potvrdio je lokalni guverner Genadij Moskal, prenela je agencija AFP.

I ukrajinska vojska saopštila je danas da su pro-ruske snage granatirale položaje snage Kijeva u 10 različitih navrata, od stupanja na snagu prekida vatre na istoku Ukrajine.

"Od jutros, 15. februara, bilo je 10 granatiranja naših položaja od strane pobunjenika uglavnom u oblasti od Debaljceve", potvrdio je portparol Anatolij Stelmač u telefonskoj izjavi za Rojters.

I očevidac britanske agencije naveo je da je čuo zvuk teške artiljerije iz pravca Debaljceve u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine, ključnog saobraćajnog čvorišta gde su ukrajinske snage u okruženju pro-ruskih snaga.

Međutim, pres sekretar ukrajinskog predsednika Svjatoslav Cegolko napisao je na svojoj stranci fejsbuka, da je prerano iznositi zaključke posle otpočinjanja primirja na jugoistoku Ukrajine u skladu sa sporazumima iz Minska, javila je jutros ruska agencija Tas s.
"Prvi sati su veoma važni. Stoga, pratimo situaciju zajedno sa vojskom. Suviše je rano da se izvode zaključci", naveo je Cegolko.

Putin, Merkel i Oland: Primirje se mora poštovati

Ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski lider Fransoa Oland složili su se u subotu da se primirje u Ukrajini koje stupa na snagu u ponoć mora poštovati, saopštila je Jelisejska palata.

Putin je potvrdio da su proruske snage spremne za prekid vatre.

Kako je preneo AFP, u saopštenju se takođe navodi da će troje lidera sutra telefonom razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o tome kako se primirje poštuje.

Prethodno su ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri danas su istakli značaj toga da strane u ukrajinskom konfliktu striktno poštuju sporazum o primirju koji stupa na snagu u ponoć, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Dvojica zvaničnika su razmotrili pitanje primirja u telefonskom razgovoru, preneo je Tas.

Komentari / 0

Ostavite komentar