ФА Куп: Ливерпул се светио, Блекбурн избацио Стоук!

Ливерпул је успео да прође осмину финала ФА купа након што је преокретом био бољи од Кристал Паласа у Лондону са 2:1. Фудбалери Вест Бромвич Албиона пласирали су се у четвртфинале савладавши Вест Хем са 4:0 (2:0), док је Блекбурн очитао лекцију Стоуку после урнебесног преокрета са 4:1 (2:1). Дерби је на свом терену елиминисан од Ридинга са 2:1.

Фудбал 15.02.2015 | 11:30
ФА Куп: Ливерпул се светио, Блекбурн избацио Стоук!

Све је мирисало на још једну сиву партију Ливерпула, јер је Кристал Палас увек спреман да се надиграва са јаким противником који још увек није нашао праву форми. Домаћин је искористио одбрану која није изгледала уиграно, па је после једне дуге лопте Шкртел катастрофално реаговао, дозволио Ледлију да главом угрози Мињолеа који је боксовао, али не предалеко пошто је буквално наместио Кембелу да донесе предност свом тиму у 15. минуту.

Навијачи Ливерпула нису одустајали у Лондону уз популарну песму "Yоу'лл невер wалк алоне", иако је њихов тим био у подређеној ситуацији, али је контра у 49. минуту ипак дала изједначење после центаршута Хендерсона који је на другој страни порнашао Стариџа, а нападач је одлично реаговао из прве и вратио "црвене" у игру.

Девет минута касније, Ливерпул је имао много среће после изведеног слободног удараца Марија Балотелија који је протурио лопту испод живог зида, бацио на муке голмана Кристал Паласа који је блокирао шут таман толико да да Лалана натрчи и преокрене резултат, те постави коначних 2:1.

ВБА је тако дошао и до једног историјског "подвига": после 25 година успео је да некога члана елитног друштва (конкретно, из Премијер лиге у овом случају) у Купу победи са више од једног гола разлике.

Последњи пут је овом клубу то пошло за руком 1990. године, када је са 2:0 савладао екипу Вимблдона.

Овога пута за тријумф су заслужни били голови Брауна Идејеа у 20. и 57. минуту, те Џејмса Морисона у 42. и, на крају, Саида Берахина у 72, минут након што је је "чекићарима" искључен Амалфитано.

Последњи пут је ВБА дао четири гола у ФА купу неком тиму који се надмеће у првенству давне 1979, када је било 4:0 против Ковентрија.

Стоук је ушао у сусрет са Блекбурном као фаворит, а то је и потврдио у десетом минуту након поготка Питера Крауча, али је онда тотална катастрофа задесила гостујућу екипу пошто је у 36. минуту Кинг поравнао резултат, а у шестом минуту надокнаде првог полувремена Камерон је зарадио црвени картон и направио једанаестерац.

Све је то Блекбурн искористио пошто је Гестеде био прецизан са беле тачке. Кинг је наставио можда и најбољу утакмицу у каријери пошто је у 50. минуту још једном затресао мрежу, а својим трећим голом пет минута касније запечтаио судбину Стоука.

Дерби је имао амбиције да оде даље, али је Ворнок зарадио два жута карта у првом полувремену и знантно отежао посао против Ридинга који је знао шта ради, поготово од 58. минуту када је повео преко Робсона-Кануа.

Дарен Бент је три минута касније подигао публику на ноге и постигао гол као у најбољим данима, али је искусни Јакубу осам минута пре краја закључио пролаз свог тима даље.

Осмина финала ФА купа
Субота:
ВБА - Вест Хем 4:0 (2:0)
(Идејае 20, 57, Морисон 42, Берахин 72)
Блекбурн роверс - Стоук сити 4:1 (2:1)
(Кинг 36, 50, 55, Гестеде 45+7пен - крауч 10)
Дерби каунти - Рединг 1:2 (0:0)
(Бент 61 - Робсон-Кану 53, Јакубу 82)
Кристал Палас - Ливерпул 1:2 (1:0)
(Кембел 15 - Стариџ 49, Лалана 58)

Недеља:
13.30 Астон Вила - Лестер сити
15.30 Бредфорд сити - Сандерленд
17.00 Арсенал - Мидлзбро

Понедељак:
20.45 Престон норт енд - Манчестер јунајтед

Коментари / 0

Оставите коментар