FA Kup: Liverpul se svetio, Blekburn izbacio Stouk!

Liverpul je uspeo da prođe osminu finala FA kupa nakon što je preokretom bio bolji od Kristal Palasa u Londonu sa 2:1. Fudbaleri Vest Bromvič Albiona plasirali su se u četvrtfinale savladavši Vest Hem sa 4:0 (2:0), dok je Blekburn očitao lekciju Stouku posle urnebesnog preokreta sa 4:1 (2:1). Derbi je na svom terenu eliminisan od Ridinga sa 2:1.

Fudbal 15.02.2015 | 11:30
FA Kup: Liverpul se svetio, Blekburn izbacio Stouk!

Sve je mirisalo na još jednu sivu partiju Liverpula, jer je Kristal Palas uvek spreman da se nadigrava sa jakim protivnikom koji još uvek nije našao pravu formi. Domaćin je iskoristio odbranu koja nije izgledala uigrano, pa je posle jedne duge lopte Škrtel katastrofalno reagovao, dozvolio Ledliju da glavom ugrozi Minjolea koji je boksovao, ali ne predaleko pošto je bukvalno namestio Kembelu da donese prednost svom timu u 15. minutu.

Navijači Liverpula nisu odustajali u Londonu uz popularnu pesmu "You'll never walk alone", iako je njihov tim bio u podređenoj situaciji, ali je kontra u 49. minutu ipak dala izjednačenje posle centaršuta Hendersona koji je na drugoj strani pornašao Staridža, a napadač je odlično reagovao iz prve i vratio "crvene" u igru.

Devet minuta kasnije, Liverpul je imao mnogo sreće posle izvedenog slobodnog udaraca Marija Balotelija koji je proturio loptu ispod živog zida, bacio na muke golmana Kristal Palasa koji je blokirao šut taman toliko da da Lalana natrči i preokrene rezultat, te postavi konačnih 2:1.

VBA je tako došao i do jednog istorijskog "podviga": posle 25 godina uspeo je da nekoga člana elitnog društva (konkretno, iz Premijer lige u ovom slučaju) u Kupu pobedi sa više od jednog gola razlike.

Poslednji put je ovom klubu to pošlo za rukom 1990. godine, kada je sa 2:0 savladao ekipu Vimbldona.

Ovoga puta za trijumf su zaslužni bili golovi Brauna Idejea u 20. i 57. minutu, te Džejmsa Morisona u 42. i, na kraju, Saida Berahina u 72, minut nakon što je je "čekićarima" isključen Amalfitano.

Poslednji put je VBA dao četiri gola u FA kupu nekom timu koji se nadmeće u prvenstvu davne 1979, kada je bilo 4:0 protiv Koventrija.

Stouk je ušao u susret sa Blekburnom kao favorit, a to je i potvrdio u desetom minutu nakon pogotka Pitera Krauča, ali je onda totalna katastrofa zadesila gostujuću ekipu pošto je u 36. minutu King poravnao rezultat, a u šestom minutu nadoknade prvog poluvremena Kameron je zaradio crveni karton i napravio jedanaesterac.

Sve je to Blekburn iskoristio pošto je Gestede bio precizan sa bele tačke. King je nastavio možda i najbolju utakmicu u karijeri pošto je u 50. minutu još jednom zatresao mrežu, a svojim trećim golom pet minuta kasnije zapečtaio sudbinu Stouka.

Derbi je imao ambicije da ode dalje, ali je Vornok zaradio dva žuta karta u prvom poluvremenu i znantno otežao posao protiv Ridinga koji je znao šta radi, pogotovo od 58. minutu kada je poveo preko Robsona-Kanua.

Daren Bent je tri minuta kasnije podigao publiku na noge i postigao gol kao u najboljim danima, ali je iskusni Jakubu osam minuta pre kraja zaključio prolaz svog tima dalje.

Osmina finala FA kupa
Subota:
VBA - Vest Hem 4:0 (2:0)
(Idejae 20, 57, Morison 42, Berahin 72)
Blekburn rovers - Stouk siti 4:1 (2:1)
(King 36, 50, 55, Gestede 45+7pen - krauč 10)
Derbi kaunti - Reding 1:2 (0:0)
(Bent 61 - Robson-Kanu 53, Jakubu 82)
Kristal Palas - Liverpul 1:2 (1:0)
(Kembel 15 - Staridž 49, Lalana 58)

Nedelja:
13.30 Aston Vila - Lester siti
15.30 Bredford siti - Sanderlend
17.00 Arsenal - Midlzbro

Ponedeljak:
20.45 Preston nort end - Mančester junajted

Komentari / 0

Ostavite komentar