Анализа: Неизвјесне завршнице - Звездин проблем!

И ове сезоне, за црвено-беле и даље важи правило: или "разбију" евролигашког ривала и победе или изгубе. "Фото финиши" их и даље остављају без бодова и скалпова великана. Пред њима је још седам прилика да то промене.

Кошарка 15.02.2015 | 14:10
Анализа: Неизвјесне завршнице - Звездин проблем!

У спорту, као и у животу, нема прескакања лекција. Потребни су време и рад да би најпре стали уз раме јакима и најјачима, а огроман труд да би их и оборили. Утакмица ПАО - Звезда поново је показала да су црвено-бели стасали за борбу за највећима, али да и их притисак и даље оптерети када се ти мечеви одлучују.
"И то се учи", поручују дан после тренер Дејан Радоњић и његови изабраници, који чине најмлађу екипу у Евролиги. Не греше када то кажу после утакмице у хали ОАКА, у којој су се са осам играча у ротацији вратили из минуса од 22 поена, повели и умало изненадили.

Исто тако, није грешка ни констатовати да и су и даље "зелени" за борбу против фаворита од почетка до краја. Синоћ су били близу "скалпу" вишеструког шампиона, али до даљег остаје да су последњи "скинули" 2006, када су Милан Гуровић и саиграчи декласирали Реал у Пиониру.

Бројке и резултати наводе на закључак да црвено-белима притисак у узбудљивим евролигашким завршницама још веже руке, за разлику од сличних ситуација на "јадранским" теренима.

Прошле сезоне, елиминисани су са четири остварене победе (две против Лијетувос Ритаса, две против Лаборал Куће) и шест пораза, међу којима су само једном положили оружје пре финиша (у Израелу). У свим осталим мечевима, могли су да победе (два пута ПАО, два пута Локомотива и Макаби у Београду).

Ове године, изборили су пласман у Топ 16 са позитивним скором, 6-4, ухвативши залет рутинском победом над Галатасарајем у Комбанк арени. Те октобарске вечери, тријумф Звезде није довођен у питање, као ни у једној од њених седам победа. Валенсија (76:63), Лаборал (86:66), Нептунас (79:62), Валенсија (77:68), опет Лаборал (90:82) и Алба (86:69) нису имали шансу у финишу.

Са друге стране, евролигашки мечеви у којима је победник одлучен у последњим минутима, завршавани су поразима црвено-белих. Истовремено, Звезда је у АБА лиги баш у фото-финишима побеђивала и деморалисала прве пратиоце на табели - Будућност и Цедевиту. И то у Подгорици и Загребу.

Да је дошло време да тим Дејана Радоњића победи у једном таквом евролигашком мечу наговестио је и синоћни дуел. На "плус пет", док су црвено-бели упадали у панику, тренер их је дозивао и покушавао да их смири. Међутим, Маркус Вилијамс је додавањем из аута отворио контру домаћима и почела је серија која је Београђанима однела победу.

Наравно, остала је недоумица шта би се догодило да је управо он у последњим тренуцима погодио тежак шут за продужетак и да је победник одлучен у додатних пет минута... Звезди је опет мало било потребно.

Слично су и прошле сезоне изгубили у Атини.Такође су водили четири минута пре краја и остали без бодова. Дуго ће бити упамћен и први дуел та два клуба у такмичарској 2013/14, када је Звезда пала у продужетку, иако је у једном тренутку водила 15 разлике...

ПАО није једини великан којег су црвено-бели последњих година испустила из руку, иако им је најчешће измицао. Промашај Демаркуса Нелсона, за победу, у последњем нападу утакмице против Макабија, оставио је без тријумфа над тада грогираном екипом Дејвида Блата, која је у Београд дошла са великим проблемима, а завршила сезону као првак Европе.

Прошле недеље, у утакмици против Жалгириса, Радоњићев тим је умало победио, практично без шута споља. Лопта је после Вилијамсовог шута за победу стала на обручу и низ "тесних" ЕЛ мечева које Звезда губи је настављен. Ове сезоне Нептунас (81:83), Галатасарај у Истанбулу (103:110), Олимпијакос два пута (57:62, 59:64)...

Да би се стекла рутина - очигледно је потребно још времена. У наставку Топ 16 фазе, Звезда ће га имати довољно да се посвети нападу на још неку евролигашку победу, јер ће, после Купа Кораћа, безбрижно одиграти последња кола АБА лиге.

"Школовање" у најјачем такмичењу, које црвено-бели пролазе и ове сезоне, пружиће Радоњићевом тиму још седам прилика да поново обрадује навијаче и пружи им задовољство победе над гигантом. Шансу да коначно наплате дуг Панатинаикосу имаће у последњем колу, 9. априла, у Комбанк арени.. Пре тога, на Нови Београд долазе још Макаби и Барселона.

Распоред Звездиних утакмица до краја Топ 16:

Реал - Звезда 26. фебруар
Звезда - Макаби 5.март
Галатасарај - Звезда 12. март
Звезда - Барселона 19. март
Алба - Звезда 26. март
Жалгирис - Звезда 3. април
Звезда - Панатинаикос 9. април

Коментари / 0

Оставите коментар