Analiza: Neizvjesne završnice - Zvezdin problem!

I ove sezone, za crveno-bele i dalje važi pravilo: ili "razbiju" evroligaškog rivala i pobede ili izgube. "Foto finiši" ih i dalje ostavljaju bez bodova i skalpova velikana. Pred njima je još sedam prilika da to promene.

Košarka 15.02.2015 | 14:10
Analiza: Neizvjesne završnice - Zvezdin problem!

U sportu, kao i u životu, nema preskakanja lekcija. Potrebni su vreme i rad da bi najpre stali uz rame jakima i najjačima, a ogroman trud da bi ih i oborili. Utakmica PAO - Zvezda ponovo je pokazala da su crveno-beli stasali za borbu za najvećima, ali da i ih pritisak i dalje optereti kada se ti mečevi odlučuju.
"I to se uči", poručuju dan posle trener Dejan Radonjić i njegovi izabranici, koji čine najmlađu ekipu u Evroligi. Ne greše kada to kažu posle utakmice u hali OAKA, u kojoj su se sa osam igrača u rotaciji vratili iz minusa od 22 poena, poveli i umalo iznenadili.

Isto tako, nije greška ni konstatovati da i su i dalje "zeleni" za borbu protiv favorita od početka do kraja. Sinoć su bili blizu "skalpu" višestrukog šampiona, ali do daljeg ostaje da su poslednji "skinuli" 2006, kada su Milan Gurović i saigrači deklasirali Real u Pioniru.

Brojke i rezultati navode na zaključak da crveno-belima pritisak u uzbudljivim evroligaškim završnicama još veže ruke, za razliku od sličnih situacija na "jadranskim" terenima.

Prošle sezone, eliminisani su sa četiri ostvarene pobede (dve protiv Lijetuvos Ritasa, dve protiv Laboral Kuće) i šest poraza, među kojima su samo jednom položili oružje pre finiša (u Izraelu). U svim ostalim mečevima, mogli su da pobede (dva puta PAO, dva puta Lokomotiva i Makabi u Beogradu).

Ove godine, izborili su plasman u Top 16 sa pozitivnim skorom, 6-4, uhvativši zalet rutinskom pobedom nad Galatasarajem u Kombank areni. Te oktobarske večeri, trijumf Zvezde nije dovođen u pitanje, kao ni u jednoj od njenih sedam pobeda. Valensija (76:63), Laboral (86:66), Neptunas (79:62), Valensija (77:68), opet Laboral (90:82) i Alba (86:69) nisu imali šansu u finišu.

Sa druge strane, evroligaški mečevi u kojima je pobednik odlučen u poslednjim minutima, završavani su porazima crveno-belih. Istovremeno, Zvezda je u ABA ligi baš u foto-finišima pobeđivala i demoralisala prve pratioce na tabeli - Budućnost i Cedevitu. I to u Podgorici i Zagrebu.

Da je došlo vreme da tim Dejana Radonjića pobedi u jednom takvom evroligaškom meču nagovestio je i sinoćni duel. Na "plus pet", dok su crveno-beli upadali u paniku, trener ih je dozivao i pokušavao da ih smiri. Međutim, Markus Vilijams je dodavanjem iz auta otvorio kontru domaćima i počela je serija koja je Beograđanima odnela pobedu.

Naravno, ostala je nedoumica šta bi se dogodilo da je upravo on u poslednjim trenucima pogodio težak šut za produžetak i da je pobednik odlučen u dodatnih pet minuta... Zvezdi je opet malo bilo potrebno.

Slično su i prošle sezone izgubili u Atini.Takođe su vodili četiri minuta pre kraja i ostali bez bodova. Dugo će biti upamćen i prvi duel ta dva kluba u takmičarskoj 2013/14, kada je Zvezda pala u produžetku, iako je u jednom trenutku vodila 15 razlike...

PAO nije jedini velikan kojeg su crveno-beli poslednjih godina ispustila iz ruku, iako im je najčešće izmicao. Promašaj Demarkusa Nelsona, za pobedu, u poslednjem napadu utakmice protiv Makabija, ostavio je bez trijumfa nad tada grogiranom ekipom Dejvida Blata, koja je u Beograd došla sa velikim problemima, a završila sezonu kao prvak Evrope.

Prošle nedelje, u utakmici protiv Žalgirisa, Radonjićev tim je umalo pobedio, praktično bez šuta spolja. Lopta je posle Vilijamsovog šuta za pobedu stala na obruču i niz "tesnih" EL mečeva koje Zvezda gubi je nastavljen. Ove sezone Neptunas (81:83), Galatasaraj u Istanbulu (103:110), Olimpijakos dva puta (57:62, 59:64)...

Da bi se stekla rutina - očigledno je potrebno još vremena. U nastavku Top 16 faze, Zvezda će ga imati dovoljno da se posveti napadu na još neku evroligašku pobedu, jer će, posle Kupa Koraća, bezbrižno odigrati poslednja kola ABA lige.

"Školovanje" u najjačem takmičenju, koje crveno-beli prolaze i ove sezone, pružiće Radonjićevom timu još sedam prilika da ponovo obraduje navijače i pruži im zadovoljstvo pobede nad gigantom. Šansu da konačno naplate dug Panatinaikosu imaće u poslednjem kolu, 9. aprila, u Kombank areni.. Pre toga, na Novi Beograd dolaze još Makabi i Barselona.

Raspored Zvezdinih utakmica do kraja Top 16:

Real - Zvezda 26. februar
Zvezda - Makabi 5.mart
Galatasaraj - Zvezda 12. mart
Zvezda - Barselona 19. mart
Alba - Zvezda 26. mart
Žalgiris - Zvezda 3. april
Zvezda - Panatinaikos 9. april

Komentari / 0

Ostavite komentar