Идемо ли путем који води у нацизам!?

Недавно је актуелни предсједник Републике Српске, у плејади својих карактеристичних изјава/иницијатива, најавио могућност покретања процедуре измјене Устава РС. Не улазећи у то колико је ово уопште политички реална могућност, занимљиво је лоцирати кључни проблем уставног поретка Српске.

Република Српска 14.02.2015 | 18:40
Идемо ли путем који води у нацизам!?

1. Проблем

Искуство претходне владавине, нарочито од 2010. па до данас, указује да је кључни проблем Устава РС постојање у њему скривених структуралних могућности за неформалну концентрацију власти на једном мјесту и чак у рукама једног човјека. Премда формално, Устав РС баштини цивилизацијско достигнуће подјеле власти ицхецк-анд-баланце корелације, пракса политичког и друштвеног живота РС показује да ово де јуре постигнуће није и стварна, де факто ситуација.

Оно што посебно забрињава је да концентрација владавинске моћи није лоцирана у некој институцији, нпр. Влади, већ је персонализована и у рукама једног човјека. Како се он сели с једне функције на другу, тако се дислоцира и центар политичке моћи унутар система. То потпуно јасно значи: РС је, упкос формалним препрекама, запала у неку врсту диктатуре и владавине једног човјека. Термин „режим" прецизна је дескрипција онога о чему се ради.

2. Демократски централизам као искривљено схватање демократије:

Како је то скретање ка режимској владавини било уопште могуће? Ради се о некој врсти первертираног тумачења демократије по коме већина, чак минимална већина од 50%+1, има законодавне ингеренције да доноси законе какви им се прохтију, потпуно игноришући начела праведности, моралне норме, традицију друштва, ставове цивилног сектора, те конвенције прихватљивог понашања.

Када покушамо класификовати ову врсту владавине, најприближнији модел је оно што је у претходном СФРЈ систему било познато као демократски централизам.

Демократски централизам је доктрина према којој се избор владајуће елите (и програма – сиц!) догађа у демократским процедурама. Међутим, када се на тај начин изабере вођство, програм и политике, конкретне одлуке доноси изабрано руководство, без обавезе консултовања базе, која је обавезна да се безпоговорно повинује одлукама управљачке елите.

Демократски централизам није само первертирани облик демократије, већ и класичан примјер „демократске диктатуре" и тираније већине. У суштини, ради се о екстремном примјеру вулгарне изведбе правног позитивизма.

Наиме, ми можемо схватати Устав као правни акт који политичку (и правну) облигацију изводи из чињенице да смо ми чланови одређене политичке заједнице. Самим актом „уласка" у дату заједницу (узимањем персоналних докумената, држављанства и сл.) ми демонстрирамо да прихватамо дати поредак и везани смо нашом „одлуком о уласку". Облигација произилази из одлуке.

У вулгарним изведбама овог модела влада се може понашати на начин да, поштујући процедуралне захтјеве (нпр. већину у Парламенту, хијерархију правних аката, и сл.), доноси какве год жели законе. Ужасавајућа чињеница да је нацистичка егзекуција Јевреја проведена у складу с законом (и нарочито Ајхманов аргумент на суђењу) требало би да је довољно упозорење гдје ово може да води.

Чињеница да експоненти владајућег режима учестало говоре о грађанима као „поданицима" није случајан лапсус, већ произилази из ове одвратне филозофије политичке заједнице и њеног тоталитарног патоса и политичко-културног обрасца једнопартијског система. На крају крајева, не заборавимо ко је отац модела „демократског централизма": Лењин. Комунисти по духу су очигледно и даље на власти у доминантној фракцији СНСД-а, па тиме и РС.

Насупрот овоме стоји другачија школа схватања Устава, демократије и политичке заједнице у цјелини, која ја базирана на доктрини природних права и природно повезана с културом консензуса, дијалога и уважавања гласа Другог, чак и ако је тај Други изразита мањина. Логика ове филозофије Устава је једноставна: постоје одређена права која су тзв. „природна" права или „људска" права која као таква иду испред било ког Устава и закона.

Она су у форми нормативно важеће преамбуле инкорпорирана у сваки легитиман устав као граница онога што у њему може бити легитимно написано. Ми на примјер, не можемо укинути право слободе говора (или једнакости Јевреја), чак и ако би сви посланици у Парламенту и сви грађани на уставотворном референдуму гласали за тако нешто.

Док правнопозитивистичка школа схвата Устав као правни („највиши") акт, природноправна доктрина схвата Устав као политички акт који кореспонира одређеној филозофској основи – у овом случају ономе што је написано у великим повељама западне цивилизације.

3. Укидање Парламента РС

Најкрупнија посљедица претходног скретања ка вулгарном правнопозитивистичком становишту у политичком животу РС је дискредитација Скупштине РС. Парламент је сведен на акламационо тијело које не доноси, па на битан начин чак нити не коментарише, законе већ их само акламацијски прихвата према екстерном диктату. Зато термин укидање овдје пишемо без наводника: наша Скупштина заправо нити не постоји као прави Парламент.

Као што то често бива почело је непримјетним, малим скретањима. Попут срамотног понашања тадашњег Предсједника Скупштине РС Игора Радојичића, који је крајем 2013. године, једним вјештим маневром око термина емитовања ТВ преноса, искључио јавност из увида у рад Парламента када је овај расправљао о фундаментално важном питању буџета.

Оно што још више запрепашћује од саме чињенице да први човјек Скупштине искључује јавност из увида у рад оних за које су гласали, јесте чињеница да гдин Радојичић то види као свој успјех (!!), како се сам похвалио на твитеру. Понижење које му се сада догађа је праведна казна за његово тадашње понашање.

У међувремену је дискредитација Парламента постала дегутантна, а куповина посланика-папака је, надајмо се, задњи ексер у сандуку ове тужне фазе нашег парламентаризма.

Имајући у виду ситуацију с славним „највишим законодавним тијелом" и „представницима народа", не чуди судбина осталих институција које су се све одреда подредиле вољи једног човјека. Треба ли подсјећати на изјаву јавног тужиоца о „непостојању политичке воље" за процесуирање политичке корупције у правосудним институцијама? Или на срамотно избацивање господина Драгана Чавића из Сената РС.

Без обзира на то шта ко мислио о господину Чавићу, он је у Сенат РС ушао као бивши предсједник РС.
Његово нелегитимно избацивање стога није само дискредитација Сената РС, већ и институције предсједника РС. Демонстрације голе силе којом један тиранин у покушају показује да може наметнути своју вољу свима.
Чињеница да је то вијеће стараца, тако хладнокрвно се не узбуђујући, отрпило такву увреду, језиво је свједочанство дубине моралног суноврата који ми као друштво живимо. Јер ако ти људи, који су по дефиницији материјално и професионално реализовани и независни (ваљда је то разлог да су сенатори) нису нашли за сходно да реагују, шта онда очекивати од масе грађана оптерећених свакодневним бригама, незапосленошћу и кредитима.

Патолошка потреба за потпуном и безрезервном оданошћу/послушношћу је и једино преостало сувисло објашњење за инсистирање на госпођи Цвијановић као премијеру, упркос њене тако очигледне некомпетентности и упркос чињеници да у самом СНСД-у постоје неупоредиво стручнији кадрови. Као и Устав, Парламент, Сенат, итд., и Влада је схваћена као средство воље једног човјека, а не као тек операционални извршитељ у постконституционалној фази.

4. Цасе студy: Закон о јавном реду и миру

Као илустрацију овог застрањења можемо узети актуалну полемику која се развила око ЗЈРМ, који и јесте непосредна мотивација за овај текст. Аргумент ћемо почети хипотетичком претпоставком да је ЗЈРМ и у предложеној и усвојеној форми беспријекоран, како предлагач тврди. У концепту који овдје желимо промовисати је да чак и такав закон, уколико је изложен овако снажној негативној реакцији јавности, нарочито оног дијела јавности који се осјећа непосредно погођен његовим доношењем, те опозиције која није минорна већ чини готово половину Парламента, треба да буде враћен у јавну расправу, иако је ова већ одржана.

Осим тога ово није ургентан закон – чему таква хитност? Стварно демократска Влада уважила би захтјев јавности за расправом, чак и ако ова објективно гријеши, и поново ушла у полемику и анализе. Али умјесто тога имали смо поново демонстрацију голе силе – демонстрацију бахатог односа моћи који тврди – на основу парламентарне већине ја могу да радим све што желим, а ви сте пуки „дрекавци". Образложење предсједника: како „о томе одлучује Парламент, а он поштује скупштинску већину" говори све.

Немушто оправдање појединих парламентараца да је ЗЈРМ „добар", те нарочито спрдња од амандмана („осим ако се наведено не односи на изражено мишљење о раду државних органа "), показује до које мјере поједини људи који сједе у Парламенту не схватају шта јесте функција, опсег надлежности и моћ Парламента, а нарочито његова друштвена улога.

5. Одговорност Уставног суда РС

Крајња инстанца за санкционисање оваквих пракси је увијек Уставни суд. Надајмо се да ова институција, теоријски најјача од свих, може издржати искушење потчињавања вољи једног човјека. Како су то у одсудним моментима увијек и чиниле храбре судије бранећи темеље повјереног им поретка.

аутор: проф. Александар Савановић
Нова српска политичка мисао

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Метафизика

14.02.2015 17:44

Ајд макар да идемо путем нацизма не би ријечи рекао јер сви знамо како су нацисти дигли економију и привреду Њемачке! Ми идемо путем дебилизма, мени се чини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метафизика

14.02.2015 18:00

Овима што ми дају палац на доле питам колико вас СНСД плаћа да спамујете са тим коментарима портал БНТВ?

Name

СрбИН

14.02.2015 18:12

Не плаћа ме СНСД нити било која странка али се не слажем са твојим мишљењем и зато палац доле. Шта је чудно?

Name

једноставна слика

14.02.2015 21:19

Метафизика ја се слазем с тобом да је дрзава лосе водјена.Једноставно на целу су људи који не знају радити повјерени им посао,а многи од њих се и не баве тим. Медјутим не слазем се са тим да су нацисти подигли економију.Дио нацистицког "успјеха " се базирало на ономе сто су претходне владе уциниле.Напримјер Бизмарк је од Нијемаца направио дисциплиновану,образовану и радну нацију.Власт за вријеме Wајмарске републике је направила планове за изградњу инфраструктуре.Дио тог "цуда" се базира на 40 милијарди кредита који је Хитлер позајмио од страних банака и које никад није мислио вратити.Кад му је то рекао економиста који је извукао њемацку из кризе и инфлације он га је отпустио.

Name

марко

14.02.2015 17:52

Браво Савановицу, свака ти је на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стево

14.02.2015 19:23

Изврсна анализа момка који има здраве погледе на ствари

Name

Петар

15.02.2015 16:24

Бас тако а Перо Симић (Додиков саветник) га "разапео" на порталу ". Нове српске политичке мисли".

Name

Милос

14.02.2015 18:04

Овај текст је одлицан.Назалост,тако је.Један цовјек манипулисе људима и ради ста хоце!? То није добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРГА

14.02.2015 18:47

ИДЕМО МИ ЗЕМЉАЦЕ У ...НЕМА НАМИ НАПРЕТКА У СЛЕДЕЦИХ 50 ГОДИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

14.02.2015 19:25

Фактицки идемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјанго

14.02.2015 19:26

Е мој експерту.. Бас си се потрудио да користис стране изразе, скрнавис српски језик. Мора да си поносан у друству медиокритета (како би ти рекао), као и твоја друствена теорија и анализа. Танки смо ми у свему..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

15.02.2015 18:00

Ми смо у три слицна нацизма вец 25 година.

Name

оги приједор

14.02.2015 19:35

ПРОФЕСОР ЈЕ ТО ТО ДОБРО ОБРАЗЛОЖИО, АЛИ ЈЕ ПРОБЛЕМ, ШТО НИЈЕ ДОВОЉНА САМО ДЕМОКРАТСКА БОРБА ПРОТИВ РЕЖИМА ПРОТИВ, ПРОТИВ ТИРАНИНА КОЈИ ЈЕ СВЕ ИНСТРУМЕНТЕ ВЛАСТИ УПРЕГАО У ОДБРАНУ СВОГА ЛИКА И ДЈЕЛА, ОВДЈЕ СЕ НИШТА НЕЋЕ ДЕСИТИ БЕЗ НЕПОСЛУШНОСТИ ГРАЂАНА, ПА БИ ЗАМОЛИО ПРОФЕСОРА И ОСТАЛЕ ПИСМЕНЕ ЉУДЕ ДА ПОЧНУ ПИСАТИ И О АЛТЕРНАТИВИ ДЕМОКРАТИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

познаник

14.02.2015 20:11

Није могуће урадити праву анализу стања друства без овако сложене терминологије али је зато закључак требао бити написан језиком народа. Професор такође треба да објасни своје дјеловање у Ротарy клубу у смислу дефинисања Нове Српске политичке мисли. Колико је она заиста српска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крим дрекавац

14.02.2015 20:58

Дрекавац је највеце понизење за једног србина.Пита ме родбина из србије,да ли сте ви нормални у РС.Како је могуце да изгласате тога са великом главом.Ни мени није јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрејј

14.02.2015 21:02

Сваки пут кад видим Зељку Цвијановиц помислим на Трансвестита.Гарнатујем да је ту неки Драган иза Фасаде.100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

14.02.2015 21:25

Пут којим ми идемо јос није откривен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

14.02.2015 21:38

Одлицан коментар,патритизам се помиње у рату и пред гласање, у зивоту овом данасњем,власт зиви паралелни зивот,зивот- благодети и корупције,народ ову трагикомедију гледа и не види да нас власт гура у нестанак.Црква мудро цути јер је исте благосиљала и освестава по васколиким прославама сунда и отварања путева,до 7км,водовода и канализације.Добро је да неко понекад несто казе против власти док и то не забране у слузбеном гласнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

14.02.2015 22:09

Савановићу дао сам ти подршку и бранио сам СДС од напада острашћених коментатора (Додиковаца) на НСПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

14.02.2015 22:31

Савановићу на НСПМ су те дочекали новим текстом под насловом Нови памфлети Изетбеговићевих партнера а пише Перо Симић, , којим те блате и настоје понизити.Недају више да прође коментар у твоју одбрану, сем једног што сам га ја послао, а слао сам их више али не дају.Писао сам текстове за НСПМ и због моје подршке СДС-у смо се разишли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

14.02.2015 22:43

СДС има страшно погане непријатеље, страшно склоне лажима и подвалама и тоталној контроли како влассти тако и медија, па и интернета.Искусио сам то, када сам због подршке СДС-у престао да пишем за НСПМ.И тамо Додик контролише ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

14.02.2015 22:52

Алија Изетбеговић као сведок одбране Радована Караџића хттп://www.нспм.рс/истина-и-помирење-на-еx-yу-просторима/алија-изетбеговиц-као-сведок-одбране-радована-карадзица.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

15.02.2015 11:44

Хоце ли градјани Р. Српске икада имати референдум, о великим питањима, типа да ли смо за аутопут, да ли смо за еу, да ли смо за приватизацију неког великог предузећа и сл...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политолог

15.02.2015 12:43

Уважени професор је блилијантно истакао да су Нијемци систематски уништавали јеврејски народ у Европи по закону у којем су Јевреји сведени на ниво ниже расе. Срби, упамет се дозовите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зјрм

15.02.2015 12:57

ЗЈРМ-знаци: Звијезда Је Родјена=МИЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука1

15.02.2015 14:56

Зељка смијешан лик

ОДГОВОРИТЕ
Name

БС

15.02.2015 19:09

Боооом, право у мету. Све истина, од слова до слова. Цијеним да не треба бити експерт политицких наука да би видио ста се десава, и схватио да је ово сто је написао професор Савановиц, сурова истина. Довољно је мало логицки размислити својим мозгом, и вјеровати својим оцима, да би видио ста се десава у политицким водама. Класицна диктатура је на помолу, али наравно кроз призму неке привидне демократије и неког провдиног квазипарламентаризма. Дакле све институције постоје, постоје и људи који су запослени на функцијама у тим институцијама, и примају ненормално високе плате за те функције, али једноставно не раде онако како требају, вец раде у интересу владајуце партије, односно једног цовјека који одлуцује о свему у тој партији, тј коалицији. Насе је мало стадо, нема нас 26 милиона сјеверно корејанаца. Лако то један просјецан цобан контролисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горцин

16.02.2015 07:22

Поврсно и погресно закљуцивање проф.Савановица ,јер није Додик писао Устав РС ,него Карадзиц и ја нисам цуо од њега нити Тадица и Попласена као његових ментора неки приједлог за измјену Устава РС. Кривити Додика за уставна рјесења и демократски централизам је измисљотина без аргумената. Да је побиједио на изборима некомпетентни Тадиц Савановиц би му био савјетник и не би критиковао Устав РС. Супља прица карактеристицна за Ноцу српску политицку мисао и Вукадиновицево наклапање о Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

16.02.2015 08:23

Ми зивимо у овој земљи у три слицне врсте нацизма вец 25 година.

ОДГОВОРИТЕ