Национални парк не може бити индустријска зона

,,У националном парку Сутјска не смије се правити индустријска зона'', изјавио је данас у Источном Сарајеву потпредсједник НДП-а Зравко Крсмановић и затражио од руководства Националног парка да поднесе оставку јер се није адекватно супротставило покушајима да се на ријекама Сутјеска и Хрчавка граде хидроцентрале.

Република Српска 14.02.2015 | 14:30
Национални парк не може бити индустријска зона

Крсмановић подсјећа да је Национални парк Сутјеска дио Динарског лука и бисер свјетске природне баштине непроцјењиве вриједности, те да би се изградњом хидроцентрала угрозли природа, биљни и животињски свијет, а деградирала би се и успомена на антифашистичку борбу становника те регије, али и других крајева бивше Југославије.

,,Окружни суд Бањалука поништио је рјешење Министарства за урбанизам о прихватању Студије утицаја хидроцентрала на ријеци Хрчавци на околину и тиме је потврђено да Студија није урађена у складу са законом. Спријечено је да се од Националног парка Сутјеска направи индустријска зона и да се од ријека Сутјеска и Хрчавка направе канали'', каже Крсмановић и додаје да су се томе успротивиле невладине организације из Бањалуке и појединци, а не руководство Националног парка.

Он због тога тражи да руководство поднесе оставку, или да их смијени Влада Републике Српске.

,,У супротном осјетиће гнијев народа, јер људи се окупљају и спремни су прибјећи и другим мјерама. У Националном парку Сутјеска неће бити индустријских објеката како је неко замислио и дозволио приватницима да граде јер је то наводно Јавни интерес. То није и не може бити јавни интерес. Земљиште Националног парка је државно. Све је одкупљено и људи су исплаћени, а сада неко увлачи неке приватнике да тамо граде објекте и индустријска постројења''.

Крсмановић истиче да охрабрује чињеница да је Влада Републике Српске повукла са дневног реда Народне Скупштине приједлог просторног плана Националног парка Сутјеска, али захјева да Влада испита ко је дао концесије за изградњу хидроцентрала, те да се у наредном периоду у Национални парк Сутјеска улаже једнако као и у Национални парк Козара.

(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Жељко

14.02.2015 13:31

Капитализам, све за профит, профит ни за шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

револуција

14.02.2015 13:50

Само остро Здравко. Ови на власти само о лоповлуцима мисле и о томе колико се могу углавити, без обзира на посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУКОСАВЉЕ

14.02.2015 14:17

ПИТАТЕ КРСМАНОВИЦУ КО ЈЕ ПОДЈЕЛИО СВЕ НЕЛЕГАЛНЕ КОНЦЕСИЈЕ , ПА ЗЕЛКО КОВАЦЕВИЦ УЗ ПОМОЦ СРЕБРЕНКЕ ГОЛИЦ И СТЕВЕ МИРЈАНИЦА И КОМИСИЈЕ ЗА КОНЦЕСИЈЕ КОЈА СВЕ АМИНУЈЕ А ТРЕБАЛА БИ ДА ДЈЕЛУЈЕ РЕГУЛАТОРНО ЕВО НА НАСОЈ ОПСТИНИ НИСКОГРАДЊА ЛАКТАСИ ДОБИЛА КОНЦЕСИЈУ ЗА КАМЕНОЛОМ А НАСА ОПСТИНА НИЈЕ НА СПИСКУ У ГЛАВНОМ ДОКУМЕНТУ О ПОЛИТИЦИ ДОДЈЕЛЕ КОНЦЕСИЈЕ АЛИ КОВАЦЕВИЦ ВОЛИ ПАРЕ А ЦУБИЦ ИХ ИМА НА ПРЕТЕК

ОДГОВОРИТЕ
Name

поплава

14.02.2015 14:29

Ок. Треба расправљати о идеји за минихидроелектране и коментарисати поступак менаџмента Националног парка ,,СУТЈЕСКА,, али да не би било по оној народној ,,држите лопова за минихидроелектране". Питајте господу која руководе националним парком коме легално продају дрво и колико новца за то стављају себи у џепове???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОДРИЦА

14.02.2015 14:31

КРСМАНОВИЦУ ДОДЈИ У МОДРИЦУ И ВИРНИ НА ТРАСУ АУТО ЦЕСТЕ СВИЛАЈ ОДЗАК И ВИДЈЕЦЕС ДА ЈЕ КОМПЛЕТНА ИЗГРАДЈЕНА ОД КРАДЕНОГ СЉУНКА А ЦАК ЈЕ И СИПА РЕКЛА ДА ЈЕ ОК А ВРАПЦИ ЗНАЈУ ДА ВОДЕ СРПСКЕ ВИСЕ НЕМОГУ ИЗДАВАТИ ДОЗВОЛЕ ВЕЦ МИНИСТАРСТВО ИНДУСТРИЈЕ ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА И КОМИСИЈА ЗА КОНЦЕСИЈЕ А КРИМИНАЛ СТОЈИ У ПАПИРИМА СТРАБАГА И ЕУРОАСФАЛТА А РАДИ СЕ О ДЕСЕТИНАМА МИЛИОНА ПОКРАДЕНИХ А НАРОДУ СУ ОСТАЛЕ УНИСТЕНЕ ЦЕСТЕ И НАСИПИ ПРОВЈЕРИ ОВО ЈЕ ТРЕНУТНО НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛ А ИЗВОДИЛИ СУ ГА ЈАТА КАФЕДЗИЦ, КУЗМАНОВИЦ, МАРТИЦ, ПЕТРИЦ, РУСКИЦ, ТЕМПО ВРАНИЦА А И САДА КРАДУ И СВЕ ПРОДАЈУ СТРАБАГУ И ЕУРО АСФАЛТУИ ПРОВЈЕРИ И ЈАВНО ОБЈАВИ ДА НИКО НЕМА КОНЦЕСИЈУ ЗА ВАДЈЕЊЕ СЉУНКА А СТО ВОДЕ СРПСКЕ ДАЈУ ТО ЈЕ ЗЛОУПОТРЕБА ПОЛОЗАЈА И ОВЛАСТЕЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

14.02.2015 14:52

Зна се ко игра главну Улогу Сребренка Голиц би издала дозволу да се гради хидроцентрала било гдје само паре. Треба провјерити како је Голицева издала дозволу за градњу хидроцентеале на извору Сане и ко је узео велике паре за то??

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо-теслиц-

14.02.2015 15:23

Цуј, јавни интерес и дрзавно земљисте па цовјек има право,сад је за оцекивати да нам покуца на врата и казе: "и ти си дрзавна својина а ја сам предсједник...."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмот

14.02.2015 16:09

Народе не насједајте на ове прице, нека ми казу ови сто галаме ста су то они урадили и коју су то они студију направили гдје је валоризована флора и фауна, Откуд паре за билборде,.....и све остало.Ко то их плаца?У близини националног парка има Мхе са истим техницким рјесењен,молим вас погледајте и видите ста та мхе унистава.Откад слусам Центар само се плаце за дивокозом.Народе немојте дозволити да пет људи писти док други људи вапе за инвеститорима да улазу несто у њихово мјесто.Искрено се надам да це савјест прорадити и да ми и наса дјеца нецемо испастати због пијединаца.ЦЕНТАР НЕКА СЕ БОРИ ДА ЗАПОСЛИ НА СТОТИНЕ ЕКОЛОГА КОЈИ ВАПЕ ЗА ПОСЛОМ И НИГДЈЕ ИХ НЕМА У ЗАКОНУ ДА СУ ПОТРЕБНИ ДОК СЕ ЊИХОВЕ КОЛЕГЕ У ЦЕНТРУ БОРЕ ЗА СВОЈЕ ЛИЦНЕ ИНТЕРЕСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

андолини

14.02.2015 17:46

Свака цаст на одговору, конацно неко разуман да се јави !!!

Name

ВидовитаВанга

14.02.2015 17:22

Ово зло,што се дешава у РС,је производ примитиваца- владе, која влада себи у корист. Вјерујем, да ће једнога дана за все то платити њихови потомци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

14.02.2015 20:07

Највецу издају су направили сдс и снсд када су се удрузили и једва побиједили Здравка на прослим локалним изборима у Фоци. Нека је срамота сдс. А данас су у коалицији са њим.

ОДГОВОРИТЕ