ЕУ јача надзор шенгенске зоне

Шефови држава и влада земаља чланица ЕУ одлучили су да појачају контролу спољних граница шенгенске зоне, с циљем спречавања тероризма и да уведу мјере за сузбијање мреже финансирања тероризма и спречавања трговине оружјем.

Свијет 14.02.2015 | 13:42
ЕУ јача надзор шенгенске зоне

"Морамо побољшати примјену и развој инструмената које имамо, а посебно на откривању и спречавању путовања која су у вези са тероризмом, укључујући и борце који се прикључују терористичким организацијама", наводи се у изјави која је усвојена у четвртак увече у Бриселу.

Очекује се да би нове мјере ЕУ могле да доведу до додатних контрола и на границама БиХ, имајући у виду чињеницу да се стотине држављана БиХ бори на сиријском и ирачком ратишту у редовима Исламске државе.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је рекао да је Европа одлучна и јединствена у супротстављању терористичким пријетњама извана и изнутра.

"Прије пет седмица терористи су убили 17 људи у Француској. Ми ћемо сарађивати да би се одлучно суочили с том пријетњом. Договорили смо се о новим приоритетним у борби против тероризма. Оно што је најпотребније је споразум о размјени података о путницима у ваздушном саобраћају унутар ЕУ. То нам треба што прије", рекао је Туск.

Поступак доношења директиве о размјени података о путницима у ваздушном саобраћају на европском нивоу већ је дуже блокиран у Европском парламенту, јер се посланици брину због заштите приватности.

Међутим, након прошломјесечних састанака одбора Европског парламента и министара унутрашњих послова, видљива је спремност да та директива ипак буде усвојена.

Министри правде и унутрашњих послова ЕУ закључили су крајем јануара на састанку у Риги да би ПНР систем, чије увођење се заговара, омогућио размјену информација о путницима у ваздушном саобраћају између држава ЕУ уз гарантовање заштите личних података.

То би требало да допринесе праћењу кретања сумњивих лица повезаних са тероризмом. Расправе о новим антитерористичким мјерама ЕУ свакодневне су међу државама чланицама, а очекује се да коначни епилог добију у априлу усвајањем у Европском парламенту.

Милановић

Премијер Хрватске Зоран Милановић сматра да контрола спољних граница ЕУ неће утицати на Хрватску.

"Овдје је ријеч о изјави, не о закључцима. Ако би једног дана то и ступило на снагу, Хрватска ће, увјерен сам, тада већ бити у Шенгену", рекао је Милановић по завршетку самита.

Коментари / 0

Оставите коментар