EU jača nadzor šengenske zone

Šefovi država i vlada zemalja članica EU odlučili su da pojačaju kontrolu spoljnih granica šengenske zone, s ciljem sprečavanja terorizma i da uvedu mjere za suzbijanje mreže finansiranja terorizma i sprečavanja trgovine oružjem.

Svijet 14.02.2015 | 13:42
EU jača nadzor šengenske zone

"Moramo poboljšati primjenu i razvoj instrumenata koje imamo, a posebno na otkrivanju i sprečavanju putovanja koja su u vezi sa terorizmom, uključujući i borce koji se priključuju terorističkim organizacijama", navodi se u izjavi koja je usvojena u četvrtak uveče u Briselu.

Očekuje se da bi nove mjere EU mogle da dovedu do dodatnih kontrola i na granicama BiH, imajući u vidu činjenicu da se stotine državljana BiH bori na sirijskom i iračkom ratištu u redovima Islamske države.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da je Evropa odlučna i jedinstvena u suprotstavljanju terorističkim prijetnjama izvana i iznutra.

"Prije pet sedmica teroristi su ubili 17 ljudi u Francuskoj. Mi ćemo sarađivati da bi se odlučno suočili s tom prijetnjom. Dogovorili smo se o novim prioritetnim u borbi protiv terorizma. Ono što je najpotrebnije je sporazum o razmjeni podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju unutar EU. To nam treba što prije", rekao je Tusk.

Postupak donošenja direktive o razmjeni podataka o putnicima u vazdušnom saobraćaju na evropskom nivou već je duže blokiran u Evropskom parlamentu, jer se poslanici brinu zbog zaštite privatnosti.

Međutim, nakon prošlomjesečnih sastanaka odbora Evropskog parlamenta i ministara unutrašnjih poslova, vidljiva je spremnost da ta direktiva ipak bude usvojena.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova EU zaključili su krajem januara na sastanku u Rigi da bi PNR sistem, čije uvođenje se zagovara, omogućio razmjenu informacija o putnicima u vazdušnom saobraćaju između država EU uz garantovanje zaštite ličnih podataka.

To bi trebalo da doprinese praćenju kretanja sumnjivih lica povezanih sa terorizmom. Rasprave o novim antiterorističkim mjerama EU svakodnevne su među državama članicama, a očekuje se da konačni epilog dobiju u aprilu usvajanjem u Evropskom parlamentu.

Milanović

Premijer Hrvatske Zoran Milanović smatra da kontrola spoljnih granica EU neće uticati na Hrvatsku.

"Ovdje je riječ o izjavi, ne o zaključcima. Ako bi jednog dana to i stupilo na snagu, Hrvatska će, uvjeren sam, tada već biti u Šengenu", rekao je Milanović po završetku samita.

Komentari / 0

Ostavite komentar