Казна за родитеље гојазне деце

Законодавци у Порторику озбиљно разматрају доношење закона који би увео казне за родитеље деце са прекомерном тежином.

Здравље 14.02.2015 | 10:42
Казна за родитеље гојазне деце

Ова карипска нација сматра да ће овакав закон да побољша здравље најмлађих и да помогне родитељима у доношењу исправних одлука кад је у питању породична исхрана. У противном, чека их казна у износу до 800 америчких долара.

„Расправа о новом закону почиње у петак“, најавио је сенатор Гилберто Родригез.

Уколико нови закон прође потребну процедуру, наставници у свим школама имаће обавезу да пријаве гојазну децу школском педагогу или социјалној служби, у зависности о озбиљности случаја.

Здравствени радници би се потом нашли с дететовим родитељима и утврдили да ли је узорк гојазности лоша исхрана или је разлог медицинске природе.

Након тога стручњаци би саставили дијету и програм вежбања за дете и сваки месец проверавали да ли се родитељи држе прописаног програма.

Нову контролу, спровели би накона шест месеци. Ако се не би показао никакав напредак у виду мањка килограма и бољег здравственог стања детета, родитељи би могли бити кажњени у износу од 500 до 800 долара.

Процењује се како више од 28 одсто деце у Порторику има вишак килограма, али многи лекари у тој острвској држави се противе новом закону, којег сматрају да је непоштен и да проблему дечје гојазности прилази с погрешне стране.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар