Стартује аргентинска ''сега-мега'' лига!

Стартује јубиларни 130. професионални фудбалски шампионат Аргентине са рекордних 30 клубова!

Фудбал 14.02.2015 | 13:00
Стартује аргентинска ''сега-мега'' лига!

Ако сте мислили да не постоји гломазније такмичење од енглеског Чемпионшипа са 24 тима, као ни компликованијег првенства од белгијске Жупилер лиге, онда сте се грдно преварили. Овог викенда у далекој Аргентини, у земљи двоструких светских шампиона, стартоваће 130. професионални фудбалски шампионат, а елитну лигу чини, веровали или не, чак 30 клубова! Од којих је десет новајлија, а два дебитанта, а за многе нису чули ни они бољи познаваоци лоптања у држави гаучоса.

На наговор државних власти, недавно преминули дугогодишњи председник ФС Аргентине Хулио Грондона излобирао је стварање сега-мега лиге са циљем да елитни фудбал стигне у све крајеве земље, а не само да се игра у „буеносајреском пашалуку“, као код нас „у кругу двојке“. Идеја можда и није била лоша, али сада када је спроведена многи већ сумњичаво врте главом. Наиме, од 24 аргентинска региона у Примери само њих седам ће бити заступљено, исто толико клубова тренутно има престоница, али је поражавајући податак да је чак 21 од 30 клубова из провинције Буенос Ајрес, односно предграђа главног града! На другој страни, остаје питање колико ће навијачима Ривера или Боке бити интересантно да гледају дуеле својих љубимаца против неког Сармијента, Крусера дел Норте или Темперлеја.

Како било, најгломазнија лига на планети стартоваће овог викенда са рекордних 30 клубова и играће се у две фазе: прва до 31. маја, а друга од 12. јула до 8. новембра. Уз једноипомесечну паузу због одржавања Копа Америка на којој Аргентинци имају велике амбиције. Сваки тим одиграће по 30 утакмица, по један меч против сваког од ривала, док ће дупли програм, односно два сусрета, имати против градског или неког другог локалног ривала и то у 24. колу. Тако ће, на пример, два пута снаге одмерити Ривер и Бока, Њуелс и Росарио, Химнасија и Естудијантес, Индепендијенте и Расинг...

Међутим, ако сте мислили да ће све бити готово после 30 кола – преварили сте се. Тада ће једино бити познат нови првак, као и два тима која ће у нижи ранг. Четири клуба наставиће мини-лигу у борби за последње место које води у Копа Либертадорес, док ће други мини шампионат са десет екипа одредити пет аргентинских представника у Копа Судамерикана. И то није све: систем испадања је додатно „дограђен“, па у Сегунду неће ићи екипа која сакупи најмање бодова, већ она која има најслабији кеофицијент у последње четири сезоне (до сада су се рачунала три последња шампионата). Окрени-обрни, тачка на овај фудбалски маратон неће бити стављена пре 6. децембра.

Међу десет новајлија у елити су и два дебитанта, Алдосиви и Крусеро дел Норте, анонимуси попут Темперлеја, Сармијента и Нуево Чикага, али и бивши шампион Аргентинос Јуниорс, клуб у којем је поникао легендарни Дијего Армандо Марадона.

Пошто смо у последњих седам шампионата имали исто толико различитих првака (у последњих 11 чак 10), а да скоро читаву деценију нико није успео да одбрани круну, нико се више и не усуђује да прогнозира фаворите. Наравно, на највиши пласман увек „пуцају“ актуелни првак Расинг, па освајач Копа Либертадорес Сан Лоренцо, победник Копа Судамерикана и најтрофејнији аргентински клуб Ривер Плата, великан Бока Јуниорс која је уложила убедљиво највише новца у прелазни рок, док ће своју шансу вребати Њуелс, Велез, Ланус, Естудијантес, Индепендијенте, Росарио...

Иако клубове, као и читаву земљу, дрма економска криза, аргентински фудбал је у замаху после другог места на Мундијалу у Бразилу, титуле првака Јужне Америке за играче до 20 година, освајања Копа Либертадорес и Копа Судамерикана, као и појаве неких нових клинаца, као што су Симеоне и Баланта из Ривера, Понсе из Њуелса, те Кореа и Виљалба из Сан Лоренца, који би можда једнога дана могли да наследе Месија, Агуера, Маскерана... На клупама клубова налази се читава плејада бивших асова који су играли у Европи попут Палерма, Сенсинија, Алмеиде, Пелегрина, Гаљарда, а и на терену још одолевају Кавенаги и Аимар (Ривер), Дијего Милито (Расинг), Макси Родригез (Њуелс), Гаго (Бока), Јепес и Лео Франко (Сан Лоренцо)...

ПРОПОЗИЦИЈЕ

* Лига се састоји од 30 клубова, игра се једнокружно свако са сваким 29 кола, а додатна рунда је градски или локални дерби.
* Екипа која сакупи највише поена биће нови првак Аргентине.
* Две првопласиране екипе иду директно у Копа Либертадорес.
* Екипе од трећег до шестог места играће мини лигу за Копа Либертадорес.
* Екипе од 7. до 18. места играће мини лигу за Копа Судамерикана.
* Из лиге ће директно испасти две екипе, али не по броју освојених бодова, него коефицијенту из четири последње сезоне.
* У случају бодовног поравнања о новом шампиону и испадању одлучује мајсторица.

Коментари / 0

Оставите коментар