Startuje argentinska ''sega-mega'' liga!

Startuje jubilarni 130. profesionalni fudbalski šampionat Argentine sa rekordnih 30 klubova!

Fudbal 14.02.2015 | 13:00
Startuje argentinska ''sega-mega'' liga!

Ako ste mislili da ne postoji glomaznije takmičenje od engleskog Čempionšipa sa 24 tima, kao ni komplikovanijeg prvenstva od belgijske Župiler lige, onda ste se grdno prevarili. Ovog vikenda u dalekoj Argentini, u zemlji dvostrukih svetskih šampiona, startovaće 130. profesionalni fudbalski šampionat, a elitnu ligu čini, verovali ili ne, čak 30 klubova! Od kojih je deset novajlija, a dva debitanta, a za mnoge nisu čuli ni oni bolji poznavaoci loptanja u državi gaučosa.

Na nagovor državnih vlasti, nedavno preminuli dugogodišnji predsednik FS Argentine Hulio Grondona izlobirao je stvaranje sega-mega lige sa ciljem da elitni fudbal stigne u sve krajeve zemlje, a ne samo da se igra u „buenosajreskom pašaluku“, kao kod nas „u krugu dvojke“. Ideja možda i nije bila loša, ali sada kada je sprovedena mnogi već sumnjičavo vrte glavom. Naime, od 24 argentinska regiona u Primeri samo njih sedam će biti zastupljeno, isto toliko klubova trenutno ima prestonica, ali je poražavajući podatak da je čak 21 od 30 klubova iz provincije Buenos Ajres, odnosno predgrađa glavnog grada! Na drugoj strani, ostaje pitanje koliko će navijačima Rivera ili Boke biti interesantno da gledaju duele svojih ljubimaca protiv nekog Sarmijenta, Krusera del Norte ili Temperleja.

Kako bilo, najglomaznija liga na planeti startovaće ovog vikenda sa rekordnih 30 klubova i igraće se u dve faze: prva do 31. maja, a druga od 12. jula do 8. novembra. Uz jednoipomesečnu pauzu zbog održavanja Kopa Amerika na kojoj Argentinci imaju velike ambicije. Svaki tim odigraće po 30 utakmica, po jedan meč protiv svakog od rivala, dok će dupli program, odnosno dva susreta, imati protiv gradskog ili nekog drugog lokalnog rivala i to u 24. kolu. Tako će, na primer, dva puta snage odmeriti River i Boka, Njuels i Rosario, Himnasija i Estudijantes, Independijente i Rasing...

Međutim, ako ste mislili da će sve biti gotovo posle 30 kola – prevarili ste se. Tada će jedino biti poznat novi prvak, kao i dva tima koja će u niži rang. Četiri kluba nastaviće mini-ligu u borbi za poslednje mesto koje vodi u Kopa Libertadores, dok će drugi mini šampionat sa deset ekipa odrediti pet argentinskih predstavnika u Kopa Sudamerikana. I to nije sve: sistem ispadanja je dodatno „dograđen“, pa u Segundu neće ići ekipa koja sakupi najmanje bodova, već ona koja ima najslabiji keoficijent u poslednje četiri sezone (do sada su se računala tri poslednja šampionata). Okreni-obrni, tačka na ovaj fudbalski maraton neće biti stavljena pre 6. decembra.

Među deset novajlija u eliti su i dva debitanta, Aldosivi i Krusero del Norte, anonimusi poput Temperleja, Sarmijenta i Nuevo Čikaga, ali i bivši šampion Argentinos Juniors, klub u kojem je ponikao legendarni Dijego Armando Maradona.

Pošto smo u poslednjih sedam šampionata imali isto toliko različitih prvaka (u poslednjih 11 čak 10), a da skoro čitavu deceniju niko nije uspeo da odbrani krunu, niko se više i ne usuđuje da prognozira favorite. Naravno, na najviši plasman uvek „pucaju“ aktuelni prvak Rasing, pa osvajač Kopa Libertadores San Lorenco, pobednik Kopa Sudamerikana i najtrofejniji argentinski klub River Plata, velikan Boka Juniors koja je uložila ubedljivo najviše novca u prelazni rok, dok će svoju šansu vrebati Njuels, Velez, Lanus, Estudijantes, Independijente, Rosario...

Iako klubove, kao i čitavu zemlju, drma ekonomska kriza, argentinski fudbal je u zamahu posle drugog mesta na Mundijalu u Brazilu, titule prvaka Južne Amerike za igrače do 20 godina, osvajanja Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikana, kao i pojave nekih novih klinaca, kao što su Simeone i Balanta iz Rivera, Ponse iz Njuelsa, te Korea i Viljalba iz San Lorenca, koji bi možda jednoga dana mogli da naslede Mesija, Aguera, Maskerana... Na klupama klubova nalazi se čitava plejada bivših asova koji su igrali u Evropi poput Palerma, Sensinija, Almeide, Pelegrina, Galjarda, a i na terenu još odolevaju Kavenagi i Aimar (River), Dijego Milito (Rasing), Maksi Rodrigez (Njuels), Gago (Boka), Jepes i Leo Franko (San Lorenco)...

PROPOZICIJE

* Liga se sastoji od 30 klubova, igra se jednokružno svako sa svakim 29 kola, a dodatna runda je gradski ili lokalni derbi.
* Ekipa koja sakupi najviše poena biće novi prvak Argentine.
* Dve prvoplasirane ekipe idu direktno u Kopa Libertadores.
* Ekipe od trećeg do šestog mesta igraće mini ligu za Kopa Libertadores.
* Ekipe od 7. do 18. mesta igraće mini ligu za Kopa Sudamerikana.
* Iz lige će direktno ispasti dve ekipe, ali ne po broju osvojenih bodova, nego koeficijentu iz četiri poslednje sezone.
* U slučaju bodovnog poravnanja o novom šampionu i ispadanju odlučuje majstorica.

Komentari / 0

Ostavite komentar