Како је изгледала прва српска тробојка

Први устав демократске Србије, Сретењски, донет 1835. године демократским путем од стране 4.000 делегата из свих крајева наше земље, прописује да је распоред српских народних боја на застави црвена, бела и челикасто-угасита. Наши ондашњи непријатељи Турци и наша вечна браћа Руси су имали бољу идеју.

Република Српска 13.02.2015 | 14:59
Како је изгледала прва српска тробојка

Сретењски устав из 1835. године је најбитнији уставноправни документ у новијој српској историји, не само зато што је први који смо донели већ зато што је најрадикалнији и најреволуционарнији за своје време. То је устав који нас је лансирао у сам врх цивилизованог света и показао да смо могли да будемо европскија земља од многих које се данас сматрају колевкама европејства, да су нам те земље то тада дозволиле да будемо.

Рађен је по узору на француске уставне повеље из 1814. и 1830. године и по узору на белгијски устав из 1831. године, а на уму је имао крилатицу француске револуције: “слобода, једнакост, братство”.

Написао га је Димитрије Давидовић, учени Србин из Земуна и књажев секретар; устав је драстично ограничио власт књаза а уздигао моћ народа у скупштини, упркос томе што је Државни совјет (влада) био у суштини олигархијски орган. Нажалост, један од првих демократских устава у Европи није се одржао.

Против устава су биле Аустрија (која није имала устав а плашила се да ће њени грађани тражити иста права која имају и Срби), Русија (која устав неће имати још скоро сто година, која је желела послушну православну државицу коју је лако контролисати те која неће радити у свом интересу већ у интересу “мајке Русије”, и чији је дипломата Бутељев нашу конституцију “братски” назвао “француским расадом у турској шуми”; неко је требало да му каже да је Шумадија српска шума, али не верујемо да се то десило) и коначно Турска чији су разлози били слични рускима.



Устав је укинут под притиском страних сила, на велику радост књаза Милоша. Међутим, ово је био само увод, и на овом се месту нећемо више бавити садржајем Сретењске конституције, већ заставом коју је она прописала.

Наиме, опис симбола нашег књажевства у Глави другој, члану 3. и 4., гласи овако:

“Боја народна Србска јест отворено – црвена, бјела и челикасто-угасита. Грб народниј Србскиј представља Крст на црвеном пољу, а међу краковима Крста по једно огњило окренуто к крсту (огњило је окренуто ка крсту кад је у позицији за кресање; то је позиција коју иначе и на данашњем грбу користимо). Сав грб опасан је зеленим вјенцем с десне стране от растова, а са леве от маслинова листа.”



Након што је устав укинут, султан је својим ферманом хтео да избрише сваки траг “инциденту” са Сретења, а истовремено и под утицајем Русије, обрнуо руску цивилну заставу и дао нам црвено-плаво-белу.

Легенда о томе како је у време Карађорђа наша делегација у Русији током неке свечане поворке обрнула руску заставу јер није имала своју је само то – легенда (ако нам допустите: антисрпска легенда), пошто свако ко ишта зна о историји Првог српског устанка и Српске револуције, зна и да смо имали устаничку заставу са круном и два штита, од којих су на једном били крст са четири оцила а на другом трибалски вепар прободен стрелом. Није нам била потребна руска током устанка, имали смо своју.

Баш као што ни Турци ни Руси нису морали да обрћу туђу заставу и да нам је намећу јер смо ми своју већ били изабрали демократским путем, осим ако и једнима и другима није био циљ да нас понизе и да нас окују у службу њиховим интересима.

Сретењску заставу, са распоредом боја који смо МИ ИЗАБРАЛИ (заправо са позицијом беле боје коју смо изабрали, јер су црвена и плава и током 13. века биле наше), изгласало је 4.000 делегата из свих крајева наше ондашње државе, а присутни су били и старешине, кметови, чиновници, обичан свет.

Верује се да је укупно било окупљено око 10.000 људи тог 15. фебруара 1835. у Крагујевцу (невероватна бројка ако узмете у обзир да је по попису из године пре тога у Србији живело 678.192 људи), и нико се није побунио против ових боја.

Против ове заставе су се побунили странци који су у њој неким чудом видели “француску тробојку”, и опасну српску слободу.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

стојко

13.02.2015 15:39

И опет говор мржње брача руси и мрски непријатељ турци е свака вам част што се не бринете од чега че овај свијет живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

13.02.2015 16:19

Само ми једно објаснити треба!!! Како су Руси наша браћа и када су они нама помогли??? Издали су нас тада када нас је НАТО уништио и сада када су нам узели Косово???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

13.02.2015 22:06

Управо тако, заплијенили су Крим а да су нам толика браца рекли би Западу да це га вратити када Косово буде врацено Србији!?

Name

Србин

14.02.2015 00:16

Вама нису. Нама Србима јесу браћа и тако це и остати.

Name

Варош

13.02.2015 18:50

Наша браћа Руси, мож се мислит, апо кому И ћему браћа, хвала И ја Вама такође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србо

13.02.2015 19:00

Нисам ни знао да у насој Србији имамо маслина, а где то успева?

ОДГОВОРИТЕ
Name

трн

14.02.2015 16:36

Па код нас маслине роде у Врњачка бања бре

Name

Милос

13.02.2015 19:24

Прица мени брат од стрица како нас руси барем нису бомбардовали,а ја га питам "да сада тебе нападну три младица,а ја се помјерим и пустим их да те испребијају до изнемоглости" да ли би ти прије опростио њима или мени којим сам мирно то посматрао!? Није имао одговор,био је збуњен!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

13.02.2015 19:48

Више цијеним непријатеље него тако поуздане пријатеље попут, нпр. Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

13.02.2015 20:15

Види се како су нам браца Руси и по томе по којој цијени нам гас испоручују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријатељ

13.02.2015 20:26

Како Руси нису наси пријатељи? Па они су медју првима признали независну и суверену БиХ. Зар се не сјецате? 6.априла 1992.г. То им не треба никада заборавити.

ОДГОВОРИТЕ