Полиција спасила своја возила, грађане нико није упозорио!

Полицајци сматрају како им припада захвалност за чување државне имовине док становници  постављају питање зашто их полиција није упозорила на поплаву како би и они могли спасити своје аутомобиле.

Република Српска 13.02.2015 | 14:07
Полиција спасила своја возила, грађане нико није упозорио!

Да вода неће ући у њихов град вјеровали су становници Добоја. Посебно се то види на видео снимку у којем вода за свега шест минута расте на готово пола метра. Грађани на улицама чине се затечени поплавом.

Нешто раније у јутарњим часовима 15. маја 2014. године “на основу процјене начелника Центра јавне безбједности Добој о реалној опасности да град буде поплављен, наложио је свим руководиоцима унутрашњих организационих једница да се за свако возило задужи запослени радник центра ради извожења возила на безбједнију локацију уколико заиста дође до ситуације да град буде поплављен, тако је и учињено”, објашњаваЉерка Станимировић, гласноговорница добојске полиције.

У одговору којег смо добили од Центра јавне безбједности Добој пише како у Добоју није поплављено нити једно полицијско возило. Станимировић за Журнал каже како је полиција возила премјестила на узвишење у близини полицијске станице.

- Безбједност људи не би била угрожена, ту је то близу, возила нису измјештена километрима – каже Станимировић.

Своју процјену полиција није подијелила са грађанима. Станимировић поставља питање - чиме може полиција грађанима послати упозорење?

- Неће сада полицајац узети мегафон па ићи викати – сматра Станимировић и објашњава како полиција није била званично обавијештена да ће доћи до поплава и како “полиција није та која грађане обавјештава о елементарним непогодама”: Цивилна заштита, односно Центар за обавјештавање даје упозорење.

Свједок и жртва поплава, Момир Дејановић, каже како за грађане није било никаквог упозорења осим сирене, “за коју нико није био сигуран шта значи”. Директору Центра за хуману политику из Добоја поплављено је ауто.

- Није проблем што су склонили возила него што у вријеме када су склањали службена и приватна возила нису извршавали своје обавезе – сматра Дејановић и додаје како је полиција своју процјену морала подијелити са грађанима: То је дио опште неодговорности, очекивало би се да заштите грађане, неки су изгубили животе.

Станимировић каже како ни она није имала упозорење да ће вода пробити уград. У том тренутку била је на послу. Каже како су становници Добоја сами процјењивали да ли да склоне своја возила.

- Замислите да је полиција викала, рекла грађанима и не буде поплаве, замислите шта би се десило? -каже Станимировић и додаје да “полиција не може да се петља у надлежност других институција”: Грубо то звучи, знам.

Центар за хуману политику из Добоја поднио је кривичну пријаву против градоначелника Добоја и налечника других потопљених градова у Босни и Херцеговини, министара унутрашњих послова и просторног уређења РС, директора Републичке управе цивилне заштите и јавне установе Воде Српске и других одговорних лица из институција локалне, кантоналне и ентитетске власти због сумње да су одговорни за смрт више лица, угрожавање становништва и имовине и штету од неколико стотина милиона марака на поплављеним подручјима.

Специјалном тужилаштву Републике Српске пријаву је поднио и предсједник ентитета Милорад Додик. За разлику од добојског Центра, Додикова пријава је анонимна али се такођер односи на одговорност надлежних прије и током поплава.

“Већина локалних функционера и припадника цивилне заштите и полиције, умјесто да обавијести и евакуише угрожено становништво, збрињавала је своје породице и имовину. Због ових пропуста, а посебно због неправовременог обавјештавања грађана о угрожености од поплава, центар предлаже угроженим и оштећеним грађанима да од општина, градова, кантона и ентитета или судова затраже накнаду претрпљене штете од последњих поплава”, пише у пријави добојског Центра.

Полиција у Добоју другачије гледа на спашена возила.

- Држава нам треба рећи хвала, и нама и у Маглају јер смо спасили имовину, да нисмо морали би нам куповати нова возила – каже Станимировић и томе додаје да начелник Центра Горан Ђурковић добио медаљу заслуге за народ након поплава.

Просторије полиције у Маглају и Добоју претрпјеле су велику штету. Архива у подруму маглајске полиције била је под водом и већим дијелом је уништена, кажу из полиције. Уништена је сала за састанке са намјештајем, притворске просторије, котловница а приземље зграде гдје се налази девет канцеларија је такођер било под водом и ту је уништен намјештај, столарија, подови, зидови и дио информатичке и опреме криминалистичке технике. Штета се процјењује на 120.000 марака.

Штета на некретнинама, намјештају и опреми Полицијске станице Шамац, Полицијске станице за безбједност саобраћаја Добој, на објекту који користи Јединица за подршку и на објекту Центра јавне безбједности Добој износи 790.149 марака.



Извор: Журнал.инфо

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

јј

13.02.2015 13:22

Шта ће градјанима возила ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМ

13.02.2015 13:55

Као да су градјани битни,нек су они своја склонили

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

13.02.2015 14:02

Ј..ес сиротињу !!! Срамота , а то је Бајина скола , гледај своју гузицу а други нека поцркају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ггг

13.02.2015 14:34

Горана Ђурковића треба поставити за директора СиПЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједочим

13.02.2015 14:49

Више од стотину полицајаца је остало без станова и аутомобила за вријеме поплаве. Полицајци су остављали своју биједну имовину и трчали да спашавају грађане. Спашавајући грађане користили су своју приватну имовину и уништавали је том приликом. Полицајцима су дјеца сама остајала у поплављеним зградама док су они туђу спашавали. Полицајци непливачи су били у чамцима и спашавали народ. Да, спасили су и добар дио имовине коју им је повјерио народ и држава да је чувају. У Добоју су полицајци молили Обрена и Драгана Василића да огласе опасност, да упозоре грађане на поплаву, а ови су се оглушили на то мислећи да поплава неће ући у град. Ако је спашавање имовине коју ти је купио народ својим парама гријех, онда сигурно треба све те полицајце казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

13.02.2015 17:30

Писај по сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуфу

14.02.2015 23:37

У Самцу је полиција обавјеставала сатима прије поплаве да се становници евакуису.За неке ствари их мозда моземо критиковати, а за овај не.

ОДГОВОРИТЕ