Policija spasila svoja vozila, građane niko nije upozorio!

Policajci smatraju kako im pripada zahvalnost za čuvanje državne imovine dok stanovnici  postavljaju pitanje zašto ih policija nije upozorila na poplavu kako bi i oni mogli spasiti svoje automobile.

Republika Srpska 13.02.2015 | 14:07
Policija spasila svoja vozila, građane niko nije upozorio!

Da voda neće ući u njihov grad vjerovali su stanovnici Doboja. Posebno se to vidi na video snimku u kojem voda za svega šest minuta raste na gotovo pola metra. Građani na ulicama čine se zatečeni poplavom.

Nešto ranije u jutarnjim časovima 15. maja 2014. godine “na osnovu procjene načelnika Centra javne bezbjednosti Doboj o realnoj opasnosti da grad bude poplavljen, naložio je svim rukovodiocima unutrašnjih organizacionih jednica da se za svako vozilo zaduži zaposleni radnik centra radi izvoženja vozila na bezbjedniju lokaciju ukoliko zaista dođe do situacije da grad bude poplavljen, tako je i učinjeno”, objašnjavaLjerka Stanimirović, glasnogovornica dobojske policije.

U odgovoru kojeg smo dobili od Centra javne bezbjednosti Doboj piše kako u Doboju nije poplavljeno niti jedno policijsko vozilo. Stanimirović za Žurnal kaže kako je policija vozila premjestila na uzvišenje u blizini policijske stanice.

- Bezbjednost ljudi ne bi bila ugrožena, tu je to blizu, vozila nisu izmještena kilometrima – kaže Stanimirović.

Svoju procjenu policija nije podijelila sa građanima. Stanimirović postavlja pitanje - čime može policija građanima poslati upozorenje?

- Neće sada policajac uzeti megafon pa ići vikati – smatra Stanimirović i objašnjava kako policija nije bila zvanično obaviještena da će doći do poplava i kako “policija nije ta koja građane obavještava o elementarnim nepogodama”: Civilna zaštita, odnosno Centar za obavještavanje daje upozorenje.

Svjedok i žrtva poplava, Momir Dejanović, kaže kako za građane nije bilo nikakvog upozorenja osim sirene, “za koju niko nije bio siguran šta znači”. Direktoru Centra za humanu politiku iz Doboja poplavljeno je auto.

- Nije problem što su sklonili vozila nego što u vrijeme kada su sklanjali službena i privatna vozila nisu izvršavali svoje obaveze – smatra Dejanović i dodaje kako je policija svoju procjenu morala podijeliti sa građanima: To je dio opšte neodgovornosti, očekivalo bi se da zaštite građane, neki su izgubili živote.

Stanimirović kaže kako ni ona nije imala upozorenje da će voda probiti ugrad. U tom trenutku bila je na poslu. Kaže kako su stanovnici Doboja sami procjenjivali da li da sklone svoja vozila.

- Zamislite da je policija vikala, rekla građanima i ne bude poplave, zamislite šta bi se desilo? -kaže Stanimirović i dodaje da “policija ne može da se petlja u nadležnost drugih institucija”: Grubo to zvuči, znam.

Centar za humanu politiku iz Doboja podnio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Doboja i nalečnika drugih potopljenih gradova u Bosni i Hercegovini, ministara unutrašnjih poslova i prostornog uređenja RS, direktora Republičke uprave civilne zaštite i javne ustanove Vode Srpske i drugih odgovornih lica iz institucija lokalne, kantonalne i entitetske vlasti zbog sumnje da su odgovorni za smrt više lica, ugrožavanje stanovništva i imovine i štetu od nekoliko stotina miliona maraka na poplavljenim područjima.

Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske prijavu je podnio i predsjednik entiteta Milorad Dodik. Za razliku od dobojskog Centra, Dodikova prijava je anonimna ali se također odnosi na odgovornost nadležnih prije i tokom poplava.

“Većina lokalnih funkcionera i pripadnika civilne zaštite i policije, umjesto da obavijesti i evakuiše ugroženo stanovništvo, zbrinjavala je svoje porodice i imovinu. Zbog ovih propusta, a posebno zbog nepravovremenog obavještavanja građana o ugroženosti od poplava, centar predlaže ugroženim i oštećenim građanima da od opština, gradova, kantona i entiteta ili sudova zatraže naknadu pretrpljene štete od poslednjih poplava”, piše u prijavi dobojskog Centra.

Policija u Doboju drugačije gleda na spašena vozila.

- Država nam treba reći hvala, i nama i u Maglaju jer smo spasili imovinu, da nismo morali bi nam kupovati nova vozila – kaže Stanimirović i tome dodaje da načelnik Centra Goran Đurković dobio medalju zasluge za narod nakon poplava.

Prostorije policije u Maglaju i Doboju pretrpjele su veliku štetu. Arhiva u podrumu maglajske policije bila je pod vodom i većim dijelom je uništena, kažu iz policije. Uništena je sala za sastanke sa namještajem, pritvorske prostorije, kotlovnica a prizemlje zgrade gdje se nalazi devet kancelarija je također bilo pod vodom i tu je uništen namještaj, stolarija, podovi, zidovi i dio informatičke i opreme kriminalističke tehnike. Šteta se procjenjuje na 120.000 maraka.

Šteta na nekretninama, namještaju i opremi Policijske stanice Šamac, Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, na objektu koji koristi Jedinica za podršku i na objektu Centra javne bezbjednosti Doboj iznosi 790.149 maraka.



Izvor: Žurnal.info

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

jj

13.02.2015 13:22

Šta će gradjanima vozila ?

ODGOVORITE
Name

DrM

13.02.2015 13:55

Kao da su gradjani bitni,nek su oni svoja sklonili

ODGOVORITE
Name

UG

13.02.2015 14:02

J..es sirotinju !!! Sramota , a to je Bajina skola , gledaj svoju guzicu a drugi neka pocrkaju ...

ODGOVORITE
Name

ggg

13.02.2015 14:34

Gorana Đurkovića treba postaviti za direktora SiPE!

ODGOVORITE
Name

Svjedočim

13.02.2015 14:49

Više od stotinu policajaca je ostalo bez stanova i automobila za vrijeme poplave. Policajci su ostavljali svoju bijednu imovinu i trčali da spašavaju građane. Spašavajući građane koristili su svoju privatnu imovinu i uništavali je tom prilikom. Policajcima su djeca sama ostajala u poplavljenim zgradama dok su oni tuđu spašavali. Policajci neplivači su bili u čamcima i spašavali narod. Da, spasili su i dobar dio imovine koju im je povjerio narod i država da je čuvaju. U Doboju su policajci molili Obrena i Dragana Vasilića da oglase opasnost, da upozore građane na poplavu, a ovi su se oglušili na to misleći da poplava neće ući u grad. Ako je spašavanje imovine koju ti je kupio narod svojim parama grijeh, onda sigurno treba sve te policajce kazniti.

ODGOVORITE
Name

Neko

13.02.2015 17:30

Pisaj po sirotinji.

ODGOVORITE
Name

fufu

14.02.2015 23:37

U Samcu je policija obavjestavala satima prije poplave da se stanovnici evakuisu.Za neke stvari ih mozda mozemo kritikovati, a za ovaj ne.

ODGOVORITE