Нема више Шкота у Премијер лиги!

Први пут после 1984. године у острвској елити неће бити ниједног шкотског шефа струке!

Фудбал 14.02.2015 | 15:20
Нема више Шкота у Премијер лиги!

Незамисливо се коначно догодило. По одласку Пола Ламберта са клупе Астон Виле Премијер лига је остала без иједног Шкота у улози тренера што се последњи пут десило сада већ давне 1984. године!

И пре но што наставимо подсетимо на кратко само да су славу шкотске школе фудбала кроз Енглеску проносили легендарни сер Мет Безби, Бил Шенкли, Кени Даглиш, Џорџ Грејем, сер Алекс Фергусон... Људи без којих би историја острвског фудбала изгледала сасвим другачије. Сиромашније.

Пре само четири године поред неизоставног Фергусона и тада повратника Даглиша тимове у најјачој лиги света фудбалу су учили и Дејвид Мојес, Алекс Меклиш, Овен Којл и Стив Кин. Пол Лабмерт се ускоро прикључио каравну, на челу Чемпионшипа били су Малки Мекеј и Били Дејвис...

Шкотска династија била је на врхунцу, о тамошњим фудбалским експертима испредане су бајке, а онда је уследила сеча. Меклиш, Којл, Кин и Даглиш су убрзо отпуштени, Мојес се пробио до Манчестер јунајтеда у коме је наследио земљака Фергусона, али му ни протекција легендарног колеге није помогла да се на том месту задржи. А сада је отишао и Ламберт, чија је екипа на 25 утакмица постигла само 12 голова.

Дејли Мејл се присетио да је Премијер лига последњи пут живела без Шкота са диригентским палицама у рукама када је Ковентри Сити 28. децембра 1984. отпустио Дона Мекеја. Следећег лета Кинг Кени Даглиш је постао играч-менаџер у Ливерпулу и утабао пут Грејему, Фергусону, Мојесу...
"Ако одрасташ у Глазгову мораш да знаш да ти нико ништа неће поклонити. Све мораш да зарадиш", покушао је Којл недавно да објасни ту помало чудну појаву.
"Постоји у свима та нека страст, нагон, амбиција да идеш напред. Шта год да је у питању. Знам колеге из Глазгова. У њима гори ватра!", говорио је Којл.

У међувремену су волан преузели неке друге нације. Шкоти сада гледају у Алекса Нила, кормилара Норич Ситија, који се бори за пласман у Премијер лигу. Потпуни преокрет. А четири од десет најуспешнијих тренера у историји енглеског шампионата дошла су баш из Шкотске – Фергусон (са 13 титула на првом месту), Грејем (друга позиција/шест титула), Безби (деоба четвртог/пет титула) и Шенкли (деоба осмог места/три титуле).

Коментари / 0

Оставите коментар