Nema više Škota u Premijer ligi!

Prvi put posle 1984. godine u ostrvskoj eliti neće biti nijednog škotskog šefa struke!

Fudbal 14.02.2015 | 15:20
Nema više Škota u Premijer ligi!

Nezamislivo se konačno dogodilo. Po odlasku Pola Lamberta sa klupe Aston Vile Premijer liga je ostala bez ijednog Škota u ulozi trenera što se poslednji put desilo sada već davne 1984. godine!

I pre no što nastavimo podsetimo na kratko samo da su slavu škotske škole fudbala kroz Englesku pronosili legendarni ser Met Bezbi, Bil Šenkli, Keni Dagliš, Džordž Grejem, ser Aleks Ferguson... Ljudi bez kojih bi istorija ostrvskog fudbala izgledala sasvim drugačije. Siromašnije.

Pre samo četiri godine pored neizostavnog Fergusona i tada povratnika Dagliša timove u najjačoj ligi sveta fudbalu su učili i Dejvid Mojes, Aleks Mekliš, Oven Kojl i Stiv Kin. Pol Labmert se uskoro priključio karavnu, na čelu Čempionšipa bili su Malki Mekej i Bili Dejvis...

Škotska dinastija bila je na vrhuncu, o tamošnjim fudbalskim ekspertima ispredane su bajke, a onda je usledila seča. Mekliš, Kojl, Kin i Dagliš su ubrzo otpušteni, Mojes se probio do Mančester junajteda u kome je nasledio zemljaka Fergusona, ali mu ni protekcija legendarnog kolege nije pomogla da se na tom mestu zadrži. A sada je otišao i Lambert, čija je ekipa na 25 utakmica postigla samo 12 golova.

Dejli Mejl se prisetio da je Premijer liga poslednji put živela bez Škota sa dirigentskim palicama u rukama kada je Koventri Siti 28. decembra 1984. otpustio Dona Mekeja. Sledećeg leta King Keni Dagliš je postao igrač-menadžer u Liverpulu i utabao put Grejemu, Fergusonu, Mojesu...
"Ako odrastaš u Glazgovu moraš da znaš da ti niko ništa neće pokloniti. Sve moraš da zaradiš", pokušao je Kojl nedavno da objasni tu pomalo čudnu pojavu.
"Postoji u svima ta neka strast, nagon, ambicija da ideš napred. Šta god da je u pitanju. Znam kolege iz Glazgova. U njima gori vatra!", govorio je Kojl.

U međuvremenu su volan preuzeli neke druge nacije. Škoti sada gledaju u Aleksa Nila, kormilara Norič Sitija, koji se bori za plasman u Premijer ligu. Potpuni preokret. A četiri od deset najuspešnijih trenera u istoriji engleskog šampionata došla su baš iz Škotske – Ferguson (sa 13 titula na prvom mestu), Grejem (druga pozicija/šest titula), Bezbi (deoba četvrtog/pet titula) i Šenkli (deoba osmog mesta/tri titule).

Komentari / 0

Ostavite komentar