Оптужница против Милана Бандића

Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминалитета /УСКОК/ подигла је оптужницу против загребачкога градоначленика Милана Бандића, Ивице Ловрића и Зденке Палац због злоупотребе положаја и овлаштења.

Регион 13.02.2015 | 11:44
Оптужница против Милана Бандића

Према оптужници, Бандић је, након што је прихватио молбу грађанске иницијативе "У име породице" за помоћ у вези са прикупљањем потписа за расписивање референдума "Бирајмо заступнике именом и презименом", донио закључак да град Загреб буде покровитељ ових активности, којим није била предвиђена финансијска подршка.

Организовано је штампање летака и плаката за подручје цијеле Хрватске и снимање спотова, а бесплатно је стављено на кориштење и 50 штандова Тржнице Загреб за прикупљање потписа, што је укупно коштало 40.000 евра.

Истрагом је утврђено да је Бандић од начелника Канцеларије за образовање и спорт града Загреба Ивице Ловрића затражио да о трошку града буду штампани плакати и пропагандни материјал, а побринуо се и за испоруку широм Хрватске, као и за емитовање радио и телевизијских спотова.

С циљем реализације Бандићевих захтјева, Ловрић је са више трговачких друштава договорио припрему, штампање и испоруку 700.000 летака, 14.500 плаката, 120 џамбо плаката, те израду текстова и снимање радијског спота, као и његово емитовање на више радијских станица.

Бандић је од шефа подружнице Тржнице Загреб Зденке Палац затражио да за потребе прикупљања потписа грађанској иницијативи "У име породице" бесплатно уступи на кориштење 50 штандова, што је она и учинила.

На овај начин Бандић и Ловрић су град Загреб обавезали на плаћање најмање 26.000 евра, док је Палацева оштетила Загребачки холдинг, подружницу Тржнице Загреб, за најмање 13.500 евра, чиме су грађанској иницијативи "У име породице" прибавили противправну имовинску корист од најмање 39.000 евра.

Коментари / 0

Оставите коментар