Optužnica protiv Milana Bandića

Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta /USKOK/ podigla je optužnicu protiv zagrebačkoga gradonačlenika Milana Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Region 13.02.2015 | 11:44
Optužnica protiv Milana Bandića

Prema optužnici, Bandić je, nakon što je prihvatio molbu građanske inicijative "U ime porodice" za pomoć u vezi sa prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", donio zaključak da grad Zagreb bude pokrovitelj ovih aktivnosti, kojim nije bila predviđena finansijska podrška.

Organizovano je štampanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske i snimanje spotova, a besplatno je stavljeno na korištenje i 50 štandova Tržnice Zagreb za prikupljanje potpisa, što je ukupno koštalo 40.000 evra.

Istragom je utvrđeno da je Bandić od načelnika Kancelarije za obrazovanje i sport grada Zagreba Ivice Lovrića zatražio da o trošku grada budu štampani plakati i propagandni materijal, a pobrinuo se i za isporuku širom Hrvatske, kao i za emitovanje radio i televizijskih spotova.

S ciljem realizacije Bandićevih zahtjeva, Lovrić je sa više trgovačkih društava dogovorio pripremu, štampanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata, 120 džambo plakata, te izradu tekstova i snimanje radijskog spota, kao i njegovo emitovanje na više radijskih stanica.

Bandić je od šefa podružnice Tržnice Zagreb Zdenke Palac zatražio da za potrebe prikupljanja potpisa građanskoj inicijativi "U ime porodice" besplatno ustupi na korištenje 50 štandova, što je ona i učinila.

Na ovaj način Bandić i Lovrić su grad Zagreb obavezali na plaćanje najmanje 26.000 evra, dok je Palaceva oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb, za najmanje 13.500 evra, čime su građanskoj inicijativi "U ime porodice" pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 39.000 evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar