Неидентификовани авион прелетио БиХ

Авиони НАТО пакта пресрели су 28. јануара изнад Умага неидентификовани авион, који је у Хрватску ушао из ваздушног простора БиХ.

Босна и Херцеговина 13.02.2015 | 09:45
Неидентификовани авион прелетио БиХ

За споменути инцидент шира бх. јавност не би ништа сазнала да прије неколико дана хрватски медији нису опширно писали о томе, јављајући да се у борбену готовост подигла хрватска авијација, а авиони НАТО пакта добили су налог за пресретање из своје базе "Авиано" у Италији.

Истакли су да се након контроле испоставило да се ради о мањем пословном турском авиону "Ембраер Пхеном 300", који је након што је изашао из зоне београдске контроле летења заборавио да се јави да улази у хрватску зону. С обзиром на то да БиХ не контролише горњи ваздушни слој изнад своје територије, изнад 10.000 метара, јурисдикција над бх. небом је подијељена између контролног центра у Београду и контроле у Загребу.

Овим инцидентом се поново отворило питање чињенице да БиХ нема никакву контролу над својим ваздушним простором, нити има могућност да пресретне неидентификоване авионе и тако одбрани суверенитет свог ваздушног простора. С обзиром на то да немамо ни војну авијацију, ни уговоре са другим земљама, уколико би се појавила летјелица с кријумчарима дрогом или с терористичким намјерама, не постоји никаква могућност да се заштите грађани и њихова имовина.

Александар Лаловић, портпарол Дирекције за цивилну ваздушну пловидбу БиХ, рекао нам је да они нису добили званичне информације о наведеном догађају, те да су о њему сазнали из медија и на основу упита новинара.

"Наведени догађај није у надлежности БХДЦА, која је надлежна за одобравање летова домаћих и страних ваздухоплова који полијећу и слијећу на аеродроме у БиХ, као и прелете изнад БиХ који превозе опасне материје. У горњем слоју изнад 10.000 метара ваздушног простора Босни и Херцеговини услуге још пружају Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) и Хрватска контрола зрачног промета", навели су они, те нас упутили на БХАНСА, која пружа услуге у ваздушном слоју испод 10.000 метара.

Што се тиче нашег питања ко штити бх. ваздушни простор, упутили су нас на Министарство одбране БиХ.

Раде Зуцић, портпарол БХАНСА, рекао нам је да су они упознати с тим инцидентом, те да су обавијештени да су авион код Умага пресрели ловци НАТО савеза.

"Инцидент се догодио изнад ФЛ 325, што је око 10.000 метара висине, а како БХАНСА од 13. новембра 2014. године пружа услуге у зрачном простору до границе ФЛ 325, надлежност за контролу споменутог авиона и на небу изнад БиХ имале су Хрватска контрола зрачне пловидбе ЦЦЛ и Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА", рекао је он.

Ума Синановић, портпарол Министарства одбране БиХ, рекла нам је да нам не могу одговорити на питање о заштити ваздушног простора јер нису за то надлежни.

У ЕУФОР-у су нам рекли да је од 2007. године контрола над ваздушним простором БиХ враћена БХДЦА, док су нас у НАТО штабу у Сарајеву, које смо питали да ли НАТО пружа заштиту ваздушном простору БиХ с обзиром на то да то не чине цивилне и војне власти БиХ, упутили на централу НАТО-а у Бриселу.

Тони Вајт, из Медија центра НАТО-а у Бриселу, рекао нам је да НАТО нема обавезу да пружа заштиту изнад БиХ зато што БиХ није њена чланица.

"С обзиром на то да су неке земље, сусједи БиХ, чланице НАТО-а постоји дјелимична заштита вашег ваздушног простора с обзиром на то да НАТО авиони патролирају ваздушним простором својих чланица", рекао нам је он.

Вајт каже да не може ни потврдити ни негирати да је дошло до споменутог инцидента изнад ваздушног простора Хрватске, рекавши да је већих активности НАТО авијације споменутог дана било тек у близини граница с Русијом.

Он је рекао да је на БиХ како ће одлучити да штити свој суверенитет и територију.

"На сличан начин као што се обезбјеђује копнена територија неке земље не само од војних пријетњи, него и од пријетњи опасних криминалних или терористичких група, потребно је обезбиједити и ваздушни простор. Свака земља самостално одлучује на који начин ће заштитити своју територију и свој ваздушни простор, и то је одлука коју треба да донесе БиХ", рекао је он.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Опозиција

13.02.2015 09:12

Па нема контролу на земљи камо ли у ваздуху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО ПРИНЦИП ВЕЛИКА СРБИЈА.

13.02.2015 09:49

СИГУРНО ДАНЕМА КОНТРОЛЕ НИ НИНА ЗЕМЉИ НИУ ВАДУСНОМ ПРОСТОРУ КОВОДУ ДРЗАВУ НИЈЕНИ ЦУДО.НАЈВЈЕРОВАТНИЈЕ ДОВЕЗО РАТНИКЕ И ВЕХАБИЈЕ КОЈИСУ ПОГИНУЛИ НАРАТИСТИМА УИРАКУ И СИРИЈИ ИЛИ ХРВАТЕ ИЗ УКРАИНЕ КОЈИСЕ БОРЕСА ОСТАЛИМ НАЦИСТИМА ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗАСТО НИЈЕ ОБОРЕН.ТРБА ФОРМИРАТИ ФЛОТУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДАСЕ КОНТРОЛИСЕ ВАЗДУСНИ ПРОСТОР ГАСЕ ЗНА КОНАМ ВРСЉА ВАЗДУСНИМ ПРОСТОРОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БОСНЕИ ХЕРЦЕГОВИНЕ КОЈАЈЕ БЕЗ ИКАКВЕ КОНТРОЛЕ НИНА ЗЕМЉИ НИТИ УВАЗДУХУ.МОРА ДАСЕ ТЕРИТОРИЈА СРБИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БОСНЕИ ХЕРЦЕГОВИНЕ СТАВЕ ПОД ЗАЈЕДНИЦКУ ДРЗАВНУ КОНТРОЛУ ЈЕРСУ ТЕ ДВЕ ДРЗАВЕ ВЕКОВНО ВЕЗАНЕ ЗА ЗАЈЕДНИЦКИ СУЗИВОТ И ВЕЛИКУ СРБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гаврило

13.02.2015 11:57

Кани се тероризма.

Name

судеx

13.02.2015 16:19

Ста ти Гврило набаца у свој коментар. Мислим да ти сам себе не кузис и не схватас о цему лупетас...

Name

О Гаврило...

13.02.2015 10:47

...Никако процитати твој коментар...презнојих се ја добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре . гаврило

13.02.2015 11:05

Остави друге да воде бригу о томе, а ти у првацице па уци граматику. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

13.02.2015 11:22

То су били Дрекавац и његова лепотица госодја беле цизмице . ФАКТИЦКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.02.2015 12:10

У БиХ по земљи врсљају вехабије то и ми видимо,а по небу мозе свако јер Бих не располазе ни са цим да би то могла контролисати,ја мислим да у Европи једино Босна не контролисе свој ваздусни простор,ваљда сто Миле и Бакир немају користи од тога,а вехабије глупе па не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСМЕТ

13.02.2015 15:18

НЛО-неидентификовани летећи објект.Ето доказа да су мали зелени међу нама,када виде овај јад и чемер има да нашу галаксију напусте брзином свијетлости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.02.2015 15:32

дгитализација или добосари- цујте и поцујте даје се на знање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Гаврило

13.02.2015 17:57

Јеси задробио као проју и слатко млијеко.

ОДГОВОРИТЕ