Neidentifikovani avion preletio BiH

Avioni NATO pakta presreli su 28. januara iznad Umaga neidentifikovani avion, koji je u Hrvatsku ušao iz vazdušnog prostora BiH.

Bosna i Hercegovina 13.02.2015 | 09:45
Neidentifikovani avion preletio BiH

Za spomenuti incident šira bh. javnost ne bi ništa saznala da prije nekoliko dana hrvatski mediji nisu opširno pisali o tome, javljajući da se u borbenu gotovost podigla hrvatska avijacija, a avioni NATO pakta dobili su nalog za presretanje iz svoje baze "Aviano" u Italiji.

Istakli su da se nakon kontrole ispostavilo da se radi o manjem poslovnom turskom avionu "Embraer Phenom 300", koji je nakon što je izašao iz zone beogradske kontrole letenja zaboravio da se javi da ulazi u hrvatsku zonu. S obzirom na to da BiH ne kontroliše gornji vazdušni sloj iznad svoje teritorije, iznad 10.000 metara, jurisdikcija nad bh. nebom je podijeljena između kontrolnog centra u Beogradu i kontrole u Zagrebu.

Ovim incidentom se ponovo otvorilo pitanje činjenice da BiH nema nikakvu kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, niti ima mogućnost da presretne neidentifikovane avione i tako odbrani suverenitet svog vazdušnog prostora. S obzirom na to da nemamo ni vojnu avijaciju, ni ugovore sa drugim zemljama, ukoliko bi se pojavila letjelica s krijumčarima drogom ili s terorističkim namjerama, ne postoji nikakva mogućnost da se zaštite građani i njihova imovina.

Aleksandar Lalović, portparol Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH, rekao nam je da oni nisu dobili zvanične informacije o navedenom događaju, te da su o njemu saznali iz medija i na osnovu upita novinara.

"Navedeni događaj nije u nadležnosti BHDCA, koja je nadležna za odobravanje letova domaćih i stranih vazduhoplova koji polijeću i slijeću na aerodrome u BiH, kao i prelete iznad BiH koji prevoze opasne materije. U gornjem sloju iznad 10.000 metara vazdušnog prostora Bosni i Hercegovini usluge još pružaju Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Hrvatska kontrola zračnog prometa", naveli su oni, te nas uputili na BHANSA, koja pruža usluge u vazdušnom sloju ispod 10.000 metara.

Što se tiče našeg pitanja ko štiti bh. vazdušni prostor, uputili su nas na Ministarstvo odbrane BiH.

Rade Zucić, portparol BHANSA, rekao nam je da su oni upoznati s tim incidentom, te da su obaviješteni da su avion kod Umaga presreli lovci NATO saveza.

"Incident se dogodio iznad FL 325, što je oko 10.000 metara visine, a kako BHANSA od 13. novembra 2014. godine pruža usluge u zračnom prostoru do granice FL 325, nadležnost za kontrolu spomenutog aviona i na nebu iznad BiH imale su Hrvatska kontrola zračne plovidbe CCL i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA", rekao je on.

Uma Sinanović, portparol Ministarstva odbrane BiH, rekla nam je da nam ne mogu odgovoriti na pitanje o zaštiti vazdušnog prostora jer nisu za to nadležni.

U EUFOR-u su nam rekli da je od 2007. godine kontrola nad vazdušnim prostorom BiH vraćena BHDCA, dok su nas u NATO štabu u Sarajevu, koje smo pitali da li NATO pruža zaštitu vazdušnom prostoru BiH s obzirom na to da to ne čine civilne i vojne vlasti BiH, uputili na centralu NATO-a u Briselu.

Toni Vajt, iz Medija centra NATO-a u Briselu, rekao nam je da NATO nema obavezu da pruža zaštitu iznad BiH zato što BiH nije njena članica.

"S obzirom na to da su neke zemlje, susjedi BiH, članice NATO-a postoji djelimična zaštita vašeg vazdušnog prostora s obzirom na to da NATO avioni patroliraju vazdušnim prostorom svojih članica", rekao nam je on.

Vajt kaže da ne može ni potvrditi ni negirati da je došlo do spomenutog incidenta iznad vazdušnog prostora Hrvatske, rekavši da je većih aktivnosti NATO avijacije spomenutog dana bilo tek u blizini granica s Rusijom.

On je rekao da je na BiH kako će odlučiti da štiti svoj suverenitet i teritoriju.

"Na sličan način kao što se obezbjeđuje kopnena teritorija neke zemlje ne samo od vojnih prijetnji, nego i od prijetnji opasnih kriminalnih ili terorističkih grupa, potrebno je obezbijediti i vazdušni prostor. Svaka zemlja samostalno odlučuje na koji način će zaštititi svoju teritoriju i svoj vazdušni prostor, i to je odluka koju treba da donese BiH", rekao je on.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Opozicija

13.02.2015 10:12

Pa nema kontrolu na zemlji kamo li u vazduhu.

ODGOVORITE
Name

GAVRILO PRINCIP VELIKA SRBIJA.

13.02.2015 10:49

SIGURNO DANEMA KONTROLE NI NINA ZEMLJI NIU VADUSNOM PROSTORU KOVODU DRZAVU NIJENI CUDO.NAJVJEROVATNIJE DOVEZO RATNIKE I VEHABIJE KOJISU POGINULI NARATISTIMA UIRAKU I SIRIJI ILI HRVATE IZ UKRAINE KOJISE BORESA OSTALIM NACISTIMA IZ EVROPSKE UNIJE ZASTO NIJE OBOREN.TRBA FORMIRATI FLOTU REPUBLIKE SRPSKE DASE KONTROLISE VAZDUSNI PROSTOR GASE ZNA KONAM VRSLJA VAZDUSNIM PROSTOROM REPUBLIKE SRPSKE BOSNEI HERCEGOVINE KOJAJE BEZ IKAKVE KONTROLE NINA ZEMLJI NITI UVAZDUHU.MORA DASE TERITORIJA SRBIJE REPUBLIKE SRPSKE BOSNEI HERCEGOVINE STAVE POD ZAJEDNICKU DRZAVNU KONTROLU JERSU TE DVE DRZAVE VEKOVNO VEZANE ZA ZAJEDNICKI SUZIVOT I VELIKU SRBIJU.

ODGOVORITE
Name

re gavrilo

13.02.2015 12:57

Kani se terorizma.

Name

sudex

13.02.2015 17:19

Sta ti Gvrilo nabaca u svoj komentar. Mislim da ti sam sebe ne kuzis i ne shvatas o cemu lupetas...

Name

O Gavrilo...

13.02.2015 11:47

...Nikako procitati tvoj komentar...preznojih se ja dobro!

ODGOVORITE
Name

re . gavrilo

13.02.2015 12:05

Ostavi druge da vode brigu o tome, a ti u prvacice pa uci gramatiku. .

ODGOVORITE
Name

zvornik

13.02.2015 12:22

To su bili Drekavac i njegova lepotica gosodja bele cizmice . FAKTICKI

ODGOVORITE
Name

Md

13.02.2015 13:10

U BiH po zemlji vrsljaju vehabije to i mi vidimo,a po nebu moze svako jer Bih ne raspolaze ni sa cim da bi to mogla kontrolisati,ja mislim da u Evropi jedino Bosna ne kontrolise svoj vazdusni prostor,valjda sto Mile i Bakir nemaju koristi od toga,a vehabije glupe pa ne znaju.

ODGOVORITE
Name

ISMET

13.02.2015 16:18

NLO-neidentifikovani leteći objekt.Eto dokaza da su mali zeleni među nama,kada vide ovaj jad i čemer ima da našu galaksiju napuste brzinom svijetlosti.

ODGOVORITE
Name

xxl

13.02.2015 16:32

dgitalizacija ili dobosari- cujte i pocujte daje se na znanje

ODGOVORITE
Name

re Gavrilo

13.02.2015 18:57

Jesi zadrobio kao proju i slatko mlijeko.

ODGOVORITE