Истрага о тајним рачунима

Неколико дана након што су се у јавности појавиле информације о скривеним банковним рачунима неколико особа из БиХ у швајцарској пословници британске ХСБЦ банке и новцу скривеном далеко од очију порезника, надлежне институције полако крећу у истрагу.

Босна и Херцеговина 13.02.2015 | 08:35
Истрага о тајним рачунима

Циљ је открити којих је то седам клијената у овој банци на девет рачуна држало 4,3 милиона долара, од чега се највећи појединачни рачун односи на вртоглавих 3,8 милиона долара. Први рачун клијената из БиХ
отворен још 1990. године, а посљедњи 2003.

У Пореској управи РС кажу како од самог почетка прате аферу која је шокирала скоро цијели свијет, те да су поводом тога одмах реаговали.

"Кренули смо у потрагу преко неколико агенција како бисмо утврдили да ли су ти рачуни у власништву неког од грађана из РС. У току смо свега, а у наредним данима ћемо доћи до тог податка. Ипак, уколико не дођемо,  тражићемо од надлежних органа да нам дају тај податак", казала нам је Зора Видовић, директор Пореске управе РС.

У Пореској управи Федерације БиХ кажу како немају податке о тајним рачунима, као и да нису упознати с информацијама које су се појавиле у  афери "Сwисс Леакс", али да су спремни да реагују.

"Нисмо добили обавијест од надлежних државних агенција у вези с тим случајем, али уколико такав захтјев буде упућен, Порезна управа ФБиХ ће поступити по достављеном захтјеву и подузети мјере и радње из своје надлежности", каже Адиса Хамзић, портпарол ове институције. 

Како је казала, Пореска управа ФБиХ у претходном периоду је често добијала од Финансијско обавјештајног одјела Агенције за истраге и заштиту (СИПА) захтјеве за провјеру финансијског стања физичких и правних особа.

Из Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су нам јуче казали како прате објаве у медијима и прикупљају обавјештајна сазнања и информације у циљу провјере навода.

"У случају сумње на прање новца Агенција ће преузети законом предвиђене мјере и радње из своје надлежности. Напомињемо да члан 35 Закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких
активности забрањује обвезницима отварање скривених рачуна и скривање клијентовог идентитета", поручили су из СИПА.

Из Тужилаштва БиХ су нам јуче саопштили како о овом случају не могу давати никакве информације, нити коментаре.

Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Остоја

13.02.2015 07:39

Они су обавезни само Американцима достављати имена клијената по ФАТФа регулативи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

13.02.2015 07:40

Ако су то рачуни некога из црвене банде,ништа од истраге,појео вук магарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дајте...

13.02.2015 08:02

Хахах 4.3 милиона је као нека цифра за озбиљне истраге... хахаха пробудите се ба..трилиони су данас ин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачај прекајски

13.02.2015 08:53

Мале су то паре, пар милиона!! Па то ови 'наши' држе као сићу у приручном кућном сефу. Чудна ми чуда??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.02.2015 12:14

То су цисте глупости да је у питању 4 милиона, па тако мало не знам да се мозе и отворити рацун у овим банкама сто крију паре то су милијарде у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.02.2015 22:19

Ту своту новца код нас посједује Сумар,гдје мало јаце сумско газдинство тј КОНФИСКОВАНО....

ОДГОВОРИТЕ