Istraga o tajnim računima

Nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile informacije o skrivenim bankovnim računima nekoliko osoba iz BiH u švajcarskoj poslovnici britanske HSBC banke i novcu skrivenom daleko od očiju poreznika, nadležne institucije polako kreću u istragu.

Bosna i Hercegovina 13.02.2015 | 08:35
Istraga o tajnim računima

Cilj je otkriti kojih je to sedam klijenata u ovoj banci na devet računa držalo 4,3 miliona dolara, od čega se najveći pojedinačni račun odnosi na vrtoglavih 3,8 miliona dolara. Prvi račun klijenata iz BiH
otvoren još 1990. godine, a posljednji 2003.

U Poreskoj upravi RS kažu kako od samog početka prate aferu koja je šokirala skoro cijeli svijet, te da su povodom toga odmah reagovali.

"Krenuli smo u potragu preko nekoliko agencija kako bismo utvrdili da li su ti računi u vlasništvu nekog od građana iz RS. U toku smo svega, a u narednim danima ćemo doći do tog podatka. Ipak, ukoliko ne dođemo,  tražićemo od nadležnih organa da nam daju taj podatak", kazala nam je Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS.

U Poreskoj upravi Federacije BiH kažu kako nemaju podatke o tajnim računima, kao i da nisu upoznati s informacijama koje su se pojavile u  aferi "Swiss Leaks", ali da su spremni da reaguju.

"Nismo dobili obavijest od nadležnih državnih agencija u vezi s tim slučajem, ali ukoliko takav zahtjev bude upućen, Porezna uprava FBiH će postupiti po dostavljenom zahtjevu i poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti", kaže Adisa Hamzić, portparol ove institucije. 

Kako je kazala, Poreska uprava FBiH u prethodnom periodu je često dobijala od Finansijsko obavještajnog odjela Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zahtjeve za provjeru finansijskog stanja fizičkih i pravnih osoba.

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su nam juče kazali kako prate objave u medijima i prikupljaju obavještajna saznanja i informacije u cilju provjere navoda.

"U slučaju sumnje na pranje novca Agencija će preuzeti zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Napominjemo da član 35 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih
aktivnosti zabranjuje obveznicima otvaranje skrivenih računa i skrivanje klijentovog identiteta", poručili su iz SIPA.

Iz Tužilaštva BiH su nam juče saopštili kako o ovom slučaju ne mogu davati nikakve informacije, niti komentare.

Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ostoja

13.02.2015 08:39

Oni su obavezni samo Amerikancima dostavljati imena klijenata po FATFa regulativi.

ODGOVORITE
Name

Василије

13.02.2015 08:40

Ако су то рачуни некога из црвене банде,ништа од истраге,појео вук магарца.

ODGOVORITE
Name

Ma dajte...

13.02.2015 09:02

Hahah 4.3 miliona je kao neka cifra za ozbiljne istrage... hahaha probudite se ba..trilioni su danas in.

ODGOVORITE
Name

Mračaj prekajski

13.02.2015 09:53

Male su to pare, par miliona!! Pa to ovi 'naši' drže kao siću u priručnom kućnom sefu. Čudna mi čuda??!!

ODGOVORITE
Name

Md

13.02.2015 13:14

To su ciste gluposti da je u pitanju 4 miliona, pa tako malo ne znam da se moze i otvoriti racun u ovim bankama sto kriju pare to su milijarde u pitanju.

ODGOVORITE
Name

rodjo

13.02.2015 23:19

Tu svotu novca kod nas posjeduje Sumar,gdje malo jace sumsko gazdinstvo tj KONFISKOVANO....

ODGOVORITE