Раст страних инвестиција на "климавим ногама"

Директне стране инвестиције у БиХ би наредних година требало да забиљеже раст, па се тако очекује да чак премаше "магичну" цифру од милијарду марака.

Босна и Херцеговина 12.02.2015 | 22:51
Раст страних инвестиција на "климавим ногама"

Показују то пројекције страних директних улагања за период 2014 - 2017. година, сврстане у Национални програм економских реформи, који је Савјет министара БиХ усвојио на својој посљедњој сједници.

Ипак, у овом документу се упозорава и на низ фактора који би могли утицати на неиспуњавање плана страних инвестиција у БиХ, а који се највише односе на могућа смањења улагања у нафтни и дјелимично у електроенергетски сектор, те незаинтересованост страних улагача за приватизацију преосталог државног капитала. Како је појашњено, код великог броја планираних пројеката у наредним годинама упитан је проналазак стратешког партнера и начини финансирања, што би свакако могло угрозити план инвестиција.

Тако се, према процјенама садржаним у овом документу, ове године очекују директна страна улагања у износу од 880 до 940 милиона КМ.

"Улагања у електроенергетски сектор у укупном износу од око 690 милиона КМ, и то компанија ЕФТ до 340 милиона КМ, 'Цомсар Енергy Лтд.' до 200 милиона КМ и 'Термоелектрана - Топлана' (ТЕ-ТО) Зеница 150 милиона КМ, те улагања у остале секторе у распону од 190 до 250 милиона марака", стоји у овом документу.

Како су навели, улагања ЕФТ групе у ТЕ Станари износе око 300 милиона марака, а очекује се и почетак градње ХЕ Улог од стране исте групе с просјеком годишњег улагања до 40 милиона марака. Даље, "Цомсар Енергy Лтд." планира почетак градње ХЕ Мршово укупне вриједности око 200 милиона КМ, што би годишње у просјеку доносило око 50 милиона КМ.

"Ту је и наставак улагања у ТЕ Угљевик 3 у износу од 150 милиона КМ. У овој години ТЕ-ТО Зеница наставља изградњу с претпостављеним улагањем до 150 милиона КМ", наведено је у овом програму.

Према пројекцији, директна страна улагања у сљедећој години би била од 980 до 1,080 милијарди марака. Од тог износа, улагање у електроенергетски сектор би износило око 680 милиона КМ - улагање ЕФТ групе око 230 милиона КМ, "Цомсар Енергy Лтд." до 200 милиона марака и ТЕ-ТО Зеница 250 милиона КМ. Ту је и улагање у изградњу двије дионице аутопута на коридору 5ц, које би донијело 100 милиона марака, док би просјечно улагање у остале секторе било у распону од 200 до 300 милиона марака.

"Извјестан је почетак изградње дионице аутопута Добој – Вукосавље, који би донио 50 милиона КМ, те дионице Добој Југ - Жепче са 50 милиона КМ", стоји у овом програму. Када је у питању 2017. година, процјене су да би страна улагања могла бити у распону од 940 до 1,040 милијарди марака. Највећи износ опет одлази у електроенергетски сектор и то 440 милиона марака. Поред тога, ту је улагање у аутопутеве од 200 милиона КМ, те остале инвестиције у распону од 300 до 400 милиона марака.

Међутим, када су у питању главни ризици по ове планове, истиче се да је и даље упитан проналазак стратешког партнера и начини финансирања за ТЕ-ТО Зеница, ТЕ Тузла и ТЕ Какањ, те стратешких партнера за пројекте "Горња Дрина" и "Средња Дрина". Још нису пронађени партнери, односно концесионар за изградњу дионица аутопута на коридору 5ц, док је изградња дионице дијела гасовода "Јужни ток", који пролази кроз РС тренутно у застоју.

Као препрека би се могла појавити и могућа смањена потреба за електричном енергијом у региону узрокована смањеном економском активношћу, односно, ниска цијена струје. Даља улагања у проширење производних капацитета Рафинерије Брод су такође упитна, усљед појаве конкурентске фирме "Газпром" на бх. тржишту.

Процес приватизације у БиХ може исто тако доћи у питање, те се може очекивати да фирме попут "Енергопетрола" Сарајево, "Хидроградње" и "Шипад еxпорт-импорта" Сарајево, не пронађу заинтересоване купце.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар Удружења економиста РС - СWОТ, рекао је да према његовом мишљењу није реално очекивати да већ у наредној години директне стране инвестиције премаше милијарду марака.

"Врло тешко је то изводљиво јер је веома кратак период и зато сматрам да је превише оптимистично да се за то вријеме може стећи позитивна слика о БиХ и исправити сви они проблеми који су се нагомилавали претходних година", рекао је он. Додао је да задњих година не долази до побољшања политичке ситуације, ни до побољшања привредног амбијента у БиХ, и у таквим условима страни инвеститори не желе улагати у БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђода

12.02.2015 23:24

Шта је са инвестицијама у источни дио РС(тачније од Бијељине до Требиња)?Хоћемо ли и ми дочекати неке озбиљније инвестиције које ће запослити већи број незапослених градјана?Чекамо одавно озбиљне пројекте као озебо сунце.Доста нам је више стечаја!

ОДГОВОРИТЕ