Више жеља него министарстава

Најављени интензивни међустраначки разговори о формирању нових састава Владе ФБиХ и Вијећа министара БиХ су почели, али њихов досадашњи резултат је само то да су странке изнијеле своје листе жеља о позицијама у извршној власти.

Босна и Херцеговина 12.02.2015 | 21:51
Више жеља него министарстава

Према изнесеним жељама, очигледно је да ће у Влади ФБиХ "недостајати" три фотеље, јер су СДА, ДФ и ХДЗ БиХ исказали интересовање за укупно 19 министарства, иако их има само 16!

Слична је ситуација и у вези с подјелом ресора у Вијећу министара, гдје, како сада ствари стоје, "недостају" два мјеста замјеника министара.

Савез за промјене жели четири замјеничке позиције, исти су захтјев изнијели ДФ и ХДЗ БиХ, а у Вијећу минстара има само 10 позиција замјеника министара.

"Теку билатерални разговори између лидера. Листе жеља су размијењене. Шта ће ко на крају добити, требало би усагласити на заједничком састанку свих страна, можда већ овог викенда или у понедјељак", рекао је саговорник "Независних" близак странкама позиције коментаришући прекјучерашњи сусрет замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића прво са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, а потом и са лидером СДС-а Младеном Босићем.

У ДФ-у не гледају благонаклоно на овакав начин договарања састава извршне власти на нивоу ФБиХ и БиХ.

СУСРЕТИ: "Ми нећемо учествовати у овим билатералним разговорима гдје двојица утврђују пазар који је потенцијално штетан за трећег. Или ћемо сви сјести заједно за сто, или ћемо још подуго чекати да се окончају ови недјелотворни сусрети у четири ока", изјавио је Емир Суљагић, члан Предсједништва ДФ-а, истакавши да лидер ове странке Жељко Комшић још није добио позив на састанак са било ким.

Суљагић је потврдио да је ДФ своје захтјеве доставио СДА. На том попису су Министраство саобраћаја у Вијећу министара и четири позицје замјеника те министарства индустрије, туризма, здравства, избјеглица и МУП у Влади ФБиХ. На питање зашто је ДФ повећао своје прохтјеве за једно министарство у Влади ФБиХ, Суљагић је одговорио тврдњом да немају ништа слабији изборни резултата од ХДЗ-а, који тражи шест министарстава у Влади ФБиХ, пет хрватских и једно од укупно три српска.

Из ХДЗ-а одговарају да је њихов једини партнер СДА и да све евентуалне недоумице о подјели ресора ДФ треба да ријеши са СДА.

"Нас само занима шта тражи СДА и Савез за промјене. Позиције треба да припадну легитмним представницима народа. Зато је наш минимум шест министарстава у Влади ФБиХ, три министарства у Вијећу министара и четири позиције замјеника министара", поручио је јуче Никола Ловриновић, замјеник предсједника ХДЗ БиХ.

Каже да је ХДЗ у Влади ФБиХ највише заинтересован за ресоре индустрије, финансија, пољопривреде и за Министарство за борачка питања. У Вијећу министара приоритет су им финансије, вањски послови, вањска трговина и цивилни послови.

КАЛКУЛАЦИЈЕ: "Сви калкулирају. Иначе, у Влади ФБиХ за нас су спорна питања постојања неуставних министарстава просвјете и културе. О начину рјешења тог питања морат ћемо се договорити с партнерима", најавио је Ловриновић додавши да преговори још теку само на нивоу лидера странака.

Законски рок за потврђивање именовања свих министара у Вијећу министара почео је тећи од сриједе, када је потврђено именовање Дениса Звиздића за предсједавајућег Вијећа. Закон о Вијећу министара налаже да се, најкасније за 30 дана, дакле до 11. марта, оконча потврђивање цијелог сазива Вијећа министара.

Ловриновић сматра да овај рок може бити испоштован под условом да се у понедјељак заврши избор чланова Колегија Дома народа парламента БиХ.

У осталим странкама већине на нивоу БиХ много су оптимистичнији.

Асим Сарајлић, потпредсједник СДА, тврди да ће Вијеће министара бити комплетирано до краја овог мјесеца, као и Вада ФБиХ.

"Не очекујем никакве проблеме у разговорима о подјели ресора. Очекујем да ће Савјет министара бити комплетиран и прије законом утврђеног рока", оцијенио је Огњен Тадић, потпредсједник СДС-а.

Неслужбене информације показују да ће много лакше бити постигнут договор о подјели девет министарстава у Вијећу министара него о ресорима у Влади ФБиХ.

"За Вијеће министара зна се да ће СДС-у припасти спољна трговина, што је мјесто за Мирка Шаровића, ПДП-у очито спољни послови. ХДЗ-у БиХ вјероватно иду финансије, а Дамир Љубић остаје министар за људска права и избјеглице. СДА ће добити цивилне послове и правду вјероватно, Комшићев ДФ Министарство промета. Нема још помака за Владу ФБиХ", казао нам је саговорник добро упућен у досадашње међустраначке преговоре.

Уз чињеницу да између ДФ-а и ХДЗ-а није ријешено питање коме ће припасти српке позиције у Влади ФБиХ, постизање договора отежава и то што ове двије странке, али и СДА, желе исто министарство - индустије, енергетике и рударства.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар