Više želja nego ministarstava

Najavljeni intenzivni međustranački razgovori o formiranju novih sastava Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH su počeli, ali njihov dosadašnji rezultat je samo to da su stranke iznijele svoje liste želja o pozicijama u izvršnoj vlasti.

Bosna i Hercegovina 12.02.2015 | 21:51
Više želja nego ministarstava

Prema iznesenim željama, očigledno je da će u Vladi FBiH "nedostajati" tri fotelje, jer su SDA, DF i HDZ BiH iskazali interesovanje za ukupno 19 ministarstva, iako ih ima samo 16!

Slična je situacija i u vezi s podjelom resora u Vijeću ministara, gdje, kako sada stvari stoje, "nedostaju" dva mjesta zamjenika ministara.

Savez za promjene želi četiri zamjeničke pozicije, isti su zahtjev iznijeli DF i HDZ BiH, a u Vijeću minstara ima samo 10 pozicija zamjenika ministara.

"Teku bilateralni razgovori između lidera. Liste želja su razmijenjene. Šta će ko na kraju dobiti, trebalo bi usaglasiti na zajedničkom sastanku svih strana, možda već ovog vikenda ili u ponedjeljak", rekao je sagovornik "Nezavisnih" blizak strankama pozicije komentarišući prekjučerašnji susret zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prvo sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, a potom i sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem.

U DF-u ne gledaju blagonaklono na ovakav način dogovaranja sastava izvršne vlasti na nivou FBiH i BiH.

SUSRETI: "Mi nećemo učestvovati u ovim bilateralnim razgovorima gdje dvojica utvrđuju pazar koji je potencijalno štetan za trećeg. Ili ćemo svi sjesti zajedno za sto, ili ćemo još podugo čekati da se okončaju ovi nedjelotvorni susreti u četiri oka", izjavio je Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, istakavši da lider ove stranke Željko Komšić još nije dobio poziv na sastanak sa bilo kim.

Suljagić je potvrdio da je DF svoje zahtjeve dostavio SDA. Na tom popisu su Ministrastvo saobraćaja u Vijeću ministara i četiri pozicje zamjenika te ministarstva industrije, turizma, zdravstva, izbjeglica i MUP u Vladi FBiH. Na pitanje zašto je DF povećao svoje prohtjeve za jedno ministarstvo u Vladi FBiH, Suljagić je odgovorio tvrdnjom da nemaju ništa slabiji izborni rezultata od HDZ-a, koji traži šest ministarstava u Vladi FBiH, pet hrvatskih i jedno od ukupno tri srpska.

Iz HDZ-a odgovaraju da je njihov jedini partner SDA i da sve eventualne nedoumice o podjeli resora DF treba da riješi sa SDA.

"Nas samo zanima šta traži SDA i Savez za promjene. Pozicije treba da pripadnu legitmnim predstavnicima naroda. Zato je naš minimum šest ministarstava u Vladi FBiH, tri ministarstva u Vijeću ministara i četiri pozicije zamjenika ministara", poručio je juče Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH.

Kaže da je HDZ u Vladi FBiH najviše zainteresovan za resore industrije, finansija, poljoprivrede i za Ministarstvo za boračka pitanja. U Vijeću ministara prioritet su im finansije, vanjski poslovi, vanjska trgovina i civilni poslovi.

KALKULACIJE: "Svi kalkuliraju. Inače, u Vladi FBiH za nas su sporna pitanja postojanja neustavnih ministarstava prosvjete i kulture. O načinu rješenja tog pitanja morat ćemo se dogovoriti s partnerima", najavio je Lovrinović dodavši da pregovori još teku samo na nivou lidera stranaka.

Zakonski rok za potvrđivanje imenovanja svih ministara u Vijeću ministara počeo je teći od srijede, kada je potvrđeno imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća. Zakon o Vijeću ministara nalaže da se, najkasnije za 30 dana, dakle do 11. marta, okonča potvrđivanje cijelog saziva Vijeća ministara.

Lovrinović smatra da ovaj rok može biti ispoštovan pod uslovom da se u ponedjeljak završi izbor članova Kolegija Doma naroda parlamenta BiH.

U ostalim strankama većine na nivou BiH mnogo su optimističniji.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, tvrdi da će Vijeće ministara biti kompletirano do kraja ovog mjeseca, kao i Vada FBiH.

"Ne očekujem nikakve probleme u razgovorima o podjeli resora. Očekujem da će Savjet ministara biti kompletiran i prije zakonom utvrđenog roka", ocijenio je Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a.

Neslužbene informacije pokazuju da će mnogo lakše biti postignut dogovor o podjeli devet ministarstava u Vijeću ministara nego o resorima u Vladi FBiH.

"Za Vijeće ministara zna se da će SDS-u pripasti spoljna trgovina, što je mjesto za Mirka Šarovića, PDP-u očito spoljni poslovi. HDZ-u BiH vjerovatno idu finansije, a Damir Ljubić ostaje ministar za ljudska prava i izbjeglice. SDA će dobiti civilne poslove i pravdu vjerovatno, Komšićev DF Ministarstvo prometa. Nema još pomaka za Vladu FBiH", kazao nam je sagovornik dobro upućen u dosadašnje međustranačke pregovore.

Uz činjenicu da između DF-a i HDZ-a nije riješeno pitanje kome će pripasti srpke pozicije u Vladi FBiH, postizanje dogovora otežava i to što ove dvije stranke, ali i SDA, žele isto ministarstvo - industije, energetike i rudarstva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar