Шапићев докторат пред поништавањем?

Комисија Универзитета „Унион” утврдила да у докторској тези ипак има доста делова који су преузети без навођења извора.

Србија 12.02.2015 | 21:12
Шапићев докторат пред поништавањем?

Прелиминарни подаци комисије коју је Универзитет „Унион” формирао за испитивање навода о плагијату докторске дисертације др Александра Шапића показују да у докторској тези ипак има доста делова који су преузети без навођења извора, сазнаје „Политика”.

Како је за наш лист рекао ректор Униона професор др Златко Стефановић, јуче је одржана седница сената универзитета на којој су чланови комисије дали прелиминарне извештаје, а очекује се да до 1. марта буде готов и обједињени извештај. Након тога ће резултати бити достављени Шапићу и факултету на којем је одбрањена дисертација, а који потом имају право на приговор.

"По закону, уколико се на крају утврди да докторска дисертација није резултат самосталног научног рада, сенат има овлашћење да Шапићу поништи стечено звање доктора наука", каже др Стефановић и додаје да Универзитет „Унион” нема интереса да штити плагијаторе, већ је у интересу и универзитета и науке уопште да плагијата не буде. Универзитет је плагијаторе већ санкционисао на примерен начин у другим случајевима, подсећа ректор, без икаквог медијског или другог притиска и без обзира о ком лицу је реч.

Подсећања ради, на интернет страни „Пешчаника” летос је објављен текст у којем се тврди да је докторска дисертација др Александра Шапића плагијат. Иако је показао добру вољу, велики број професора је одбио да уђе у састав комисије која би испитивала ове наводе, тако да је уз много мука, Универзитет „Унион” тек 10. децембра прошле године формирао ово тело и одредио рок од два месеца за извештај.

У саставу комисије су др Хасан Ханић, редовни професор Београдске банкарске академије, Факултета за банкарство, осигурање и финансије Универзитета „Унион” у Београду, др Нева Махер, ванредни професор Факултета за управне и пословне науке из Новог Места, Република Словенија, и др Миодраг Копривица, доцент Факултета за правне и послове студије из Новог Сада, у саставу Универзитета „Унион”. Сви чланови комисије имају избор у звање за ужу научну област „маркетинг”.

Извор: Политика

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни Груја

12.02.2015 22:11

Какви факултети, такви и докторати... На Палама уз крме на ражњу се добија титула магистра. За докторат треба додати још и јагње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

13.02.2015 10:57

Па у задње цетири пет година висе је људи " заврсило " факултете него основну сколу, и углавном се запосле у МУП-а РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.02.2015 13:29

Код нас немас потребе ици у сколу јер мозес директно да докторирас немас потребе да знас цитати и писати а и губис вријеме у сколи

ОДГОВОРИТЕ