Šapićev doktorat pred poništavanjem?

Komisija Univerziteta „Union” utvrdila da u doktorskoj tezi ipak ima dosta delova koji su preuzeti bez navođenja izvora.

Srbija 12.02.2015 | 21:12
Šapićev doktorat pred poništavanjem?

Preliminarni podaci komisije koju je Univerzitet „Union” formirao za ispitivanje navoda o plagijatu doktorske disertacije dr Aleksandra Šapića pokazuju da u doktorskoj tezi ipak ima dosta delova koji su preuzeti bez navođenja izvora, saznaje „Politika”.

Kako je za naš list rekao rektor Uniona profesor dr Zlatko Stefanović, juče je održana sednica senata univerziteta na kojoj su članovi komisije dali preliminarne izveštaje, a očekuje se da do 1. marta bude gotov i objedinjeni izveštaj. Nakon toga će rezultati biti dostavljeni Šapiću i fakultetu na kojem je odbranjena disertacija, a koji potom imaju pravo na prigovor.

"Po zakonu, ukoliko se na kraju utvrdi da doktorska disertacija nije rezultat samostalnog naučnog rada, senat ima ovlašćenje da Šapiću poništi stečeno zvanje doktora nauka", kaže dr Stefanović i dodaje da Univerzitet „Union” nema interesa da štiti plagijatore, već je u interesu i univerziteta i nauke uopšte da plagijata ne bude. Univerzitet je plagijatore već sankcionisao na primeren način u drugim slučajevima, podseća rektor, bez ikakvog medijskog ili drugog pritiska i bez obzira o kom licu je reč.

Podsećanja radi, na internet strani „Peščanika” letos je objavljen tekst u kojem se tvrdi da je doktorska disertacija dr Aleksandra Šapića plagijat. Iako je pokazao dobru volju, veliki broj profesora je odbio da uđe u sastav komisije koja bi ispitivala ove navode, tako da je uz mnogo muka, Univerzitet „Union” tek 10. decembra prošle godine formirao ovo telo i odredio rok od dva meseca za izveštaj.

U sastavu komisije su dr Hasan Hanić, redovni profesor Beogradske bankarske akademije, Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije Univerziteta „Union” u Beogradu, dr Neva Maher, vanredni profesor Fakulteta za upravne i poslovne nauke iz Novog Mesta, Republika Slovenija, i dr Miodrag Koprivica, docent Fakulteta za pravne i poslove studije iz Novog Sada, u sastavu Univerziteta „Union”. Svi članovi komisije imaju izbor u zvanje za užu naučnu oblast „marketing”.

Izvor: Politika

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

12.02.2015 22:11

Kakvi fakulteti, takvi i doktorati... Na Palama uz krme na ražnju se dobija titula magistra. Za doktorat treba dodati još i jagnje...

ODGOVORITE
Name

mg

13.02.2015 10:57

Pa u zadnje cetiri pet godina vise je ljudi " zavrsilo " fakultete nego osnovnu skolu, i uglavnom se zaposle u MUP-a RS.

ODGOVORITE
Name

Md

13.02.2015 13:29

Kod nas nemas potrebe ici u skolu jer mozes direktno da doktoriras nemas potrebe da znas citati i pisati a i gubis vrijeme u skoli

ODGOVORITE