Одобрен рад недјељом?

Ускоро би недјељом могле да раде трговине обућом, спортском опремом, козметиком, школским прибором, те субјекти који се баве услужним дјелатностима уколико буде усвојен Приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о одређивању радног времена, а који ће се наћи пред одборницима Скупштине града Бањалука на сједници заказаној за 17. фебруар.

Република Српска 12.02.2015 | 20:35
Одобрен рад недјељом?

"Овом измјеном сви субјекти би били доведени у равноправан положај, а смањио би се притисак и на службе Градске управе, с обзиром на то да се често тражи рад одређених субјеката недјељом", наведено је, између осталог, у приједлогу одлуке.

Осим тога, сви субјекти на које се одлука односи могли би радити и други дан републичког празника, као недјељом.

Власници субјеката који се баве услужном дјелатношћу кажу да би им добро дошло усвајање одлуке.

"Потребе за радом недјељом има доста јер је било муштерија које су жељеле да их примим тим даном на црно, али због важеће одлуке то нисам могла да прихватим. Људи су заузети радним данима и не могу да издвоје вријеме у току седмице за куповину или неки третман. Више би ми одговарало да, на примјер, понедјељак буде нерадни дан, него недјеља", каже Тијана Ђико, власница козметичког салона.

С друге стране, неки би се радије недјељом посветили породици, али ипак признају да потребе за радном недјељом има.

"Не бих радила недјељом због породице, али већини би то вјероватно одговарало. Има муштерија које не могу доћи радним данима па би и њима измјена радног времена добро дошла", рекла је Жељка Булић, власница фризерског салона у центру града.

Тренутно је рад недјељом дозвољен трговинама на мало прехрамбеним и непрехрамбеним производима, односно дјелатност продавница мјешовите робе, тржним центрима и у оквиру њих свим осталим субјектима без обзира на врсту дјелатности, киосцима, ауто-праоницама, субјектима регистрованим за "трговину на мало" кориштеним возилима.

Дозвољено радно вријеме је од осам од 16 часова, осим за трговине цвијећем и трговине на мало погребном опремом, које могу да буду отворене од осам до 21 час.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

реално

12.02.2015 19:54

Због оваквих одлука и пропадамо као народ, немамо своје лицно ја. Ниста горе него кад цовјеку није ниста свето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

12.02.2015 19:57

Вала да се уведе 24 сатно радно време не бих лопове могли нахранити, па да се ради мало висе да се пуне дзепови а сиротиња нека цека на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

12.02.2015 21:35

Сест дана ради седми одмарај.Па и на календару је недеља црвеним словом.Има ли иста свето у овој земљи?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

12.02.2015 23:12

Што би рекао Предраг Згоњанин, мада не директно тим ријечима: док год не пи.а крв и стоји на ногама без помоћи других нека ради, плати га 2,5 марке бруто по сату и има да пјева сретан, ако не може, имаш их 150 хиљада на бироу, одмах замјени, а ако је и то мало у ФБиХ има јос 400 хиљада, ... Интересантно је, али нико не коментарише и не покреће тему прековременог рада, односно Законом прописаног обавезног седмичног одмора радника, сви се понашају као да је нормално да се ради 7 дана у недељи,како је то у реалном сектору стандард,ал да јавни ту има повластице!? Па то је масовно кршење Закона о раду, цијела привреда то ради,па чак и они што имају систем рада у смјенама. Ево у ПД, трговине и кафане раде 7 дана у седмици са по 2 пријављена радника,јел то могуће? Наравно да није,ако се поштују одредбе, тржни центри Робот, Бинго имају систем слободне сваке друге недеље,јел то у складу са Законом о раду? То није слободан, плаћен дан,него нарадјен и то тако да раде једну недељу цитав дан, дакле више од 10 сати непрекидно а седми радни дан у недељи,да би наредну били слободни,па то је минимум 106 одрадјених сати без слободног дана!?! А шта онда тек ми незапослени да причамо и чему се надати!

Name

Муња

13.02.2015 17:28

Па не иду сви у цркве супер хик, нек' раде 24/7 боље се живи. У Америци је тако, кора еуро за свијетом а ми ћемо за Еуропом.

ОДГОВОРИТЕ