Odobren rad nedjeljom?

Uskoro bi nedjeljom mogle da rade trgovine obućom, sportskom opremom, kozmetikom, školskim priborom, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima ukoliko bude usvojen Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju radnog vremena, a koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada Banjaluka na sjednici zakazanoj za 17. februar.

Republika Srpska 12.02.2015 | 20:35
Odobren rad nedjeljom?

"Ovom izmjenom svi subjekti bi bili dovedeni u ravnopravan položaj, a smanjio bi se pritisak i na službe Gradske uprave, s obzirom na to da se često traži rad određenih subjekata nedjeljom", navedeno je, između ostalog, u prijedlogu odluke.

Osim toga, svi subjekti na koje se odluka odnosi mogli bi raditi i drugi dan republičkog praznika, kao nedjeljom.

Vlasnici subjekata koji se bave uslužnom djelatnošću kažu da bi im dobro došlo usvajanje odluke.

"Potrebe za radom nedjeljom ima dosta jer je bilo mušterija koje su željele da ih primim tim danom na crno, ali zbog važeće odluke to nisam mogla da prihvatim. Ljudi su zauzeti radnim danima i ne mogu da izdvoje vrijeme u toku sedmice za kupovinu ili neki tretman. Više bi mi odgovaralo da, na primjer, ponedjeljak bude neradni dan, nego nedjelja", kaže Tijana Điko, vlasnica kozmetičkog salona.

S druge strane, neki bi se radije nedjeljom posvetili porodici, ali ipak priznaju da potrebe za radnom nedjeljom ima.

"Ne bih radila nedjeljom zbog porodice, ali većini bi to vjerovatno odgovaralo. Ima mušterija koje ne mogu doći radnim danima pa bi i njima izmjena radnog vremena dobro došla", rekla je Željka Bulić, vlasnica frizerskog salona u centru grada.

Trenutno je rad nedjeljom dozvoljen trgovinama na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, odnosno djelatnost prodavnica mješovite robe, tržnim centrima i u okviru njih svim ostalim subjektima bez obzira na vrstu djelatnosti, kioscima, auto-praonicama, subjektima registrovanim za "trgovinu na malo" korištenim vozilima.

Dozvoljeno radno vrijeme je od osam od 16 časova, osim za trgovine cvijećem i trgovine na malo pogrebnom opremom, koje mogu da budu otvorene od osam do 21 čas.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

realno

12.02.2015 19:54

Zbog ovakvih odluka i propadamo kao narod, nemamo svoje licno ja. Nista gore nego kad covjeku nije nista sveto.

ODGOVORITE
Name

sss

12.02.2015 19:57

Vala da se uvede 24 satno radno vreme ne bih lopove mogli nahraniti, pa da se radi malo vise da se pune dzepovi a sirotinja neka ceka na red.

ODGOVORITE
Name

super hik

12.02.2015 21:35

Sest dana radi sedmi odmaraj.Pa i na kalendaru je nedelja crvenim slovom.Ima li ista sveto u ovoj zemlji?.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

12.02.2015 23:12

Što bi rekao Predrag Zgonjanin, mada ne direktno tim riječima: dok god ne pi.a krv i stoji na nogama bez pomoći drugih neka radi, plati ga 2,5 marke bruto po satu i ima da pjeva sretan, ako ne može, imaš ih 150 hiljada na birou, odmah zamjeni, a ako je i to malo u FBiH ima jos 400 hiljada, ... Interesantno je, ali niko ne komentariše i ne pokreće temu prekovremenog rada, odnosno Zakonom propisanog obaveznog sedmičnog odmora radnika, svi se ponašaju kao da je normalno da se radi 7 dana u nedelji,kako je to u realnom sektoru standard,al da javni tu ima povlastice!? Pa to je masovno kršenje Zakona o radu, cijela privreda to radi,pa čak i oni što imaju sistem rada u smjenama. Evo u PD, trgovine i kafane rade 7 dana u sedmici sa po 2 prijavljena radnika,jel to moguće? Naravno da nije,ako se poštuju odredbe, tržni centri Robot, Bingo imaju sistem slobodne svake druge nedelje,jel to u skladu sa Zakonom o radu? To nije slobodan, plaćen dan,nego naradjen i to tako da rade jednu nedelju citav dan, dakle više od 10 sati neprekidno a sedmi radni dan u nedelji,da bi narednu bili slobodni,pa to je minimum 106 odradjenih sati bez slobodnog dana!?! A šta onda tek mi nezaposleni da pričamo i čemu se nadati!

Name

Munja

13.02.2015 17:28

Pa ne idu svi u crkve super hik, nek' rade 24/7 bolje se živi. U Americi je tako, kora euro za svijetom a mi ćemo za Europom.

ODGOVORITE