Километрима до школског зубара

У склопу приградских и сеоских основних школа не постоје стоматолошке ординације, због чега су ђаци из тих насеља приморани да до првог зубара путују десетине километара.

Република Српска 12.02.2015 | 15:05
Километрима до школског зубара

Према подацима Дома здравља, школски зубари раде у седам основних школа и то у ужем градском језгру.

Портпарол Дома здравља Бањалука Дијана Ожеговић рекла је да стоматолошке амбуланте постоје у основним школама "Иво Андрић", "Георги Стојков Раковски", "Борисав Станковић", "Бранко Радичевић", "Доситеј Обрадовић", "Свети Сава" и "Змај Јова Јовановић".

- У току ове године планирано је отварање стоматолошких амбуланти у неколико основних школа, а приоритет ће имати школе које су удаљене од постојећих школских стоматолошких амбуланти - објаснила је Ожеговићева.

Додала је да ће Дом здравља у наредном периоду, када је у питању превентивна стоматолошка заштита, ширити мрежу стоматолошких амбуланти у поменутим школским установама, а све с циљем што већег обухвата школске дјеце.

Директор Основне школе "Станко Ракита" у насељу Врбања Миленко Дујаковић рекао је да ђаци из овог дијела града код школског зубара путују у ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици.

- Централна школа у Врбањи и подручна у насељу Дебељаци укупно броје око 500 ученика, тако да би отварање дјечије стоматолошке амбуланте у овом дијелу града било од изузетног значаја - рекао је Дујаковић. Додао је да у Врбањи нема стоматолога и да људи зубару иду у Поликлинику.

У ништа бољој ситуацији нису ни ученици ОШ "Милан Ракић" из Карановца, која са подручним школама у Новоселији и Љубачеву укупно има 270 ђака.

- У Карановцу нема зубара, тако да ђаци и други мјештани за поправку зуба морају ићи у град - рекао је директор ове школе Симеун Раљић.

Ученици ОШ "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу, којој припадају подручне школе у Агином Селу, Бочцу, Крминама и Леденицама, до зубара путују и до 50 километара.

- Отварање школске стоматолошке амбуланте у Крупи било би добро јер тада до школског зубара ни би морали путовати 30 и више километара - казала је ученица ове школе Маријана Илић.

Зубарске столице у току 2014. године добиле су три школске стоматолошке амбуланте на подручју града.

- Нова зубарска опрема набављена је у стоматолошким амбулантама основних школа "Свети Сава", "Змај Јова Јовановић" и у Поликлиници - казали су у Градској управи и додали да је за те намјене укупно издвојено 75.000 марака.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар