Kilometrima do školskog zubara

U sklopu prigradskih i seoskih osnovnih škola ne postoje stomatološke ordinacije, zbog čega su đaci iz tih naselja primorani da do prvog zubara putuju desetine kilometara.

Republika Srpska 12.02.2015 | 15:05
Kilometrima do školskog zubara

Prema podacima Doma zdravlja, školski zubari rade u sedam osnovnih škola i to u užem gradskom jezgru.

Portparol Doma zdravlja Banjaluka Dijana Ožegović rekla je da stomatološke ambulante postoje u osnovnim školama "Ivo Andrić", "Georgi Stojkov Rakovski", "Borisav Stanković", "Branko Radičević", "Dositej Obradović", "Sveti Sava" i "Zmaj Jova Jovanović".

- U toku ove godine planirano je otvaranje stomatoloških ambulanti u nekoliko osnovnih škola, a prioritet će imati škole koje su udaljene od postojećih školskih stomatoloških ambulanti - objasnila je Ožegovićeva.

Dodala je da će Dom zdravlja u narednom periodu, kada je u pitanju preventivna stomatološka zaštita, širiti mrežu stomatoloških ambulanti u pomenutim školskim ustanovama, a sve s ciljem što većeg obuhvata školske djece.

Direktor Osnovne škole "Stanko Rakita" u naselju Vrbanja Milenko Dujaković rekao je da đaci iz ovog dijela grada kod školskog zubara putuju u OŠ "Branko Radičević" na Starčevici.

- Centralna škola u Vrbanji i područna u naselju Debeljaci ukupno broje oko 500 učenika, tako da bi otvaranje dječije stomatološke ambulante u ovom dijelu grada bilo od izuzetnog značaja - rekao je Dujaković. Dodao je da u Vrbanji nema stomatologa i da ljudi zubaru idu u Polikliniku.

U ništa boljoj situaciji nisu ni učenici OŠ "Milan Rakić" iz Karanovca, koja sa područnim školama u Novoseliji i Ljubačevu ukupno ima 270 đaka.

- U Karanovcu nema zubara, tako da đaci i drugi mještani za popravku zuba moraju ići u grad - rekao je direktor ove škole Simeun Raljić.

Učenici OŠ "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu, kojoj pripadaju područne škole u Aginom Selu, Bočcu, Krminama i Ledenicama, do zubara putuju i do 50 kilometara.

- Otvaranje školske stomatološke ambulante u Krupi bilo bi dobro jer tada do školskog zubara ni bi morali putovati 30 i više kilometara - kazala je učenica ove škole Marijana Ilić.

Zubarske stolice u toku 2014. godine dobile su tri školske stomatološke ambulante na području grada.

- Nova zubarska oprema nabavljena je u stomatološkim ambulantama osnovnih škola "Sveti Sava", "Zmaj Jova Jovanović" i u Poliklinici - kazali su u Gradskoj upravi i dodali da je za te namjene ukupno izdvojeno 75.000 maraka.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar