Шта пише у договору из Минска

Владимир Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд постигли су договор о обустави ватре на истоку Украјине након маратонских преговора у Минску.

Свијет 12.02.2015 | 13:27
Шта пише у договору из Минска

Обустава ватре на истоку Украјине ступа на снагу у поноћ 15. фебруара, рекао је Владимир Путин.

Како наводе руски медији, потписани споразум обухвата повлачење тешког наоружања, излазак иностраних група из земље, као и уставне реформе у Украјини и додељивање посебног статуса Доњецкој и Луганској области.

Путин је ипак рекао и да Кијев одбија да преговара са самопроглашеним народним републикама Доњецк и Луганск.

Франсоа Оланд је изјавио да је постигнут глобални договор о прекиду ватре и политички договор о украјинској кризи, као и да су и побуњеници пристали да потпишу споразум са Кијевом.

Како наводи РТ на руском, у споразуму се понављају неки детаљи из прошлогодишњег мировног споразума, међу којима је политичка реформа у Украјини која би осигурала посебан статус за области под контролом побуњеника.

"Спутњик" јавља да би тешка артиљерија требало да се повуче са истока Украјине у наредних 14 дана, као и да би све иностране наоружане јединице, њихова опрема и плаћеници требало да у том року напусте Украјину, чиме би руководио ОЕБС:

Документ предвиђа разоружавање "свих илегалних група у Украјини", као и уставне реформе у земљи до краја године.

Украјински парламент би требало да одобри закон којим ће Донбас добити посебни статус у наредних 30 дана, а обавеза је о поновно успостављање банкарског система на истоку земље.

Такође, Кијев и побуњеници морају да размене заробљенике по принципу "сви за све" у року од пет дана након повлачења трупа.

Преговори у Минску трајали су скоро 17 сати.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Освит

12.02.2015 12:40

Крајње вријеме да да Украјинци сједну заједно и ријесе медусобни сукоб. Сада вец званицна подјела на прамерицке и проруске снаге јасно говори да ратују за туде интересе, а не сопствене националне. Допринос рјесавању кризе морају да дају православне цркве јер је то сукоб у највацој мјери хрисцана православаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куповина времена

12.02.2015 14:50

Све је то узалуд, видјецете! Овако су и код нас куповали вријеме, крени па стани и тако то. Но, дај Боже да не гријешим. Видјецемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

грт

12.02.2015 15:16

Ипак је Путин издао свој народ...чим је пристао да Кијев контролисе границу према Русији..

ОДГОВОРИТЕ