Снијег уништио 30 тона млијека

Велике количине хране у замрзивачима и око 30 тона сировог млијека пропали су у општини Крупа на Уни због прекида у снабдијевању електричном енергијом.

Република Српска 12.02.2015 | 11:49
Снијег уништио 30 тона млијека

Ово је потврдио начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић и додао да су процјене штете и даље у току.

- Наши произвођачи дневно произведу у просјеку од 4.500 до 5.000 литара сировог млијека, а струје нема пет, шест дана, тако да је уништено око 30.000 литара млијека - казао је Кличковић. Према његовим ријечима, штета је велика и у домаћинствима у којима су због нестанка струје пропале велике количине хране у замрзивачима.

- Око 80 одсто домаћинстава сада је покривено струјом, а екипе "Електродистрибуције" непрекидно раде и отклањају кварове, па очекујемо да ће ускоро сви имати струју - рекао је Кличковић и додао да је због нестанка струје дошло до квара на дијагностичким апаратима у Дому здравља.

Он је додао да ће данас са радом почети и административна служба ове локалне заједнице, али да остаје на снази стање елементарне непогоде. Због сњежних наноса оба путна правца према општини Источни Дрвар су непроходна.

- Због непроходности путева одсјечено је 70 до 80 људи, међу којима су радници Шумског газдинства "Клековача-Потоци", становништво и радници општине. Струје повремено имамо, а у прекиду су телефонске линије - рекла је начелник општине Милка Иванковић и додала да су наноси снијега преко три метра.

Око 300 домаћинстава на подручју које покрива приједорска "Електродистрибуција" је без струје, без напајања је и пет трафо-станица на подручју Љубије и једна на подручју Волара, а проблеме са снабдијевањем водом имали су становници Љескара и Љубије. На подручју општине Соколац 14 села већ два дана нема електричну енергију.

Из Министарства просвјете и културе РС саопштавају да би данас требало да почне настава у основним школама "Бранко Ћопић" у Крупи на Уни, "Раде Марјанац" у Стројицама код Шипова и "Петар Шкундрић" у Будимлић Јапри код Оштре Луке, у којима је због сњежног невремена настава била обустављена протеклих дана.

Дрина, Врбас, Сана и Врбања су у малом порасту, остали водотоци имају пад водостаја. Све ријеке у Републици Српској су испод коте редовне одбране од поплава.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ракун

12.02.2015 11:05

Цуј унистио снијег??? Унистила Влада Српске!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

12.02.2015 12:07

Како це пропаст на минусу

ОДГОВОРИТЕ