Snijeg uništio 30 tona mlijeka

Velike količine hrane u zamrzivačima i oko 30 tona sirovog mlijeka propali su u opštini Krupa na Uni zbog prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Republika Srpska 12.02.2015 | 11:49
Snijeg uništio 30 tona mlijeka

Ovo je potvrdio načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković i dodao da su procjene štete i dalje u toku.

- Naši proizvođači dnevno proizvedu u prosjeku od 4.500 do 5.000 litara sirovog mlijeka, a struje nema pet, šest dana, tako da je uništeno oko 30.000 litara mlijeka - kazao je Kličković. Prema njegovim riječima, šteta je velika i u domaćinstvima u kojima su zbog nestanka struje propale velike količine hrane u zamrzivačima.

- Oko 80 odsto domaćinstava sada je pokriveno strujom, a ekipe "Elektrodistribucije" neprekidno rade i otklanjaju kvarove, pa očekujemo da će uskoro svi imati struju - rekao je Kličković i dodao da je zbog nestanka struje došlo do kvara na dijagnostičkim aparatima u Domu zdravlja.

On je dodao da će danas sa radom početi i administrativna služba ove lokalne zajednice, ali da ostaje na snazi stanje elementarne nepogode. Zbog snježnih nanosa oba putna pravca prema opštini Istočni Drvar su neprohodna.

- Zbog neprohodnosti puteva odsječeno je 70 do 80 ljudi, među kojima su radnici Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci", stanovništvo i radnici opštine. Struje povremeno imamo, a u prekidu su telefonske linije - rekla je načelnik opštine Milka Ivanković i dodala da su nanosi snijega preko tri metra.

Oko 300 domaćinstava na području koje pokriva prijedorska "Elektrodistribucija" je bez struje, bez napajanja je i pet trafo-stanica na području Ljubije i jedna na području Volara, a probleme sa snabdijevanjem vodom imali su stanovnici Ljeskara i Ljubije. Na području opštine Sokolac 14 sela već dva dana nema električnu energiju.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopštavaju da bi danas trebalo da počne nastava u osnovnim školama "Branko Ćopić" u Krupi na Uni, "Rade Marjanac" u Strojicama kod Šipova i "Petar Škundrić" u Budimlić Japri kod Oštre Luke, u kojima je zbog snježnog nevremena nastava bila obustavljena proteklih dana.

Drina, Vrbas, Sana i Vrbanja su u malom porastu, ostali vodotoci imaju pad vodostaja. Sve rijeke u Republici Srpskoj su ispod kote redovne odbrane od poplava.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rakun

12.02.2015 11:05

Cuj unistio snijeg??? Unistila Vlada Srpske!!!

ODGOVORITE
Name

xx

12.02.2015 12:07

Kako ce propast na minusu

ODGOVORITE