Кривичне пријаве против управе “Трудбеника”

Радници добојске Фабрике компресора и пнеуматских алата "Трудбеник", који су у генералном штрајку, поднијели су кривичне пријаве против Управног одбора и генералног директора Луке Милоша због одлуке о распуштању радника без икаквог образложења.

Република Српска 12.02.2015 | 11:34
Кривичне пријаве против управе “Трудбеника”

Радницима је од јуче забрањен улазак у круг фабрике.

Члан Штрајкачког одбора "Трудбеника" Предраг Јоргић подношење кривичне пријаве образложио је чињеницом да се радници за вријеме штрајка не могу отјерати кући без образложења, отпустити портири, те на њихово мјесто поставити радници обезбјеђења приватне заштитарске агенције у чију ефикасност сумња.

Јоргић је Срни рекао да је јутрос у Добоју обављен разговор са предсједником Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Танетом Пеулићем око даљих корака који ће зависити од исхода реакције надлежних органа на поднесену пријаву.

Он је упозорио да ће се штрајкачки одбор, уколико у догледном времену изостане реаговање надлежних органа, обратити надлежном министарству Српске.

Јоргић је навео да поред чињенице да се око 50 радника и даље окупља пред капијом "Трудбеника", са директором Луком Милошем није остварен контакт.

Предсједник Удружења малих акционара и члан Управног одбора "Трудбеника" Љубо Милутиновић, који подржава раднике, упутио је писани захтјев предсједнику Управног одбора да се у суботу одржи састанак са штрајкачким одбором и представницима већинских акционара.

Штрајкачки одбор сматра да су за садашње стање у предузећу најодговорнији један од већинских власника Перо Букејловић и нови генерални директор Лука Милош, који је, како наводе, "претходно уништио добојску фабрику конструкција и стубова `Далековод'".

Генерални Директор Лука Милош рекао је Срни да није упознат о кривичној пријави коју су радници поднијели против њега.

"Ја сам ту прекратко, свега мјесец дана, да бих могао коментарисати стање у `Трудбенику`. Нисам узрок проблема. Требао сам бити дио рјешења, али изгледа да од тога нема ништа", рекао је Милош.

Генерални штрајк је почео у понедјељак, 9. јануара, због захтјева да се исплате заосталих 14 плата и доприноса, да се нађе рјешење за повезивање осам и по година радног стажа и омогуће бољи услови рада.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

кк

12.02.2015 11:23

Хоћемо робовласнички систем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

12.02.2015 11:56

Нема пара да радницима исплате плате али има пара да опљацкане раднике истјерају на улицу ангазовањем агенција за обезбједјење?Колико коста дан да ова господа постеним радницима брани улазак у фирму а пропуста мафијасе застицене од јос горих мафијаса из врха власти?Постављам једноставно питање надлезним органима ове МАФИЈАСКЕ творевине зване РС .ОДАКЛЕ ОВИМ МАФИЈАСИМА ПАРЕ ДА ПЛАЦАЈУ РЕПРЕСИЈУ НАД ОПЉАЦКАНИМ РАДНИЦИМА А ГОДИНАМА НИ МАРКЕ НИСУ УПЛАТИЛИ ДРЗАВИ И РАДНИЦИМА И КО ОВАЈ МАФИЈАСКИ СЉАМ СТИТИ?ОДАКЛЕ САДА ПАРЕ ИЗРОНИСЕ И КАДА МУП МИСЛИ ПОСТАТИ АГЕНЦИЈА ЗА ЗАСТИТУ ПРАВА СВИХ ГРАДЈАНА А НЕ САМО ВЛАДАЈУЦИХ МАФИЈАСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе баци циглу и буди прецизан

12.02.2015 13:53

Не коментариси несто са чим ниси упознат. Паметније ти је да ћутиш, него што причас глупости овде.

Name

Радник

12.02.2015 14:10

Којим болан постеним радницима???Сто коментарисес несто о цему појма немас.Ти исти радници потркрадају фабрику, сједе, пију..не раде ниста..Док ми постени радници радимо они нас исмијавају. Дотицни Јоргиц говори, уз ракијицу наравно: "Ја лезим а плата ми теце." Ови су највеци олос у фирми,лазови. Људи, не прицајте о нецему о цему појма немате.Једно је оно сто вам се приказе у новинама и на телевизији а истина је сасвим другација. Не насједајте људи.Неко зели да се Трудбеник угаси.Истина увијек пронадје свој пут.

Name

вук

12.02.2015 16:36

За Радника:Тако је то мој брате кад кометарису они који немају благе везе

ОДГОВОРИТЕ